Spanning tussen christenen en moslims na dansfeest

Het is niet nieuw dat in de Palestijns-Arabische samenleving onder de oppervlakte permanent spanningen aanwezig zijn tussen moslims en christenen. Hetzelfde geldt voor het grootste deel van het Arabische Midden-Oosten. Af en toe (sommigen zouden zeggen: vaak) escaleren deze spanningen. Er dreigt gevaar voor een uitbarsting van dit sektarisch geweld.

Door Ryan Jones |

Dat was ook afgelopen zondag het geval, toen een groep jonge Palestijnse Arabieren, waarvan volgens velen de meesten christen zijn, een dansfeest hadden georganiseerd op een islamitische heilige plaats in de buurt van Jericho.

Wat is er precies voorgevallen?

Een relatief grote groep jonge Arabieren uit Jeruzalem, Bethlehem en Ramallah hadden een dansfeest georga­niseerd op het terrein van de Nabi Musa-moskee. Videoclips van de deelnemers die alcohol drinken en dansen met het andere geslacht – beide strikt verboden binnen de Islam – circuleerden op de sociale media.

Nadat een groep boze Palestijnse moslims daarvan een gerucht hadden vernomen, hebben ze de bijeenkomst bestormd en de feestgangers met geweld uit het gebouw gejaagd.

Wist u dat?

Moslims geloven dat het Nabi Musa-complex de plaats is waar Mozes (Musa) begraven ligt. Joden en christenen daarentegen houden natuurlijk vast aan het Bijbelse verhaal, dat het graf van Mozes aan de over­kant van de Jordaan ligt en dat zijn exacte begraaf­plaats bij niemand bekend is (Deut. 34:6). De Islam vereert Mozes als profeet, ook al ontkent de moderne moslim-geschiedenis de historische aanwezigheid van Israël en Joden in dit land.

Wat waren de reacties?

Het incident heeft een storm van verontwaardiging veroorzaakt binnen de Palestijnse sociale media.

  • De meesten zijn boos op de Palestijnse Autoriteit, omdat die het dansfeest zou hebben toegestaan. De feestgangers beweerden dat ze toestemming hadden van het Palestijnse ministerie van Toerisme, en het evenement bleek groot en goed georganiseerd te zijn met de aanwezigheid van een top DJ uit Ramallah (die sindsdien is gearresteerd).
  • Sommigen verwijten de jonge Palestijnen nu dat ze het ‘gedrag van de zionisten’ hebben overgenomen, en wijzen daarbij op de voorliefde van jonge Israëli’s voor een goed dansfeest.
  • Anderen beweerden dat er zeker ook Joden bij betrokken waren, en zelfs dat er geen Arabieren, maar alleen Israëli’s bij het evenement aanwezig zouden zijn geweest.

Het meest verontrustend is echter de stortvloed van woedende reacties van moslims, die lokale christenen beschuldigen van het ontheiligen van een heilige plaats van de islam.

Waarom dit van belang is

Christenen worden de afgelopen jaren in de hele regio steeds vaker aangevallen door islamisten. En hoewel de christelijke gemeenschappen in de door de Palestijnen gecontroleerde gebieden niet volledig zijn verdwenen, zoals in Syrië of Irak het geval is, is er in toenemende mate sprake van geweld tegen Palestijnse christenen, waarover wij in Israel Today regelmatig verslag uitbrengen.

Net als in andere delen van het Midden-Oosten zijn er tegenwoordig mensen die wachten op het juiste voorwendsel om een totale jihad te gaan voeren tegen de lokale christelijke bevolking. Een voorwendsel zoals de ontheiliging van een heilige plaats van de Islam.

‘De Christenen zijn aan het feesten in de Nabi Musa moskee!’, hoor je in de bovenstaande video iemand schreeuwen uit de menigte, die op de been kwam om de feestgangers te verjagen,.

De Tazpit Press Service (TPS) citeert de Palestijnse journaliste Ala’a Rimawi, die het voorval ‘walgelijk en beschamend’ benoemde. Deze activiteiten van enkele verdachte christenen, of wie er dan ook achter dit incident zaten, zou zijn bedoeld om een burgeroorlog ontketenen, beweerde ze. Een christen uit Jeruzalem, Elias genaamd, vertelde bij TPS zelfs, dat naar aanleiding van dit feest ‘moslims nu roepen om de christenen en hun huizen te verbranden’.

Volgens een bericht van het CIDI sloopten in de dagen na het feest boze Palestijnen uit protest al het meubilair uit een hostel in het gebouw van de sporadisch gebruikte moskee, en staken het buiten in brand. Het hostel was verder niet betrokken bij het technofeest in het heiligdom. De PA kreeg in 2019 zo’n €5 miljoen aan EU-geld toegewezen om Nadi Musa op te knappen, uit fondsen bestemd voor het behouden en renoveren van Palestijnse toeristische trekpleisters.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.