Schaduwoorlog tussen Israël en Iran escaleert

Iran gebruikt nieuwe tactieken in de oorlog tegen Israël. Het was hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de grootste olielekkage in de geschiedenis van de Joodse Staat, die plaatsvond op 17 februari.

Door Yochanan Visser |

De Islamitische Republiek zat zeer waarschijnlijk ook achter een recente aanval met een kleefmijn op een groot Israëlisch vrachtschip in de Golf van Oman, waarna Israël blijkbaar ook de oorlog naar zee heeft verplaatst. Iran is ook bezig om zijn bondgenoot Ansar Allah in Jemen, ook wel de Houthi-militie genoemd, meer wapens te geven in zijn strijd tegen Saoedi-Arabië. De Houthi’s zijn een integraal deel van het Iraanse plan om het Midden-Oosten over te nemen. In de Mahdi-doctrine die het Iraanse regime aanhangt, moet Saoedi-Arabië uiteindelijk deel gaan uitmaken van een nieuw Perzisch Rijk.

De Mahdi is de sjiitische messias, die een nieuwe wereldorde zal vestigen met Iran en Irak in het centrum van het nieuwe Perzische Rijk. Deze eindtijdprofetie is nooit opgegeven door het regime in Teheran en het werkt hard om zijn plannen te verwezenlijken. Een van deze plannen is de ontwikkeling van kernwapens en van de ballistische raketten die nodig zijn om deze kernkoppen te dragen.

De Iraanse leiders hebben geen geheim gemaakt van hun streven om Israël te vernietigen.

Milieuramp

Meer dan driekwart van de Israëlische kustlijn is verontreinigd met een dikke laag teer die afkomstig is van, naar nu blijkt, een Libische olietanker die de olie opzettelijk heeft geloosd toen hij de Israëlische economische zone in de Middellandse Zee binnenvoer. Israël verdacht eerst een Griekse tanker van het lekken van de olie. Nader onderzoek in Griekenland door een team van Israëlische deskundigen wees echter uit dat een ander schip verantwoordelijk was geweest voor de ramp.

Het Libische schip dat nu beschuldigd wordt, vervoerde illegaal olie van Iran naar Syrië. Het schip, genaamd de Emerald, werd op het eiland Kharg in Iran geladen met 112.000 ton olie en voer vervolgens door het Suezkanaal via de Perzische Golf en de Rode Zee. Toen de Emerald de kustwateren van Israël bereikte, schakelde de bemanning het automatische identificatiesysteem (AIS) uit en loosde vervolgens de olie in zee voor de Israëlische havenstad Haifa.

De website TankerTrackers.com publiceerde vorige week enkele foto’s van de Emerald voor de kust van Haifa, voor en na het lozen van de olie. Deze foto’s werden vervolgens naar het Israëlische ministerie van Milieu gestuurd en het publiek werd op de hoogte gebracht. Dit gebeurde op 1 en 2 februari, maar de gebeurtenis bleef onopgemerkt totdat een winterstorm de teerlaag naar de Israëlische stranden dreef. Het zware weer zette ook de dikke laag ruwe olie om in teer, waardoor vrijwel het gehele ecosysteem in de wateren voor de kust van Israël werd vernietigd. Vissen langs de kust is nu verboden en Israël is daarom grotendeels afhankelijk van visvijvers die zoetwatervis kweken. De schoonmaakoperatie, die onmiddellijk na de verontreiniging is begonnen, zal waarschijnlijk nog maanden duren. Tot het einde van de schoonmaak zullen de stranden in Israël hoogstwaarschijnlijk gesloten blijven voor het publiek, behalve voor sportbroefening.

Teerklompen hebben de Israëlische stranden verontreinigd en de plaatselijke ecosystemen vernietigd.

Iraanse eco-terreur

Iran ontkent natuurlijk elke betrokkenheid bij wat door Israëlische politici ‘eco-terreur’ werd genoemd, maar TankerTrackers.com zegt dat er genoeg bewijs is dat de Emerald voortdurend werd gebruikt voor geheime en illegale olieleveringen aan Syrië. Het Libische schip pompte de ruwe olie altijd in een Syrische tanker voor de kust van Syrië en voer vervolgens terug naar Iran.

