Prominente Arabieren vragen normalisatie met Israël

Twee recente incidenten hebben weer eens aangetoond, dat de Arabische oppositie tegen Israël niet zo algemeen is als de media ons vaak willen laten geloven. In feite roepen veel vooraanstaande Arabieren vaak op tot normalisatie met de Joodse Staat en spreken ze zich uit tegen pogingen om Israël te boycotten.

Door Redactie Israel Today |

Vorige week plaatste de voormalige politie­commissaris van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten een reeks tweets, die zeiden dat het tijd was dat de Arabische wereld de voor­oordelen achter zich moest laten en Israël omarmen.

’De waarheid is dat er geen goede reden is om Israël niet te erkennen,’ schreef Dhahi Khalfan Tamim, eraan toevoegend dat ‘Israël een Staat is die is gebouwd op wetenschap, kennis, welvaart en sterke betrekkingen met alle ontwikkelde landen.’

Khalfan vroeg die Arabieren, die blijven vasthouden aan de fantasie dat de ‘zionisten’ koloniale bezetters zijn, ‘Waar denk je dat de Joden vandaan kwamen? Hawaii?’

In een vervolg-tweet schreef de voormalige politie­chef: ‘Israël wil vrede en veiligheid op lange termijn. Ik ben ervoor. Alle Arabische Staten, de Emiraten en het Saoedische koninkrijk accepteren Israël. We willen vrede sluiten met Israël.’


Vorige week stond ook de populaire Israëlisch-Arabische zangeres Mira Awad op de podcast Creative Community For Peace, waar ze de anti-Israëlische boycot, desinvestering en sancties (BDS)-beweging hekelde, en iedereen die bij dit conflict betrokken is, opriep om bruggen te bouwen in plaats van ze af te breken.

Awad (rechts) met de Israëlisch-Joodse zangeres Achinoam Nini (links). Het Arabisch-Joodse duo vertegenwoordigde Israël op het songfestival in 2009. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Awad richtte zich in het bijzonder tot Pink Floyd-zanger Roger Waters, die al jarenlang een toon­aan­gevende tegen­stander van Israël is en vooraan stond in zijn pogingen om andere inter­nationale artiesten te overtuigen de Joodse Staat te boycotten.

‘Ik mag je graag Roger Waters. Ik bewonder je werk. Maar blijf daar niet zitten en mij vertellen wat ik moet doen met mijn Palestinisme en mijn Israëlisme, oké,’ zei Awad. ‘Vertel me niet hoe ik moet handelen (…) in deze complexe situatie. Je moet me niet leren wat ik moet doen en hoe ik moet handelen. Ik probeer bruggen te bouwen om een ​​toekomst op te bouwen, en jij wilt alleen van daaruit spreken. Grootspraak. Dat helpt me niet.’

Awads opmerkingen weerspiegelden de gevoelens van veel Israëlische en Palestijnse Arabieren, die Israel Today al jarenlang laten weten dat er geen verband bestaat tussen wat echt het beste voor hen is en waarop internationale bewegingen zoals BDS aandringen.

Buitenlandse vredesactivisten protesteren vaak tegen Israël zonder te begrijpen, of mogelijk zelfs zonder erom te geven wat de gevolgen van hun eisen voor lokale Arabieren zullen betekenen.

Awad wil dat ze stoppen met namens hen te spreken en net als zij te accepteren dat de Israëlische kant zijn eigen legitieme standpunt heeft:

‘De boycotbeweging – je onderbreekt het gesprek. Ik probeer een gesprek te voeren en u onderbreekt het gesprek. Besluit je voor mij dat ik geen gesprek mag hebben? Dat is onbeleefd … Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Ik vind het gewoon niet leuk als die mening betekent dat de andere mening niet mag bestaan.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.