Rosh HaShana in Jeruzalem

Afgelopen zondag begon het Joodse Nieuw­jaars­feest en dit keer was onze stagiaire Eliane Müller zelfs in Israël en maakte ze mee, hoe dit feest hier wordt gevierd. Het was een zeer interessante ervaring om bij dit feest aanwezig te zijn en te zien hoe de Israëli’s hun Nieuwjaar vieren.

Door Eliane Müller |

Appel, honing en granaatappelpitten spelen een belangrijke rol bij Rosh Hashanah, opdat het een ‘goed en zoet jaar’mag worden. (Foto: Liron Almog/Flash90)

Hoewel ik al eerder in Duitsland Rosh HaShana met mijn familie heb gevierd, is het in Israël een heel andere ervaring. Het was vooral anders omdat, in tegenstelling tot Duitsland, het hele land de feestdagen hier viert en je van tevoren sterker merkt hoe iedereen zich op de feestdagen richt en voorbereidt. In Duitsland gaat op zulke dagen de normale gang van zaken door, voor ons is het dan altijd een beetje vreemd om het op deze dagen te vieren. In Israël zijn deze dagen feestdagen voor het hele land.

Etalages werden versierd met appels, granaatappels en honing en de winkels waren vol met mensen die nog voor de feestdagen van alles wilden kopen. Vrijdag­ochtend ontmoette ik toevallig een vriendin van mij in de stad, die me ook op het hart drukte om nog voor de feestdagen levensmiddelen en alle belangrijke dingen te kopen. Godzijdank had ik dit al vooruitziend gedaan, zodat ik mezelf alle stress en drukte kon besparen.

Voor de zondagavond was ik door vrienden en collega’s van Israel Heute uitgenodigd voor een Rosh HaShana diner met de familie. Vanaf de late namiddag reden de bussen niet meer, dus moest ik relatief vroeg vertrekken om er te komen, voordat er geen mogelijk­heid meer was om te reizen. Toen ik ‘s middags kort voor het feest op weg was door de stad naar het hoofdstation, kon je de opwinding al voelen van de mensen op straat, vooral bij de kinderen.

Na een busrit van ongeveer een half uur kwam ik bij mijn gastheren aan. Het was erg prettig dat ik eerst in alle rust kon aankomen en een beetje kon uitrusten en we op een ontspannen en rustige manier bij elkaar waren, en dat niet alle kinderen met de populaire shofars van plastic rondsprongen, zoals ik het op straat had gezien.

Het was een leuke familiebijeenkomst met enkele broers en zussen en hun gezinnen. De ceremonie, waarbij in een bepaalde volgorde symbolisch voedsel zoals dadels, appels met honing en vis werden gegeten, werd door de grootvader geleid.

Daarna was er de maaltijd, waarvoor de vrouwen van het gezin de hele dag in de keuken hadden gestaan om iets lekkers samen te stellen. Naast vlees en vis was er een grote keuze aan salades, rijst en andere lekkernijen. We zaten bij elkaar, genoten van het eten en praatten het elkaar. Dit ging de hele avond door tot in de nacht, maar werd op een zeker moment naar buiten verplaatst.

Alsof niet iedereen al genoeg had gegeten van de maaltijd (hoewel er nog genoeg over was), waren er later ook nog diverse taarten en heerlijke bij Rosh HaSchana passende honingtaart-muffins . Op Rosh HaSchana wenst men elkaar een goed en zoet jaar toe, daarom speelt honing een bijzondere rol.

Het was een geweldige avond en ik voelde me heel blij. Ook al kon ik het feest niet samen met mijn familie in Duitsland vieren, het was alsof ik hier een andere familie had. Bovendien kreeg ik veel foto’s uit Duitsland, wat de toenemende heimwee tegenging.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.