Rapport: Hezbollah kan chemische wapens tegen Israël gebruiken als ‘laatste redmiddel’

De Libanese terreurgroep zou geen hulp van Syrië of Iran nodig hebben om chemische kernkoppen te bouwen, aldus het onderzoeksorgaan voor defensie van het Alma Centrum.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Iran, Midden-Oosten
De IDF vuurt op Libanon van nabij de grens, nadat Hezbollah 19 raketten op Israël heeft afgevuurd, op 6 augustus 2021. Foto: Basel Awidat/Flash90

Op 20 november publiceerde de Saoedische nieuwswebsite Al-Hadath een rapport waarin een Iraans plan om raketten met chemische koppen aan Hezbollah in Libanon te leveren in detail wordt beschreven.

Volgens het rapport zijn de raketten opgeslagen in het Masyaf-gebied in het noordwesten van Syrië, en zouden zij worden overgebracht naar Al-Qusayr in het westen van het land, en vervolgens naar het Bint Jbeil-gebied in Zuid-Libanon, via de Beka’a-vallei.

De naam Masyaf doet wellicht een belletje rinkelen bij degenen die Israëls campagne tegen Iraanse activiteiten in Syrië volgen. Op 25 augustus meldden internationale media dat een faciliteit in Maysaf van het Centrum voor Wetenschappelijke Studies en Onderzoek (SSRC), beter bekend onder de Franse naam CERS, was getroffen door een luchtaanval.

Volgens IDF Maj. (res.) Tal Beeri, hoofd van de onderzoeksafdeling van het Alma Center, die gespecialiseerd is in de Syrische en Libanese arena’s, moeten de beweringen in het rapport over de smokkel van chemische wapens weliswaar met een korreltje zout worden genomen, maar is het scenario dat Hezbollah ruwe chemische kernkoppen gebruikt niet denkbeeldig.

“Het geografische gebied dat in het [Al Hadath] rapport wordt beschreven … is zinvol. Dat is het gebied van de Iraanse landcorridor die wordt gebruikt om wapens naar Syrië en Libanon te smokkelen,” zei Beeri. Maar, vervolgde hij, “Al-Hadath is een Saoedisch mediaplatform waarvan de informatiebronnen twijfelachtig zijn. Het is ook bekend dat de Saoedische autoriteiten Al-Hadath gebruiken om materiaal te verspreiden om invloed te krijgen.”

Maar hoe dan ook, zei hij, Hezbollah zou wel degelijk raketten kunnen samenstellen die gebruik maken van het gemakkelijk verkrijgbare chemische chloor. Hezbollah hoeft geen chloor vanuit Syrië naar Libanon te smokkelen, merkte hij op.

“We hebben het niet over mosterdgas of sarin. Chloor wordt algemeen gebruikt in de civiele industrie,” zei Beeri. “Men hoeft geen raketgeleerde te zijn om het in granaten of raketten te plaatsen.”

Tijdens de Syrische burgeroorlog heeft Islamitische Staat chloorgas ingezet in Syrië. Wanneer het in contact komt met het menselijk lichaam, veroorzaakt het chemische brandwonden, en in sommige gevallen kan het ook verstikking veroorzaken.

“Men kan zien wat chloor doet door te kijken naar het industriële ongeluk dat in juni van dit jaar plaatsvond in de Jordaanse haven Akaba. Een chloortank ontplofte en binnen enkele seconden verspreidde de chemische stof zich, waarbij 12 mensen omkwamen en 250 gewond raakten,” aldus Beeri.

“Dit is een eenvoudige en rudimentaire tactiek, maar het heeft het potentieel om schade te veroorzaken,” voegde hij eraan toe.

Het Syrische leger plaatste ook chloor in granaten en raketten, en in vatbommen die vanuit helikopters werden gedropt tijdens zijn oorlog tegen rebellen, in Doema in april 2018, en in Idlib in september 2018, zei Beeri.

“Hezbollah heeft hiervoor geen hulp van Syrië nodig,” voegde hij eraan toe.

“We kunnen niet uitsluiten dat Hezbollah in het volgende conflict met Israël tactisch chemische wapens inzet. De meest waarschijnlijke kandidaat is chloor. Als dit gebeurt, zal het waarschijnlijk gaan om een beperkt gebruik, door middel van granaten of raketten, wanneer Hezbollah met de rug tegen de muur staat,” verklaarde hij.

De meest waarschijnlijke doelwitten zouden volgens Beeri eenheden van de Israel Defense Forces zijn die in Libanon manoeuvreren, alsook troepen die aan de grens zijn gestationeerd. “Het excuus zou zijn dat het gebruikt wordt om Libanon te verdedigen,” zei hij.

Het doel van zo’n laatste redmiddel zou zijn angst aan te jagen en een overwinningsbeeld te creëren voor Hezbollah, die zich er waarschijnlijk van bewust is dat zo’n aanval ernstige en mogelijk ongekende Israëlische vergeldingsmaatregelen zou uitlokken.

Het Israëlische thuisfront zou waarschijnlijk geen doelwit zijn, aldus Beeri.

“Hezbollah is ideologisch radicaal en gericht op de vernietiging van Israël, maar is niet dom. Bijgevolg zou elk gebruik van dergelijke wapens beperkt zijn, tegen bewegingen van de IDF,” zei hij.

De IDF van haar kant moet wellicht rekening houden met een scenario waarin Hezbollah in nood op een bepaalde manier chemische stoffen tegen haar troepen zou kunnen inzetten, en dit scenario rechtvaardigt voorbereidingen, zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox