Staan Israël en Hezbollah aan de rand van oorlog?

De spanningen in het noorden van Israël escaleerden maandag dramatisch, toen een groep van 4 of 5 Hezbollah-militanten probeerde te infiltreren op Israëlisch grondgebied in de buurt van Har Dov, een gebied in de buurt van de berg Hermon. Hezbollah beweert dat het tot Libanon behoort, ondanks de internationale erkenning van de soevereiniteit van Israël over deze gebieden.

Door Yochanan Visser |

Een Israelische M109 pantserhouwitser. (Foto: David Cohen/Flash90)

De huidige patstelling met Hezbollah begon een week geleden op maandagavond, toen deze verslaggever drie Apache-aanvalshelikopters over het Meer van Galilea zag vliegen in de richting van de Syrische Golanhoogten bij Quneitra.

Enkele minuten later werden vier gevechtsvliegtuigen gezien die in de richting van de Libanese grens vlogen, en het werd duidelijk dat de Israëlische luchtmacht nieuwe militaire acties aan het voorbereiden was tegen Iraanse doelen in Syrië.

Uren later maakten Syrische media melding van explosies bij Damascus en in het grensgebied bij Quneitra, waar Hezbollah de leiding heeft over een troepenopbouw.

Verschillende observatieposten en faciliteiten voor het verzamelen van inlichtingen die behoren tot de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde bij Quneitra werden volgens de Israëlische media getroffen en ten minste vijf Syrische soldaten en medewerkers van de Quds Force werden gedood. Onder de gesneuvelden was een lage Hezbollah-officier. De Libanese terreurgroep reageerde met verklaringen, dat de dood van een van zijn agenten gewroken zou worden.

Na de Israëlische aanval gaf Hezbollah een verklaring uit, waarin het de dood bekend maakte van de ‘mujahid’ Ali Kamel Mohsen, ‘die het martelaarschap omhelsde’ tijdens de Israëlische aanval op Iraanse doelen in de buurt van het internationale vliegveld van Damascus.

De Libanese terreurorganisatie die wordt geleid en gefinancierd door Iran, heeft eerder gezworen dat alle doden in Syrië als gevolg acties van de IAF (Israëlische luchtmacht), zouden worden beantwoord met wraakacties op Israël. Om deze reden begon het Israëlische leger zich voor te bereiden op een nieuwe confrontatie met Hezbollah.

Syrisch luchtafweersysteem
Deskundigen legden uit, dat de nieuwe IAF-actie ook iets te maken kan hebben met het verklaarde Iraanse voornemen om zijn Khordad-3-luchtdoelraketsysteem in Syrië in te zetten, om te voorkomen dat Israël daar luchtaanvallen zou uitvoeren op zijn stellingen.

Rusland heeft het Syrische leger uitgerust met zijn S-300 antiraket- en lucht­afweer­systeem, maar deze batterijen worden bemand door Russische officieren en ze krijgen blijkbaar het bevel deze niet te gebruiken tegen Israëlische raketten en gevechts­vliegtuigen.

Het Israëlische leger gebruikt een hotline om het Russische leger­hoofd­kwartier in Syrië te informeren over aankomende luchtaanvallen op Iraanse doelen, om confrontaties tussen de twee militaire machten te vermijden.

Na de nieuwe luchtbombardementen op Iraanse doelen in de buurt van Damascus en de provincie Quneitra langs de Golan-grens, heeft Israël het luchtruim boven de Israëlische Golan-hoogvlakte gesloten en meer troepen en zware wapens ingezet langs de Libanese en Syrische grenzen.

De IDF blokkeerde ook het burgerverkeer op de wegen langs de Libanese grens en stopte met het patrouilleren aan de grens uit angst voor een aanval met een antitank­raket op IDF-jeeps en andere legervoertuigen.

Tegelijkertijd stuurde Israël (via buitenlandse diplomaten) berichten naar Hezbollah, dat het niet geïnteresseerd was in oorlog, maar dat het met grote kracht zou reageren als Hezbollah de Joodse Staat weer zou durven aanvallen.

