
De pro-Israëlische organisatie NGO Monitor beschuldigt de commissie van de Verenigde Naties, die Israël onderzoekt, van het negeren van het onderzoek van de groep, ten gunste van pro-Palestijnse getuigenissen die passen bij de vooroordelen van de commissie.
De VN-Mensenrechtenraad in Genève heeft vorig jaar de drie koppige commissie opgericht na een 11-daags conflict tussen Israël en terroristische groeperingen in de Gaza. Het COI kreeg een uniek, permanent mandaat voor onbepaalde tijd. Het is belast met het onderzoeken van Israëlische mensenrechtenschendingen, zowel binnen als buiten zijn soevereine grondgebied.
De commissie kwam onmiddellijk onder vuur te liggen na de benoeming van haar drie leden, allemaal met een verleden van anti-Israëlische belangenbehartiging en retoriek. Vorige maand tijdens een open hoorzitting bij de VN in New York, bekritiseerde een breed scala van landen publiekelijk de structuur van de commissie, de vooroordelen van de commissieleden en de antisemitische opmerkingen van twee commissieleden, zoals sommige landen beweren.
Deze week voerde de commissie onderzoekshoorzittingen uit in Genève. De commissie verzamelde getuigenissen, met de bedoeling de rechtvaardiging achter Israëls aanwijzing van zeven Palestijnse NGO ‘s als terreurorganisaties, te ontzenuwen. Dit, omdat deze NGO ’s banden hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een internationaal aangewezen terreurorganisatie zelf. Bewijs voor de aanwijzingen werd deels verzameld door NGO Monitor.
“In de praktijk was dit een forum voor commissieleden en ngo-vertegenwoordigers om mee te werken aan pogingen om het onafhankelijke onderzoek van NGO Monitor onderuit te halen en het zwijgen op te leggen,” zei NGO Monitor in een verklaring. “De hoorzittingen waren een zorgvuldig gemanipuleerde kangoeroerechtbank. De commissarissen en NGO ‘s probeerden een tendentieus verslag op te stellen, onderschreven door de VN en om te delen met andere spelers. Dit alles om verdere vergoelijking van het bewijsmateriaal te ondersteunen en om het legitieme debat het zwijgen op te leggen.”
De NGO Monitor, die geen uitnodiging ontving om te verschijnen, deed haar beklag over de late bekendmaking van het COI. De tijdstippen van de hoorzittingen waren te voren in minder dan een week pas aangekondigd. Het zei ook dat “de enige uitgekozen, deelnemende groepen, degenen waren die de vooraf bepaalde conclusies van het COI zouden ondersteunen en het overweldigende bewijs van banden tussen de NGO ‘s en de PFLP zouden ontkennen.”
Meerdere NGO-functionarissen van het netwerk van Palestijnse organisaties, die door de Israëlische regering zijn aangewezen, vertelden het COI dat de NGO Monitor de beslissingen van de regering beïnvloedde om de financiering voor PFLP-gerelateerde actoren te beëindigen. De NGO Monitor citeerde een vertegenwoordiger van Health Workers Committees (HWC), die zei dat 35 van zijn 40 institutionele donoren waren gestopt met het financieren ervan als gevolg van de terreuraanduiding. Ambtenaren die HWC, Addameer en Al-Haq vertegenwoordigen, beschuldigden NGO Monitor van een lastercampagne op basis van ‘guilt by association’.
Commissaris Miloon Kothari, die onder vuur kwam te liggen vanwege antisemitische uitlatingen in een interview dit jaar, zei dat NGO Monitor “achter veel van wat er misgaat, lijkt te zitten”, en vroeg de advocaat van Al-Haq of hij had gekeken naar de financiering van NGO Monitor. NGO Monitor diende een formele klacht in bij de voorzitter van de Mensenrechtenraad na de controversiële opmerkingen van Kothari in juli, waarin hij sprak van een “Joodse lobby” en het VN-lidmaatschap van Israël in twijfel trok. Kothari bood later zijn excuses aan.
NGO Monitor beweert dat de basis van de hoorzittingen van deze week niet overeenkomen met de beweringen van COI-voorzitter Navi Pillay, die aan het einde van de hoorzitting van donderdag zei dat “deze commissie inzendingen van alle partijen heeft ontvangen … We staan klaar om inzendingen aan te horen of om alternatieve stemmen te vernemen.”
JNS nam contact op met de woordvoerder van de commissie voor commentaar, maar heeft geen reactie ontvangen.