Spugen op Jezus zal niet ongestraft blijven

Israel Today sprak met een Arabische Christen in Tel Aviv, die een arts van Magen David Adom betrapte toen hij op iconen van Jezus en de Maagd Maria spuugde. De ophef in de media hierover noodzaakte de Israëlische politie om in actie te komen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een icoon (Illustratie, public domain)

Niemand zou het geweten hebben als Hader Habib niet thuis was geweest om te herstellen van een motorongeluk dat een breuk in zijn schedel veroor­zaakte. En niemand zou het geweten hebben, als zijn vrouw hem niet naar beneden had gestuurd om iets uit de voorraadkamer van het gezin te halen, waar Hader de monitor van zijn bewakingscamera’s heeft geplaatst, waarvan er één boven de ingang van zijn appartement is geplaatst.

De emotie is nog hoorbaar in zijn stem, wanneer Hader vertelt, dat toen hij de voorraadkamer op de begane grond binnenkwam, hij op zijn monitor een dokter van het Magen David Adom (het lokale equivalent van het Rode Kruis) zag lopen. De dokter was naar het appartement van Hader’s buurman geroepen om een Covid-19 test uit te voeren. Nieuws­gierig keek Hader naar de dokter op de monitor toen deze zijn beschermende pak uittrok en zich voorbereidde om het gebouw te verlaten.

Maar voordat hij vertrok, en tot afgrijzen van Hader, spuugde de dokter op drie foto’s (iconen) van Jezus en Maria, die in de gang net tegenover Hader’s appartement hingen. En vlak voordat hij de lift inging, spuugde de dokter weer op Jezus en Maria. Tijdens het ontheiligen van de christelijke iconen leek de dokter het psalmboek, dat vlak naast de plaatjes was geplaatst, niet op te merken.

De Habibs zijn een orthodox-christelijke Arabische familie, die 35 jaar geleden naar de wijk verhuisde. De straat waar ze wonen ligt helemaal aan het einde van Tel Aviv, zodat aan de zuidkant van dezelfde straat de stad Bat Yam begint. Het gebouw waarin Hader Habib woont maakt deel uit van een complex van drie gebouwen, die allemaal eigendom zijn van Arabische christenen, die, zoals Hader benadrukt, nooit problemen hebben gehad met Joden of moslims. Zij geloven in met elkaar samenleven, ook na het incident met de arts eerder deze week, dat Hader tot in de kern schokte.

Het kleine Psalmboek, naast de plek waar de afbeeldingen van Jezus en Maria hingen voordat de politie ze meenam voor een DNA-onderzoek. (Foto: Hader Habib)

Hader vertelde: ‘Hoewel ik geschokt was door het gebeurde, besloot ik af te zien van het gebruik van enig fysiek geweld tegen de arts en het voor de rechter te brengen. Ik vroeg de dokter waarom hij spuugde op de foto’s die we elke dag kussen wanneer we ons huis uit gaan, iets wat heilig is voor ons, iets waarin we in geloven’.

De dokter, een jonge religieuze Jood, antwoordde dat hij het had gedaan omdat ‘onze Thora dit als afgoderij beschouwt die men verplicht is te verwijderen.’

Hader plaatste meteen het videobewijs op het internet en informeerde de pers, in de hoop dat de verontwaardiging in de media die dit zou veroor­zaken, de politie ertoe zou aanzetten actie te onder­nemen tegen de arts. ‘Ik wil dat de hele wereld weet wat deze man heeft gedaan,’ zei de Arabische Christen tegen Israel Today.

Een van de drie appartementsgebouwen van Arabische Christenen. (Foto: Hader Habib)

Bovendien diende Hader een klacht in bij de politie, omdat de arts de Israëlische wet had overtreden die belediging van de religie van anderen verbiedt. De maximale straf is drie jaar gevangenisstraf. En of het nu komt omdat de gebeurtenis in het nieuws kwam of niet, de politie kwam onmiddellijk in actie en nam de religieuze iconen mee voor een DNA-onderzoek, die zal bevestigen dat de medicus de dader is. Degenen die bekend zijn met de Israëlische politie weten dat het hoogst ongebruikelijk is om een team van rechercheurs van de plaats delict te sturen voor een dergelijke overtreding.

Van zijn kant heeft Magen David Adom onmiddellijk de dokter geschorst en verklaard dat hij ‘onwaardig is om het uniform van de organisatie te dragen. Hij heeft geen plaats in onze gelederen (…) die hier zijn om alle religies en sectoren in de Israëlische samenleving te dienen.’

Het incident maakte de jongere Arabieren in het complex woedend en ze gingen bijna de straat op. Maar Hader en de priester van de gemeenschap waren in staat om hen te kalmeren en zo een escalatie af te wenden, die de goede betrekkingen die Arabieren en Joden in Jaffa onderhouden, had kunnen schaden. Wat Hader betreft, wacht hij nog steeds of zijn gehoorzaamheid aan de wet loont en de arts naar behoren wordt gestraft door de autoriteiten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.