Het hielp slechts gedeeltelijk om de terroristen af te schrikken. Vorige week vrijdag werd de Druzische stad Majdal Shams aan de voet van de berg Hermon in het meest noordelijke deel van de Israëlische Golanhoogten getroffen door mortiergranaten, die vanaf Syrisch grondgebied werden afgevuurd. De aanval veroorzaakte slechts lichte schade aan een geparkeerde auto.

Afschrikking behouden
Het was echter duidelijk, dat het Israëlische leger moest reageren als het zijn afschrikking wilde behouden tegen de Iraanse vazallen in Syrië, waaronder Hezbollah. Daarom hebben Israëlische Apache-aanvalshelikopters vrijdagavond opnieuw beschietingen uitgevoerd tegen faciliteiten voor het verzamelen van inlichtingen en observatieposten aan de Syrische kant van de Golanhoogten. Daarbij raakten twee Syrische soldaten en twee leden van Iraanse milities gewond, zoals we eerder al berichtten.

De IDF wist dat een Iraanse reactie niet lang op zich zou laten wachten en ging door met het opbouwen van troepen langs de Syrische en Libanese grenzen, terwijl de regering in Jeruzalem haar retoriek tegen Hezbollah en de Libanese regering opvoerde. Premier Benyamin Netanyahu deed dit door te waarschuwen voor de ‘grote kracht’ die het Israëlische leger zou gebruiken voor het geval Hezbollah een nieuwe fout zou maken en een aanval op Noord-Israël zou lanceren.

Ook deze dreiging slaagde er slechts ten dele in om verdere escalatie te voorkomen. Op maandagmiddag lanceerde Hezbollah haar langverwachte ‘vergelding’ door een groep strijders over de internationaal erkende grens met Israël in de buurt van Har Dov in het noordoosten van Israël te sturen, een gebied dat door Hezbollah als Libanees grondgebied wordt opgeëist om de agressie tegen de Joodse Staat te rechtvaardigen.
Enkele Libanese media meldden dat de groep was uitgerust met anti­tank­raketten en een Israëlische Merkava-tank wilde raken.

Niemand wil echt oorlog
Wat er vervolgens gebeurde, toonde aan dat de IDF een grote escalatie wilde voorkomen die de regio in een nieuwe oorlog zou kunnen meeslepen, die ze in het kader van de voortdurende Corona-crisis niet wil voeren. IDF tanks en soldaten schoten op het gebied waar het team aan het infiltreren was, maar ze waren voorzichtig om de Hezbollah-strijders niet te raken.

Hezbollah, van zijn kant, leek ook te willen voorkomen dat de situatie zou escaleren, omdat de terreurorganisatie niet probeerde verder op te rukken, en de ploeg van 4 of 5 strijders ontvluchtte het gebied en keerde ongedeerd terug naar Libanon.

Het Israëlische leger is er nu van overtuigd dat de dreiging van nog een Hezbollah-aanval nog steeds bestaat, en het blijft alert. IDF-woordvoerder Brig. -Gen. Hidai Zilberman zei dat Israël ‘enkele gespannen dagen voor de boeg heeft’, terwijl Hezbollah botweg elke poging tot infiltratie in Israël ontkende.

Dit zou nu een aanwijzing kunnen zijn dat de door Iran gesteunde terreurorganisatie nog steeds van plan is om wraak te nemen op de dood van een van haar leden, maar het zou er ook op kunnen wijzen dat Hezbollah ook geen oorlog wil.

De Iraanse vazalstaat Libanon staat immers onder binnen­landse druk en krijgt steeds meer de schuld van de schrijnende situatie in Libanon, waar de helft van de bevolking nu onder de armoedegrens leeft en niet eens geld heeft om voedsel te kopen vanwege de enorme financiële en economische crisis in het ‘Land van de Ceders’.

Voor meer over de situatie in Libanon, zie: Stemmen uit Libanon – Een land in zware crisis.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.