Shabbatsbussen verbinden Tel Aviv met omgeving

In Israël rijden op Shabbat, de religieuze rustdag, in de meeste steden geen bussen. Alles staat stil iedereen rust. Vanuit niet streng-religieuze hoek kwam de vraag naar vervoer op Shabbat, wat tot politieke debatten heeft geleid. Tel Aviv begint nu met shabbatsbussen.

Door Eliane Müller |

Afbeelding: Ron Huldai, de burge­meester van Tel Aviv, is blij met de introductie van de Shabbatbussen. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Deze kwestie is vaak het onderwerp geweest van politieke debatten, aangezien er vanuit niet streng religieuze hoek wordt gevraagd om vervoers­mogelijk­heden op de Shabbat. Nu zet Tel Aviv weer een stap in deze richting.

Dit weekeinde begint in Tel Aviv het nieuwe bussysteem voor de Shabbat, waarvoor eerder een budget was goedgekeurd. Het initiatief omvat verbindingen tussen bepaalde steden in de omgeving van Tel Aviv. De steden omvatten Ramat HaSharon, Givatayim, Kiryat Ono en Tel Aviv-Jaffa.

Het programma biedt meer dan 4 miljoen mensen uit Tel Aviv en omliggende steden de mogelijkheid om op Shabbat te reizen. Voor de toekomst is het ook de bedoeling dat er meer steden bij komen.

Op dit moment worden er zes verschillende busroutes aangeboden, geëxploiteerd door de Israëlische busmaatschappij Kavim 4-5, routes met een lengte van ongeveer 300 kilometer en meer dan 500 haltes. Hierbij wordt echter ook rekening gehouden met de wijken in het gebied waar de Shabbat wordt gehouden.

‘De mogelijkheid om in het weekeinde van de ene plaats naar de andere te reizen is een fundamenteel recht’, meent Ron Huldai, de burgemeester van Tel Aviv. ‘Het stedelijk vervoersnetwerk is ontworpen om te voorzien in de behoeften van een groot deel van de Israëlische bevolking in het weekeinde, waar er geen ander openbaar vervoer is.

‘De bussen rijden tussen vrijdag 18 uur en 2 uur in de nacht, en dan op Shabbat elk half uur tussen 9 en 17 uur’, aldus het stadsbestuur in een verklaring. ‘De bussen en relevante haltes worden overeenkomstig gemarkeerd en op kaarten weergegeven. Elke derde bus zal toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Passagiers kunnen ook van tevoren een toegankelijke bus bestellen’.

Het besluit is echter zeer omstreden, en hoewel veel liberale mensen in het gebied deze stap toejuichen, zijn er enkele protesten van de conservatief Joodse kant.
Rabbijn Ja’akov Ariel, de voormalige rabbijn van Ramat Gan, waar al enkele weken openbaar vervoer op de Shabbat beschikbaar is, heeft zich ook uitgesproken: ‘Dit komt van de autoriteiten, om ideologische redenen, volgens het motto: “Wij ontheiligen de Shabbat”. Dat is niet nodig, zeker niet nu in de winter. De bussen zijn half of zelfs helemaal leeg’, klaagde de rabbijn, die een puur politieke motivatie achter de hele zaak ziet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.