Dit is het verhaal van de Saoedische journalist Abdul Hameed Al-Ghabin, die reeds in 2018 en 2019 volledige normalisatie met de Staat Israël steunde. Hij verscheen onbezorgd en onbevreesd in de meeste Arabischtalige media. De autoriteiten wisten niet wat ze met hem aan moesten. Aan de ene kant overtrad hij geen wetten, maar aan de andere kant bracht hij de topambtenaren van het koninkrijk in verlegenheid; die probeerden zich te profileren als verdedigers van de Palestijnse zaak.
Hij was ook de eerste Saoedi die een opiniecolumn schreef in een Israëlische krant, Israel Hayom. In zijn artikel ‘Een nieuw Saoedisch perspectief op vrede‘, viel hij Jordanië aan. Vanuit Arabisch oogpunt is het onaanvaardbaar dat een Saoedisch burger een lidstaat van de Arabische Liga aanvalt. Er bestaat geen democratie in de Arabische landen en geen tolerantie voor afwijkende meningen.
Abdul Hameed Al-Ghabin was het slachtoffer van conflicten achter de schermen binnen Saoedi-Arabië. De gematigden wilden hem geen kwaad doen, maar de extremisten slaagden erin hem te laten arresteren. In sommige Arabische landen is een bevel van een rechter niet nodig om iemand te arresteren, een telefoontje van een politicus of van een hoge veiligheidsfunctionaris is voldoende. Zo werkt dat, en zo is het gebeurd. Naar de mening van velen in Saoedi-Arabië had deze journalist de grens van aanvaardbaar gedrag overschreden door te spreken over vrede met Israël en kritiek te leveren op Arabische landen, waaronder de Palestijnen.
Nogmaals, er bestaat geen vrijheid van meningsuiting in landen zoals Saoedi-Arabië, en degenen die het wagen om zonder toestemming van de autoriteiten hun mening te verkondigen, betalen daarvoor vaak de prijs met gevangenisstraf, of zelfs met hun leven. Het is belangrijk te verduidelijken dat Al-Ghabin niet het Saoedische establishment heeft aangevallen. Als hij het Saoedische establishment had aangevallen, zou hij diezelfde dag nog zijn geëxecuteerd of tot tientallen jaren gevangenisstraf zijn veroordeeld.
De controversiële Saoedische journalist werd gearresteerd en bracht een jaar in de gevangenis door, naast de vijf maanden dat hij op een politiebureau werd vastgehouden. Gedurende die tijd probeerden ze zijn staatsburgerschap in te trekken, probeerden ze hem te beschuldigen van spionage voor Israël, maar ze slaagden daar niet in. De aanklachten tegen hem waren onder meer: poging tot verkrijging van het Saoedische staatsburgerschap door middel van bedrog, het smokkelen van geld, steun aan de Britten, en het schaden van Palestijnen. Hij werd voor geen enkele beschuldiging veroordeeld.
Enkele dagen geleden werd Al-Ghabin vrijgelaten met strenge beperkingen, waaronder: een verbod om het land opnieuw te verlaten, een verbod om geïnterviewd te worden door de media, en een verbod om sociale media-accounts te openen.
Na anderhalf jaar werd het de autoriteiten duidelijk dat zijn opsluiting ongegrond was, dat een groep extremisten zijn arrestatie had afgedwongen, en de aanklachten tegen hem werden ingetrokken. Thans is er een staatscommissie die de hele zaak onderzoekt, en als blijkt dat Al-Ghabin onrecht is aangedaan, wat waarschijnlijk is, zal hij schadeloos worden gesteld.
De gevangenschap van Abdul Hameed Al-Ghabin vormde een schending van de persvrijheid en van de vrijheid van meningsuiting, en was een ernstige schending van de mensenrechten. Mensen die ik in Saoedi-Arabië heb gesproken, hebben mij verteld dat hij is vrijgelaten om de delicate betrekkingen met de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden niet te schaden. Hoe dan ook, Al-Ghabin heeft genoeg geleden, en het is tijd voor Westerse landen om hem en zijn familie politiek asiel te geven, omdat hij niet in staat zal zijn om een normaal leven te leiden in Saoedi-Arabië in het licht van zijn verleden.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.