Rode Kruis-medewerker adviseerde familie van gijzelaar om zich meer om Gaza te bekommeren

“Dit is schokkend”, zei Jake Tapper over de reactie van de gezondheidsorganisatie op een verzoek om medicijnen te brengen naar de Israëlische gijzelaar Doron Steinbrecher.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gazastrook, Rode Kruis, Hamas
Doron Steinbrecher in een interview met Jake Tapper op "CNN" over zijn zus, de 30-jarige Doron Steinbrecher, die gevangen wordt gehouden door Hamas in de Gazastrook. Foto: Screenshot via JNS

In een interview met CNN gastheer Jake Tapper, zei Dor Steinbrecher, de broer van de gegijzelde Doron Steinbrecher, een verpleegster en dierenarts uit Kibbutz Kfar Aza, dat een medewerker van het Rode Kruis het verzoek van hun moeder om noodzakelijke medicatie weigerde en de familie vermaande om zich meer zorgen te maken om de Palestijnen in Gaza.

Op maandag beschreef Steinbrecher de ervaringen van zijn 30-jarige zus op de ochtend van 7 oktober. Hij vertelde Tapper hoe ze haar moeder belde en haar in tranen vertelde dat ze onder haar bed in de schuilkelder lag nadat ze had geprobeerd de deur te barricaderen. “Ze dacht dat het genoeg was, maar dat was het niet,” zei Dor.

“Is er enig bewijs dat ze nog leeft? Zijn er foto’s of andere bevrijde gijzelaars die haar gezien hebben?” vroeg Tapper.

“Nee, helaas niet,” antwoordde Dor, die buiten de kibboets woont. “Alle gijzelaars die naar huis zijn teruggekeerd hebben haar niet gezien in Gaza. We hebben geen teken van leven van haar.”

Tapper antwoordde: “Nou, dat betekent niet dat ze niet meer leeft … ze zijn allemaal gescheiden. Je zus krijgt dagelijks medicijnen en ik weet dat je ouders contact hebben opgenomen met het Rode Kruis om ervoor te zorgen dat ze die medicijnen krijgt. Wat zei het Rode Kruis hierover?

Dor zei dat zijn zus elke dag haar medicatie nodig heeft en hij vermoedt dat ze die sinds 7 oktober niet meer heeft genomen. “Mijn moeder heeft een paar minuten met het Rode Kruis gesproken en gezegd dat mijn zus haar medicijnen moet krijgen. En ze vertelden haar dat we ons meer zorgen moeten maken voor de Arabieren aan de andere kant.

Tapper vroeg wat het Rode Kruis bedoelde met de uitspraak dat de familie Steinbrecher meer zorgen zou moeten maken om de mensen in Gaza.

Dor antwoordde: “Ja, en minder over mijn lieve zus, die haar medicijnen niet heeft gekregen”.

Tapper probeerde toen het verhaal te bevestigen door te zeggen: “Wacht eens even. Dus je zus krijgt elke dag medicijnen. Ze werd gegijzeld. Ze is een burger, ze werd drie maanden en een paar dagen geleden gegijzeld door Hamas. … En haar ouders vertelden het aan het Rode Kruis in de hoop dat zij haar de medicatie konden brengen. … En het antwoord was: ‘Je zou je meer zorgen moeten maken over de mensen in Gaza'”.

Dor bevestigde Tappers samenvatting, waardoor de CNN presentator opmerkte: “Dat is schokkend,” en hij was even sprakeloos.

Tapper eindigde het interview met een andere noot en vroeg Dor naar zijn boodschap aan mensen over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten, die de posters van de gijzelaars neerhalen.

“Ik wil dat ze weten dat het niet alleen om mijn zus gaat, maar om elke gijzelaar in Gaza. De meesten van hen zijn zaterdagochtend uit hun bed gerukt en zonder reden naar Gaza gebracht,” zegt Dor, terwijl ze even pauzeert. “Ik wil dat ze zich proberen voor te stellen dat alle gijzelaars in Gaza – de baby’s, de vrouwen, de grootvaders – hun familieleden zijn, hun geliefde verwanten die hun hulp nodig hebben. En dan wil ik dat ze nadenken over waarom de familieleden de posters met de gijzelaars hebben gemaakt.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox