75% van de Palestijnen vertrouwt hun leiderschap niet!

Slechts één op de vier Palestijnen gelooft in het vermogen van een Palestijns leiderschap om te onderhandelen over een echte vredesregeling met Israël.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Palestijnen, nakba
Aanhangers van de Islamitische Jihad wonen op 19 mei 2023 in Gaza City een bijeenkomst bij om de commandanten van de groep te herdenken die tijdens de laatste escalatie tussen Israël en Gaza door Israël werden gedood. Foto: Atia Mohammed / Flash90

Een nieuwe enquête vroeg: welk percentage Palestijnen leeft liever onder Israëlisch bestuur? De in Londen gevestigde krant Arab News publiceerde een speciale editie ter gelegenheid van de Palestijnse “Nakba-dag” en hield een speciale peiling voor de Palestijnse bevolking. Volgens de gegevens antwoordde 63% van de Palestijnen dat zij Hamas en Fatah niet als vertegenwoordigers willen. Bovendien rekenen de Palestijnen op China om de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te redden. Het Palestijnse volk is fundamenteel gefrustreerd, meer door hun eigen leiderschap dan door Israël. Dit blijkt trouwens uit al mijn privégesprekken met Palestijnen. In het volgende magazine staat een verslag over hoe we Mike en Mohammed vonden in Bethlehem Efrata.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Palestijnse catastrofe Nakba, op 15 mei 1948, onderzocht de Arabische krant het Palestijnse conflict met Israël. Op die dag vierde Israël zijn 75e Onafhankelijkheidsdag, wat voor de Palestijnen natuurlijk een nationale catastrofe is. Hiervoor confronteerde Arab News de Palestijnen met verschillende kwesties over het conflict met Israël, zoals de tweestatenoplossing en het Abraham-akkoord. Daarnaast werd in de peiling onderzocht hoeveel vertrouwen de Palestijnen hebben in hun Palestijnse leiderschap.

Volgens de peiling antwoordde 51% dat zij nog steeds geloven in het tweestatenidee als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het idee is echter populairder onder oudere Palestijnen, waar 63% de tweestatenoplossing steunt, tegenover slechts 42% onder jonge Palestijnen tussen 18 en 29 jaar. Bovendien zou 13% van de huidige Palestijnen de voorkeur geven aan een federale staat onder Israëlisch en Palestijns bestuur. Tegelijkertijd antwoordde 11% van de respondenten dat zij liever onder Israëlische bezetting zouden leven zonder het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen.

Arabische studenten op de campus van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Palestijnen hebben weinig vertrouwen in hun eigen Palestijnse leiderschap. 63 % van de respondenten antwoordde dat zij Hamas of Fatah niet als hun vertegenwoordigers zien. 75 % van de respondenten heeft over het algemeen geen vertrouwen in het eigen leiderschap. Bovendien gelooft slechts één op de vier Palestijnen nog in het vermogen van een Palestijns leiderschap om te onderhandelen over een echte vredesregeling met Israël. De Amerikaans-Palestijnse journalist en analist Ramzy Baroud verklaarde: “De Palestijnen hebben jaren geleden het vertrouwen in hun leiderschap verloren. Dit gebrek aan vertrouwen houdt grotendeels verband met de corruptie in de Palestijnse Autoriteit, maar ook met het totale falen van het leiderschap om een politieke overwinning te behalen. Alleen een nieuw vredesproces zou het vertrouwen van de Palestijnen kunnen wekken.”

En hoe denkt de Palestijnse straat over de huidige Israëlische regering? 86% van de Palestijnen gelooft niet dat deze rechts-nationalistische regering tot een vredesakkoord wil komen. Over de Abraham-akkoorden zijn de Palestijnen echter verdeeld: 62 % van de respondenten antwoordt dat zij de akkoorden afwijzen. 52 % van de Palestijnen denkt dat de Abraham-akkoorden het politieke initiatief van Israël ten aanzien van de Palestijnen agressiever hebben gemaakt. 43 % antwoordde dat het tegenovergestelde het geval is.

Gaza had ooit het “Singapore van het Midden-Oosten” moeten zijn. Toen nam Hamas het over.

Aan het eind van de enquête werd de respondenten gevraagd of zij voorstander waren van Chinese bemiddeling tussen Israël en de Palestijnen om tot een vredesakkoord te komen. Dit in het licht van de succesvolle bemiddeling die leidde tot de hervatting van diplomatieke betrekkingen tussen Iran en Saoedi-Arabië. Volgens de peiling antwoordde een absolute meerderheid van 80% voorstander te zijn en Peking te zien als een potentiële bemiddelaar tussen Jeruzalem en Ramallah.

Ik misgun de Palestijnen niet het beste populaire leiderschap, want ik begrijp dat als het de Palestijnen goed gaat en zij gelukkig zijn, wij Israëli’s daar ook van profiteren. Maar zoals de peiling duidelijk maakt, hangt veel eerst af van de Palestijnse volksleiding. En van alle Palestijnen die ik ken, zeggen ze allemaal, ja allemaal, dat al hun politici aan de top corrupt zijn, Hamas en Fatah.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox