Spionage-software geblokkeerd voor enkele landen

Na de klachten, dat in het buitenland journalisten, politieke dissidenten en politici waren bespioneerd met spyware van het Israëlische cyber-beveiligingsbedrijf NSO, heeft dit een aantal buiten­landse over­heids­klanten de toegang tot zijn Pegasus-spionage­platform ontzegd.

Door Redactie Israel Today |

Minister van Defensie Benny Gantz haastte zich naar Parijs om de Fransen gerust te stellen dat ze niet waren aangevallen door Israëlische spionagesoftware. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het bedrijf benadrukt echter, dat er niet is aangetoond dat zijn platform is gekoppeld aan illegaal gedrag. ‘Er loopt een onderzoek tegen enkele klanten. Aan sommige van deze klanten is tijdelijk de toegang ontzegd’, vertelde een bron in het bedrijf aan National Public Radio in de VS. De bron verzekerde echter dat een intern onder­zoek tot nu toe geen verband heeft aangetoond tussen illegaal gedrag en de Pegasus-software.

Volgens een internationaal media-onderzoek is er een lijst gelekt, waarop de namen voor­komen van ongeveer 50.000 mensen die door middel van Pegasus werden gevolgd. Onder hen bevonden zich niet alleen journalisten, dissi­denten en mensen­rechten­activisten, maar ook enkele staatshoofden, zoals de Franse president Emmanuel Macron.

Om de spanning te vermin­deren vloog de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, vorige week naar Parijs, en verzekerde daar zijn gast­heren dat Macron niet het doelwit was van Pegasus. Pegasus is in staat om de camera’s en microfoons van mobiele telefoons te activeren en alle beschikbare gegevens voor zijn operators te verzamelen.

De software van Pegasus is in licentie gegeven aan de overheids­instanties van veel landen, waaronder enkele landen met een twijfel­achtige mensen­rechten-status.

Niettemin benadrukte Gantz in een officiële verklaring dat ‘de Staat Israël alleen de export van cyber­producten naar over­heids­instanties toestaat voor rechtmatig gebruik en alleen met het oog op misdaad­preventie en -onderzoek in de strijd tegen terrorisme’.

Pegasus is geclassificeerd als een cyber­wapen en als zodanig is voor de licentie­verlening aan buiten­landse klanten de goedkeuring van het ministerie van Defensie vereist.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.