Aanval op Israëlisch vrachtschip

Na de olieramp vond in de Golf van Oman een nieuw incident plaats, waarbij volgens de Israëlische autoriteiten ook Iran betrokken was. Een enorm Israëlisch vrachtschip, dat normaal gebruikt wordt om nieuwe auto’s naar Eilat te vervoeren, werd zwaar beschadigd door een aantal kleefmijnen. De mijnen maakten vier grote gaten in de romp van het schip, de MV Helios Ray, dat op de Bahamas geregistreerd staat.

De eigenaar is echter een rijke Israëlische zakenman die een hele vloot van dit soort schepen bezit. Het schip maakte na het incident een draai van 180 graden en voer naar Dubai voor reparatie. De machinekamer van het schip bleef onbeschadigd en het vaartuig voer op eigen kracht naar Israëls nieuwe Arabische bondgenoot in de Golf. De bemanning bleef ongedeerd.

Israëls ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, heeft niet gezwegen over deze nieuwe bedreigingen.

Officiële Israëlische klacht bij de VN

Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties, diende in het weekeinde een officiële klacht in over de aanval. In een brief aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, schreef Erdan:

‘Door Iran gesponsorde terroristische aanvallen op zee bedreigen niet alleen de veiligheid en beveiliging van de internationale scheepvaart, maar zijn ook een overduidelijke schending van internationale verdragen en normen met betrekking tot maritieme veiligheid en navigatie, evenals overduidelijke en herhaalde schendingen van het Handvest van de Verenigde Naties en resoluties van de Veiligheidsraad.’

Erdan schreef verder dat hij van de leden van de VN-Veiligheidsraad eist dat zij de acties van Iran veroordelen, en hij waarschuwde dat ‘de Staat Israël alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om zijn burgers en zijn soevereiniteit te beschermen.’

‘Ik roep de Veiligheidsraad op om de Iraanse schendingen van het Handvest van de Verenigde Naties te veroordelen en het Iraanse regime verantwoordelijk te houden voor deze aanval en voor het destabiliseren van de regio,’ concludeerde hij.

Alom wordt aangenomen dat Israël achter de moord op de ‘vader van het Iraanse nucleaire programma’ zit (Foto: EPA/Iraans Ministerie van Defensie)

Wraak

Volgens Israëlische deskundigen zijn de Iraniërs uit op wraak, nadat Israël vorig jaar een nucleaire faciliteit in Natanz heeft gesaboteerd en nadat de Israëlische inlichtingendienst Mossad Mohsen Fakhrizadeh, hoofd van het Iraanse nucleaire programma, heeft vermoord terwijl hij op weg naar huis was. (Zie ook: Iraniër hangt vlag Israël en bedankje aan Mossad op). Fakhrizadeh was de grondlegger van het kernwapenprogramma van Iran en liet de Revolutionaire Garde van de Islamitische Republiek ballistische raketten ontwikkelen die kernkoppen naar Israël kunnen vliegen.

Israël heeft herhaaldelijk verklaard dat het niet zal toestaan dat Iran kernwapens bezit en heeft onlangs duidelijk gemaakt dat het Israëlische leger een kant-en-klaar plan heeft om deze dreiging af te zwakken.

Nieuwe akkoorden

Vanwege de toenemende dreiging van Iran en de machtswisseling in de Verenigde Staten praten enkele Golfstaten en Israël nu over de vorming van een soort NAVO van het Midden-Oosten. Israël praat in het geheim met Saoedi-Arabië en zijn nieuwe bondgenoten in de Perzische Golf over de vorming van een coalitie om de Iraanse dreiging beter het hoofd te kunnen bieden. Alle landen die betrokken zijn bij de toenadering tot Israël – en volgens Israëlische deskundigen zou Saoedi-Arabië het volgende Arabische land kunnen zijn dat de banden met de Joodse Staat normaliseert – beseffen dat samenwerking en coördinatie de enige manier is om het gevaar dat van Teheran uitgaat, te neutraliseren. Deze landen steunen niet langer op de Westerse mogendheden en beseffen dat zij de toekomst van het Midden-Oosten zelf moeten bepalen.

Vuur met vuur bestrijden

Israël lijkt inmiddels de Iraanse oorlogsstijl te hebben afgekeken, en zat hoogstwaarschijnlijk achter een aanval op een Iraans schip, dat afgelopen weekeinde in de Middellandse Zee voer. Het Iraanse containerschip werd licht beschadigd in wat de Iraanse regering een ‘terreurdaad’ noemde. Niemand van de bemanning raakte gewond, zei Ali Ghiasi, een woordvoerder van de staatsscheepvaartmaatschappij IRISL, in opmerkingen voor Iraanse media.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.