Van de bijna 44.000 proefpersonen ontving de helft twee doses van het vaccin, met drie weken tussenruimte. Een week na de tweede vaccinatie had de groep proefpersonen 90 procent minder symptomen van het virus dan de controlegroep, die een placebo kreeg. Dit betekent niet, dat het vaccin nu massaal op de markt komt. Hiervoor is goedkeuring door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) vereist, die gedurende twee maanden de gezondheidstoestand van zo’n 20.000 proefpersonen wil monitoren. Dat gebeurt in een spoedprocedure, waarbij niet alle fasen van de veiligheidstesten worden uitgevoerd.
Naast een forse verhoging van de beurskoers van de bedrijven leidde dit tot een golf van aankopen. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid wil (na de goedkeuring door de FDA) 600 miljoen doses kopen voor 1,95 miljard dollar. Pfizer verwacht, dat het bedrijf tegen het eind van dit jaar 50 miljoen doses beschikbaar kan hebben.
In deze video toont premier Benjamin Netanyahu zich optimistisch over het vaccin van Pfizer. Inmiddels heeft Israël 8 miljoen doses gekocht, voor vier miljoen inwoners, die hopelijk vanaf januari worden geleverd. Daarnaast is Israël bezig met de aankoop van vaccins van andere bedrijven in Rusland en China en het Amerikaanse Moderna, evenals het Israëlische vaccin Brilife, dat vorige week aan de derde fase van de testen is begonnen. Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein zei, dat de gezondheidsautoriteiten voorzichtig zijn en ‘niet alle eieren in één mandje doen’. Met een bevolking van 9,2 miljoen mensen heeft Israël minstens 18,4 miljoen dosis nodig.
Toch zijn er nog wel vragen bij het vaccin van Pfizer. Hoe goed kan het vaccin tegen ernstige infecties beschermen? Hoe lang blijft de immuniteit? Hoe veilig is het vaccin? En hoe betrouwbaar is die 90 procent, indien alleen werd gekeken naar duidelijke symptomen van besmetting, en er geen testen werden uitgevoerd op de hele groep? Personen met een lichte besmetting zonder symptomen werden zo niet opgemerkt. En kunnen we het coronavirus wel wereldwijd uitbannen met een (al dan niet verplichte) vaccinatie?
Het voormalige Knessetlid Moshe Feiglin heeft zich, evenals een aantal Israëlische wetenschappers en medici, uitgesproken tegen wettelijk verplichte vaccinatie. Hij is sceptisch over het vaccin, waarover zo veel is gepubliceerd, en ziet meer in een beleid van groepsimmuniteit en bescherming van ouderen en bedreigde bevolkingsgroepen. Hij vreest voor aantasting van de persoonlijke vrijheid.
Binnen het orthodoxe Jodendom is ook verzet tegen een verplichte vaccinatie. In synagogen in geheel Israël werd onlangs een pamflet uitgedeeld, waarin werd gesteld dat het verboden is de vaccinaties aan te nemen, omdat die gemaakt zijn met het doel de bevolkingsgroei te controleren
Pfizer en zijn eveneens Amerikaanse conculega Moderna Inc. maken gebruik van een splinternieuwe technologie. Deze ‘mRNA vaccins’ worden niet met het Coronavirus zelf gemaakt, maar met messenger RNA, waardoor niemand besmet kan raken door het vaccin. Dit bevat een stukje van de genetische code, die het immuunsysteem leert om de eiwit-uitsteeksels op de buitenkant van het virus te herkennen.
Het bewaren en vervoeren van het Pfizer-vaccin zal nog voor de nodige hoofdbrekens zorgen: dit moet gebeuren bij temperaturen onder het vriespunt.
Corona in cijfers
De afgelopen week werden rond de 800 nieuwe besmettingen per dag gemeld. 8059 personen lijden aan het coronavirus, waarvan er 551 in het ziekenhuis liggen. 148 van hen zijn in kritieke toestand, waarvan er 133 worden beademd. Sinds het begin van de pandemie zijn 2707 Israëli’s aan het Coronavirus overleden. (Ter vergelijking: in Nederland, met 17 miljoen inwoners, werden op een dag 5941 nieuwe besmettingen gemeld, lijden 145.000 personen aan het virus, en liggen 1530 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis).
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.