Palestijnse aanvallen op voor christenen belangrijke plekken geven reden tot zorg

“We zijn niet op de hoogte van arrestaties in dergelijke gevallen, noch zien we dat de Palestijnse Autoriteit bewakers plaatst op deze gevoelige locaties die regelmatig worden aangevallen.”

Door Sveta Listratov | | Onderwerpen: Palestijnen, christenen, moslims
De Grieks-orthodoxe kerk van de Bron van Sint-Jacob in Nablus. Foto: Shutterstock

Een Palestijnse menigte heeft zondagnacht een heilige christelijke plaats in Nabloes (Sichem), bekend als de Jakobsbron, ernstig beschadigd.

Christelijke bronnen meldden dat Palestijnen uit het vluchtelingenkamp Balata aan de rand van Nabloes gewapend waren met geweren, brandbommen en stenen en een klooster op het terrein van het dorp Balata, waar de put zich bevindt, ernstig beschadigden.

“Nabloes wordt gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit, die heeft gefaald om de christelijke gemeenschap te helpen en het verontrustende geweld tegen hen te stoppen,” zei Elias Zarina.

Zarina is medeoprichter en directeur van het Jerusalemite Initiative, een non-profitorganisatie in Jeruzalem die zich inzet voor de integratie van Arabische christenen in de Israëlische samenleving.

De bewaker van het klooster, de 80-jarige pater Ioustinos van het Grieks-orthodoxe patriarchaat, was ongedeerd maar getraumatiseerd door het geweld.

Volgens het christelijke geloof werd de put verworven door de bijbelse patriarch Jacob. In het Nieuwe Testament wordt er naar verwezen als de “Bron van Sychar”. De bouw van een klein christelijk complex met kerk en klooster begon in 1908. Om bureaucratische en financiële redenen werd het gebouw pas in de jaren 1990 voltooid.

Plaatselijke christelijke leiders meldden dat Palestijnse aanvallen op hun gemeenschap en heilige plaatsen dagelijkse kost waren.

Dr. Naim Khoury, oprichter van de First Baptist Church in Bethlehem, zei: “Dit is niets bijzonders, zulke incidenten gebeuren tegenwoordig overal, helaas ook in Jeruzalem. De hele situatie is erg instabiel en mensen zijn gefrustreerd. Mensen moeten opletten en zien wat er gebeurt. We weten heel goed dat geen enkele christen een moskee zou vernielen.”

Zarina zei: “We zijn ons niet bewust van arrestaties in dergelijke gevallen, noch zien we dat de Palestijnse Autoriteit bewakers plaatst op deze gevoelige plaatsen waarvan ze weten dat ze regelmatig worden aangevallen.

Zarina, die onderzoek heeft gedaan naar de christelijke gemeenschappen in het Heilige Land, zei dat hun aantal is afgenomen sinds de Oslo-akkoorden die de Palestijnse Autoriteit aan de macht brachten.

Hij noemde Bethlehem als voorbeeld: in 1993, toen het akkoord werd getekend, vormden christenen 88 procent van de bevolking van de stad. Drie decennia later is nog maar 12 procent van de 29.000 inwoners van Bethlehem over. De meeste christenen hebben de stad verlaten onder druk van moslims, zei hij.

“Het is niet moeilijk te begrijpen,” zegt Zarina. “Voor de islam zijn zowel christenen als joden ketters die in de eerste plaats met geweld moeten worden aangepakt.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox