Afbeelding: Tussen de versiering van acanthus (berenklauw) gluurt een gezicht in het Pi Metzuba mozaïek. (Foto: Danny Syon/Israel Antiquity Authority).
De Byzantijnse landelijke nederzetting Pi Metzuba in het noordwesten van Galilea, dicht bij de grens met Libanon, lijkt aan zijn einde te zijn gekomen in het begin van de zevende eeuw, toen Perzië de regio binnenviel als onderdeel van het bredere conflict met het Byzantijnse Rijk.
‘De vondsten op de site omvatten een bronzen kruis, een kalkstenen latei met een ingegrift kruis, en aardewerk uit de zesde of zevende eeuw CE, dat bestond uit lokale types, naast vele geïmporteerde types, sommige versierd met kruisen,’ volgens Atiqot, een tijdschrift gepubliceerd door de Israel Antiquities Authority.
Het hoogtepunt van de opgraving was de ontdekking van een gebouw voorzien van christelijke symbolen, met een mozaïek van goede kwaliteit, versierd met bloemen, dieren en menselijke figuren, geïnspireerd door de heidense iconografie.
Deze en andere schatten werden opgegraven in een bergingsopgraving, nadat tijdens werkzaamheden om de weg te verbreden tussen de stad Shlomi en Kibboetz Hanita, net ten zuiden van de Israëlische grens met Libanon, de ruïnes van de Byzantijnse stad werden ontdekt, berichtten onderzoekers onlangs in Atiqot. Er werden gebouwencomplexen gevonden, gescheiden door steegjes.
Hoewel de opgraving al in 2007 werd uitgevoerd, duurde het enkele jaren voordat deskundigen de vondsten uit de Byzantijnse stad bestudeerden en publiceerden, zegt Gilad Cinamon, de IAA-archeoloog die de opgraving leidde.
Een konijn (links) en een zwijn afgebeeld tussen acanthusbladeren in de rand van het opgegraven mozaïek. (Foto: Howard Smithline/IAA)
De stad is niet bekend uit Byzantijnse bronnen, maar onderzoekers geloven dat het de stad Pi Metzuba is, die wordt genoemd in de Jeruzalem Talmoed, het compendium van het Joodse religieuze recht dat in de vierde en vijfde eeuw in Galilea werd opgesteld, bericht de krant Ha’aretz.
De naam Metzuba of Metzub werd bewaard in de naam van nederzettingen van kruisvaarders, Mamelukken en Ottomanen in het gebied, en wordt vandaag de dag voortgezet door de nabijgelegen Kibboetz Metzuba, vertelde Cinamon.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.