Rusland eist dat Israël stopt met het bombarderen van Syrië

Moskou veroordeelt de “grove schending van de Syrische soevereiniteit” nu Israëlische vliegtuigen doorgaan met het raken van Iraanse doelen in het door oorlog verscheurde land.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Rusland
Israëlische luchtmacht F-16 straaljagers, 9 mei 2019 Foto: Moshe Shai / Flash90

Israël en Rusland lijken steeds dichter bij een open conflict te komen.

Het is inmiddels geen geheim meer dat Moskou nijdig is op Jeruzalem over zijn afgemeten steun aan Oekraïne. En de reactie van het Kremlin is bijna kinderachtig.

Eerst begonnen de Russen plotseling ophef te maken over Israëls “onwettige” macht op de Golan Hoogvlakte.

Daarna onteerden ze de herinnering aan de Holocaust door te suggereren dat Adolf Hitler een Jood was.

Dit alles viel niet in goede aarde in Israël. Toch maakten de Israëlische leiders zich meer zorgen over het feit dat Rusland een oogje dicht bleef knijpen voor de Israëlische luchtaanvallen op Iraanse militaire doelen in Syrië.

Rusland heeft een sterke militaire aanwezigheid in Syrië en zou theoretisch een halt kunnen toeroepen aan de Israëlische luchtaanvallen. Voor Israël zijn deze aanvallen noodzakelijk om een gevaarlijke Iraanse militaire opbouw aan zijn noordelijke grens te voorkomen. Maar Rusland houdt niet langer zijn ogen gesloten.

In februari zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken: “De voortdurende Israëlische aanvallen op doelen in Syrië zijn een grote zorg. Ze vormen een grove schending van de Syrische soevereiniteit en kunnen leiden tot een snelle escalatie van de situatie.”

In mei zouden Russische troepen samen met Syrische luchtafweerbatterijen het vuur hebben geopend op Israëlische vliegtuigen.

Op maandag was Moskou weer bezig en beschuldigde Israël van “onverantwoordelijke acties die de soevereiniteit van Syrië en de basisnormen van het internationaal recht schenden”.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eiste dat Israël “onvoorwaardelijk stopt” met deze luchtaanvallen, maar ging niet in op wat er zou gebeuren als Israël niet zou gehoorzamen. Deze waarschuwing kwam een dag nadat Israëlische vliegtuigen naar verluidt een zending geavanceerde luchtafweergeschutbatterijen van Iran naar Syrië hadden gebombardeerd.

Voor veel Bijbelgelovige waarnemers lijkt wat er gebeurt tussen Israël en Rusland in het naburige Syrië op een voorloper van de Bijbelse profetie van Gog en Magog.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox