
In verschillende eerdere studies is gebleken dat menselijk contact de stemming verbetert en pijn vermindert. Echter, wanneer contact tussen mensen geen optie is, zoals in de situatie met de Coronavirus (Covid-19) pandemie, kan een pluizige sociale robot vergelijkbare effecten teweegbrengen, bemerkten Dr. Shelly Levy-Tzedek en haar team van de afdeling Fysiotherapie.
PARO is een in Japan geproduceerde, therapeutische sociale robot, die eruit ziet als een pluizige witte zeehond. Hij maakt zeehond-achtige geluiden en beweegt zijn kop en flippers als reactie wanneer hij wordt aangeraakt en toegesproken.
Levy-Tzedek en haar team ontdekten, dat een eenmalige interactie met PARO van minder dan een uur, de stemming verbeterde en zowel lichte als hevige pijn verminderde.
Wanneer de deelnemers PARO aanraakten, ervoeren ze een sterkere vermindering van pijn dan wanneer hij gewoon bij hen in de kamer aanwezig was.
Ze ontdekten ook lagere niveaus van oxytocine bij degenen die contact met PARO hadden, dan bij de deelnemers in de controlegroep, die PARO in het geheel niet ontmoetten.
Oxytocine is een hormoon, dat vrijkomt wanneer mensen knuffelen of zich sociaal verbinden, ook wel bekend als ‘knuffelhormoon’ of ‘liefdeshormoon’.
Hoge oxytocine niveaus zijn gevonden bij moeders die met hun kinderen spelen en tussen romantische partners, dus een lager niveau van oxytocine is verrassend. Meer recente studies hebben echter aangetoond, dat de productie van oxytocine niet alleen een indicator is voor hechte relaties, maar ook voor stress, en dat een verlaging daarom zou kunnen duiden op ontspanning.
‘Deze bevindingen bieden nieuwe strategieën voor pijnbestrijding en voor het verbeteren van het welzijn, die met name nodig zijn in deze tijd, waarin sociale afstandelijkheid een cruciale rol speelt bij de volksgezondheid,’ zegt Dr. Levy-Tzedek.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.