President eert soldaat van ‘Verloren stam’ uit India

Israël vierde vorige week haar 73e Onafhankelijkheids Dag. De Bnei Menashe hadden een speciale reden om blij te zijn. Iemand uit hun gemeenschap werd geëerd als een van Israëls beste soldaten, tijdens een speciale ceremonie die werd voorgezeten door president Re’oeven Rivlin.

Door Yochanan Phaltual |

Zijn naam is Nadiv Khaute, 21, sergeant in het Israëlische leger. Hij is de tweede zoon van Tzvi en Nurit Khaute. Hij werd geboren in Israël in het jaar 2000. Twee maanden nadat zijn ouders, met zijn oudste broer Ya’akov, Aliyah maakten vanuit Manipur, een staat in het noordoosten van India. Hij meldde zich in 2019 bij het leger en werd ingedeeld bij de parachutisten. Hier eindigde hij als een van de besten van zijn bataljon. Nadat hij met de hoogste eer was geslaagd, wil Khaute graag naar zijn eenheid terug­keren als parachutist.

Elk jaar worden er 120 eervolle presidentiële vermel­dingen uitgedeeld aan de beste soldaten uit verschil­lende onderdelen, voor het vertonen van uitstekend gedrag in het Israëlische leger. President Re’oeven Rivlin was de gastheer van de jaarlijkse ceremonie van de Uitzonderlijke Presidentiële Onderscheiding in zijn officiële residentie in Jeruzalem. Ook premier Benjamin Netanyahu, minister van defensie Benny Gantz, de stafchef van het leger Aviv Kohavi en andere huidige en voormalige functionarisen uit het leger waren aanwezig.

Nadiv Khaute, met zijn rode Parachutisten-baret, met zijn kameraden. (Foto: Yochanan Phaltual)

Een nederige strijder

De vader van Nadiv, Tzvi Khaute, is directeur van Shavei Israël. Deze organisatie probeert de Bnei Menashe naar Israël te krijgen. Hij zei: ‘Ik ben trots op mijn zoon, dat hij succesvol zijn tijd in het leger heeft gediend en dat hij één van de beste parachutisten is. Het brengt ons grote vreugde en trots. En als God het wil zullen er meer uit de gemeenschap volgen.

Het wekt geen verbazing, dat als aan een jongere uit de Bnei Menashe gemeenschap wordt gevraagd wat hij wil worden als hij naar Israël gaat, het antwoord is: soldaat of Torah student.

Natuurlijk heeft iedereen zo zijn redenen om in het leger te gaan. Sommigen hebben een familie waarvan generaties in het leger hebben gediend. Anderen zoeken het avontuur en persoonlijke voldoening. Wat voor reden dan ook, de Bnei Menashe hebben een lange traditie van strijders. Ze zijn loyaal, moedig en ridderlijk en ze hebben een vaderlandslievende inborst.

Nadiv met zijn trotse ouders. (Foto: Yochanan Phaltual

Verloren stam
De Bnei (zonen van) Menashe waren één van de tien verloren stammen van Israël. Zij werden ruim 27 eeuwen geleden in ballingschap gevoerd door het Assyrische Rijk. Gedurende hun lange ballingschap kwamen ze pittige uitdagingen tegen. Sommige waren moeilijk te overwinnen, in het bijzonder als het ging om assimilatie, hard buitenlands bestuur en een moeilijke omgeving. Maar ze waren in staat de moeilijkheden te overwinnen. Tijdens moeilijkheden zingen ze: ‘Zoon van Manasse, wij leven! (Manmasi Chate Kadam Uve!).’ Dat is de ‘wij geven nooit op’- houding.

Oorlog met Groot-Brittannië
De Bnei Manasse stam woont verspreid over de Staten van Noordoost India en delen van Myanmar, en stond bekend onder specifieke namen. India en Birma (nu Myanmar) maakten deel uit van het Britse Imperium gedurende de Eerste Wereld Oorlog. Gedurende de oorlog recruteerden de Britten duizenden mensen uit haar rijk om hen bij te staan bij hun oorlogvoering.

Voor de Bnei Menashe was de Eerste Wereldoorlog een keerpunt. De Bnei Menashe werden gedwongen dienst te nemen als onderdeel van het Arbeiderskorps van het Keizerlijke Leger. Dit was een groot lichaam van mannen die gerecruteerd werden om wegen te bouwen, bagage te dragen en andere vormen van logistieke ondersteuning te bieden. De leiders van Bnei Menashe weigerden echter dienst en verklaarden in plaats hiervan in 1917 de oorlog aan de kolonialisten. Het conflict dat volgde duurde twee jaar (1917-1919) en kostte veel levens. Het wordt afwisselend de ‘Great Kuki Rebellion’, de ‘Anglo-Kuki War’ en de ‘Zou Gaal’ genoemd, afhankelijk wie de geschiedenis beschreef en wanneer.

