Wie in Nederland zijn dienstplicht heeft vervuld, is ongetwijfeld de legendarische UZI tegengekomen. In het Nederlandse leger was de UZI van 1960 tot 1998 in gebruik. Het wapen kenmerkt zich in zijn eenvoud en makkelijke onderhoud.
Menig dienstplichtig soldaat heeft de UZI geblinddoekt uit elkaar moeten halen en weer in elkaar zetten. Er bestaat een standaard UZI met klapkolf, in Israël geproduceerd door Israël Military Industries (IMI), en een model met een houten kolf, geproduceerd onder licentie bij het Belgische FN Herstal.
Ook in Israël is het ontwerp van wapenontwerper Uzi Gall lang het standaardwapen geweest, maar er zijn ook andere types gebruikt. Zo is de Russische AK-47 door speciale eenheden als standaardwapen gebruikt in de zeventiger jaren. Deze AK-47’s, die toch symbool staan voor de vijand (Hezbollah heeft het silhouet van een ‘Kalasjnikov’ in zijn vlag), werden zeer goed bevonden. Israël heeft enorme hoeveelheden AK-47’s buitgemaakt in de oorlog van 1967.
In 1967 ontwikkelde de militair Israël Galili een wapen en noemde het de ‘Galil’. De Galil was afgeleid van de AK-47, en werd eveneens geproduceerd door IMI. Tijdens de Yom Kippur oorlog van 1973 is de ‘Galil’ als standaardwapen gebruikt, samen met de UZI.
Na de Yom Kippoer oorlog van 1973 voorzag Amerika Israël van nieuwere wapens, en zij schonken een grote hoeveelheid M-16’s, het standaardwapen van het Amerikaanse leger, dat net tijdens de oorlog in Vietnam zijn vuurdoop had gehad. In de volgende decennia zou Amerika steeds meer M16’s leveren aan de IDF.
In de loop der tijd werden die vervangen door de M-4(foto links). Deze is korter, lichter in gewicht, en beter bestand tegen vuil van buitenaf dan een M-16. Vanaf de eerste leveringen van de M-4, tot vandaag zijn er honderdduizenden M-4’s in Israël in omloop in de kazernes, en van de militairen in Israël die gewoon in het dagelijks leven op straat ziet en bewapend zijn heeft 95 procent een M-4 bij zich.
En die andere 5%? Dat is dan de ‘Tavor’ een Israëlisch wapen van eigen ontwerp en makelij, zie de hoofdfoto.
De ‘Tavor’ heeft als technische aanduiding TAR-21 wat staat voor Tavor Assault Riffle (aanvalsgeweer) van de 21e eeuw. De Tavor (genoemd naar de Taborberg bij Nazareth) doet diens in behoorlijk wat landen zoals India en Thailand, maar is dus nog niet geheel doorgedrongen als standaardwapen bij de IDF. Om een aantal redenen is het moeilijk om volledig over te gaan naar de ‘Tavor’ als standaardwapen.
Als eerste zijn dat de kosten; waarom zou Israël een nieuw wapen produceren terwijl men een grote hoeveelheid M-4’s heeft? Een standaardwapen gaat, mits goed onderhouden, erg lang mee.
Ten tweede zijn het de persoonlijke wensen per commando-eenheid, die hun eigen standaardwapen mogen kiezen. Vaak hecht een eenheid aan een bepaald standaardwapen, en wordt het zo ongeveer vereenzelvigd met de soldaten, dus willen die niet overstappen op een ander model.
De Tavor neemt het dus langzaam over als het standaard wapen in de IDF, maar zal waarschijnlijk nooit 100% het beeld bepalen.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.