Minister van Defensie Benny Gantz haastte zich naar Parijs om de Fransen gerust te stellen dat ze niet waren aangevallen door Israëlische spionagesoftware. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Het bedrijf benadrukt echter, dat er niet is aangetoond dat zijn platform is gekoppeld aan illegaal gedrag. ‘Er loopt een onderzoek tegen enkele klanten. Aan sommige van deze klanten is tijdelijk de toegang ontzegd’, vertelde een bron in het bedrijf aan National Public Radio in de VS. De bron verzekerde echter dat een intern onderzoek tot nu toe geen verband heeft aangetoond tussen illegaal gedrag en de Pegasus-software.
Volgens een internationaal media-onderzoek is er een lijst gelekt, waarop de namen voorkomen van ongeveer 50.000 mensen die door middel van Pegasus werden gevolgd. Onder hen bevonden zich niet alleen journalisten, dissidenten en mensenrechtenactivisten, maar ook enkele staatshoofden, zoals de Franse president Emmanuel Macron.
Om de spanning te verminderen vloog de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, vorige week naar Parijs, en verzekerde daar zijn gastheren dat Macron niet het doelwit was van Pegasus. Pegasus is in staat om de camera’s en microfoons van mobiele telefoons te activeren en alle beschikbare gegevens voor zijn operators te verzamelen.
De software van Pegasus is in licentie gegeven aan de overheidsinstanties van veel landen, waaronder enkele landen met een twijfelachtige mensenrechten-status.
Niettemin benadrukte Gantz in een officiële verklaring dat ‘de Staat Israël alleen de export van cyberproducten naar overheidsinstanties toestaat voor rechtmatig gebruik en alleen met het oog op misdaadpreventie en -onderzoek in de strijd tegen terrorisme’.
Pegasus is geclassificeerd als een cyberwapen en als zodanig is voor de licentieverlening aan buitenlandse klanten de goedkeuring van het ministerie van Defensie vereist.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.