De Anglo-Kuki oorlog tussen 1917 en 1919 was één van de grootste opstanden van de stam tegen de Britten. Uiteindelijk moesten de Bnei Menashe milities het opgeven tegen de overmacht aan Britse troepen die bleven komen. De leiders van Bnei Menashe werden gevangen gezet of verbannen en de Britten ontwapenden de krijgshaftige stam.

Experts in oorlogvoering in de jungle
De Britten waren onder de indruk van de vechters­kwaliteiten en de moed die de Bnei Menashe lieten zien gedurende de Anglo-Kuki Oorlog, en realiseerden zich snel het potentieel van de Bnei Menashe in het Brits-Indiase leger. Sinds de onafhankelijkheid van India in 1947 werden de Bnei Menashe een integraal onderdeel van het Indiase leger en ze hebben er steeds gediend.

Het Assam Regiment is één van de beste infanterie regimenten van het Indiase leger. Samen met de Assam Rifles, de oudste para­militaire troepen in India, recruteerden ze exclusief soldaten uit de noord­oostelijke Staten van India, waaronder de Staten Manipur en Mizoram, die hoofdzakelijk bewoond worden door de Bnei Menashe.

De Britse en Indiase militaire strategen ontdekten dat de Bnei Menashe zich goed hadden aangepast aan oorlog voeren in de jungle. De acht noordoostelijke Staten van India hebben een vochtig subtropisch klimaat en worden bedekt door dicht woud en rivieren. De jungle heeft veel verschillende effecten op militaire operaties. Dichte vegetatie kan het zicht belemmeren maar kan ook ruimschoots camouflage verschaffen en een veelheid aan materiaal waarmee versterkingen kunnen worden gebouwd. Oorlogvoering in de jungle is diepgaand bestudeerd door militaire strategen. Het maakte een belangrijk deel uit van de planning in veel conflicten, inclusief WWII (1939-1945) en de Vietnam Oorlog (1954-1975), de nalatenschap van het falen van de VS om, in een jungle omgeving, de Vietnamese nationalistische krachten te onderdrukken.

In Vairengte, in Mizoram, een Bnei Menashe Staat in noordoost India, ligt een van ’s werelds beste trainings­instituten voor oorlogvoering in de jungle. Ieder jaar is het gastheer voor militaire eenheden uit de VS, Israël, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en vele andere landen.

Nadiv groet de president en de stafcef van de IDF. De Bnei Menashe hebben hun strijderscultuur meegebracht en die goed ingezet in de Israëlische strijdkrachten. (Foto: Yochanan Phaltual)

Uit de jungle, in de woestijn
In tegenstelling tot de jungle is het Israëlische leger opgezet om vijanden en opstandelingen in een stedelijke omgeving te bevechten. Israëlische militaire tactieken maken toenemend gebruik van drones en geïmproviseerde checkpoints. Daarbij drijven ze militanten in het defensief door frequente arrestatie-invallen, het omsingelen van een dorp door het af te sluiten met prikkel­draad, en het gebruik maken van informatie van inlichtingendiensten, enkele minuten voordat een bewegend doel wordt aangevallen.

Het is geen geheim dat het Israëlische leger één van de beste en krachtigste legers is als het aankomt op stedelijke oorlogvoering.

Hoewel de geschiedenis van de Bnei Menashe is geconcentreerd op het overleven in de jungle, hebben zij in het Israëlische leger een reputatie die niemand kan verbeteren als het gaat om stedelijke oorlog­voering. Elk jaar worden leden uit de gemeenschap erkend om hun prestaties. Het grootste probleem waarmee ze te maken hebben is de taalbarrière, die alle vormen van cross-culturele communicatie inhoudt. Eén van de gebieden waarop de militaire instructeurs zich in de toekomst moeten focussen is passende taaltraining.

Voor Nadiv Khaute, een sabra (geboren in Israël), woonachtig in Kiryat Arba (Hebron regio), is het Hebreeuws zijn moedertaal. Maar voor de nieuwe immigranten die opgeroepen werden vlak nadat ze in het land arriveerden, is de taal één van de moeilijkste obstakels die ze tegenkomen.

Erfenis van uitmuntendheid
Voor de Bnei Menashe gemeenschap was Nadiv Khaute niet de eerste ontvanger van de Presidentiële Medaille van Uitmuntendheid. In 2005 werd Tamir Baite geëerd. Hij is stafsergeant in het Israëlische leger, en dient in de Shaked-eenheid van de Givati Brigade. En in 2017 kreeg Eliazer Menashe de medaille. Hij is staf-sergeant van de Golani Brigade, in het Israëlische leger.

Hun succesverhalen benadrukken de bijdrage die de Bnei Menashe wensen te maken aan de Staat Israël. En het is tijd om aan het wachten van de gemeenschap in de diaspora een eind te maken. We moeten hen in staat te stellen zo snel mogelijk thuis te komen in Israël en de natie te dienen, waarnaar ze vanuit de verte zo verlangen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.