Orthodoxe Joden: Liever Arabische dan linkse politici

Wat zijn de tijden veranderd! Terwijl Benjamin Netanyahu weer worstelt om een meerder­heids­coalitie in elkaar te flansen, wierp Israël’s leidende orthodoxe rabbijn hem een reddingslijn toe door samenwerking met Arabische islamisten toe te staan. Zijn die betrouw­baar?

Door Ryan Jones |

Rabbijn Chaim Kanievsky zei afgelopen week tegen de media, dat het voor rechtse en religieuze Joodse partijen was toegestaan om samen te gaan met de islamistische factie Ra’am, geleid door rijzende politieke ster Mansour Abbas, om Netanyahu aan de aantallen Knessetzetels te helpen die hij nodig heeft.

Rabbi Kanievsky, die gezien wordt als een van de grootste leiders van de hele Joodse orthodoxie in Israël, gaf aan dat de orthodox Joodse en Moslim-Arabische gemeenschappen veel gemeen hebben. In feite, zo merkte hij op, als het gaat om de meest belangrijke zaken voor de orthodoxe gemeenschap, namelijk traditie en religie, dan verdient het meer de voorkeur om politiek samen te werken met de Arabieren dan met seculiere linkse Joodse parlements­leden.

Als Rabbijn Chaim Kanievsky spreekt, luisteren Orthodoxe Joden. (Foto: David Cohen/Flash90)

De rabbijn deed zijn verrassende uitspraken op het moment dat Abbas zelf een – door velen als historisch geprezen – door de televisie uitgezonden korte toespraak hield. Hoewel Abbas’ Ra’am partij slechts vier zetels heeft in de Knesset, kan deze de balans in het voordeel, maar ook in het nadeel van Netanyahu laten doorslaan, en werd zijn persconferentie door elke belangrijke televisiezender in Israël life uitgezonden.

Maar wat dat betreft stelde Abbas zonder twijfel teleur omdat hij het onderwerp Netanyahu totaal niet aanroerde, maar in plaats daarvan pleitte voor een toenemende Joodse-Arabische samenwerking op het politieke vlak.
‘Wat we gemeenschappelijk hebben is groter dan wat ons scheidt,’ benadrukte Abbas. ‘Ik steek een hand uit in mijn naam en dat van mijn collega’s en uit naam van de mensen die op mij gestemd hebben, om een kans te creëren voor samenleven in dit heilige land, gezegend door drie religies en twee volken.’
Hij benadrukte tenslotte, dat het hem niet om rechts of links gaat, maar dat hij bereid is zitting te nemen in elke coalitie die luistert naar de belangen van de Arabische gemeenschap.

Een Israëlisch-Arabische ‘Martin Luther King’? In de verste verte niet. (Foto: David Cohen/Flash90)

Sommigen vergeleken Abbas’ toespraak moeiteloos met de beroemde ‘I have a dream’ toespraak door Martin Luther King Jr. Maar anderen waren het daar totaal mee oneens.

Eén rechtse Israëlische commentator op sociale media benadrukte dat, terwijl Abbas ‘het heeft over het accepteren van de ‘ander’, zijn partij niemand anders accepteert. De Islamitische Beweging accepteert geen homo’s, hitst op tegen Christenen en is letterlijk de Hamas afdeling in de Knesset.’
Ra’am is de politieke arm van de Islamitische Beweging in Israël, die zelf een afdeling is van de Moslim Broederschap. Hamas is ook een afdeling van de Moslim Broederschap, waarmee deze en Abbas’ Ra’am zusterorganisaties zijn, geboren uit dezelfde Islamitische ouder.

‘Abbas zelf gelooft geen woord van wat hij gezegd heeft. Ik barstte zelf diverse keren in lachen uit gedurende zijn toespraak!’ schreef een andere Israëli. Een derde vroeg zich verbaasd af: ‘Krijgen we straks te horen dat de Messias uit de Islamitische Beweging zal voortkomen?’

Ra’am vertegenwoordigt effectief de Moslim Broederschap in de Knesset. Gaat dat echt samen met diegenen die Joodse waarden en de opvatting van de Zionisten voorstaan? (Foto: Issam Rimawi/Flash90)

Om dit in perspectief te plaatsen, dit zou overeen komen met een afgevaardigde van een ultra-conservatieve Evangelisch Christelijke groepering in Amerika, die zou pleiten voor nationale eenheid tussen Democraten en Republikeinen. Het zou niet aannemelijk zijn voor liberalen en niet-religieuze types om dit pleidooi serieus te nemen, tenzij de betrokken afgevaardigde eerst veel van de fundamentele uitgangspunten van zijn beweging zou afzweren, zoals de tegenstand tegen het homo-huwelijk en abortus en de steun voor het recht op het dragen van wapens door rechts. Met andere woorden, hij zou niet serieus worden genomen.

Zo wordt Abbas niet serieus genomen door veel rechtse Israëli’s die willen dat hij eerst het officiële statuut van Ra’am herschrijft, dat nog steeds steun voor de eisen van de PLO uitdrukt. Velen kunnen ook niet vergeten dat Ra’am twee keer uitgesloten werd van de Knesset-verkiezingen door het Centrale Verkiezings Committee (beslissingen die beide uiteindelijk werden teruggedraaid door het Hoog­gerechts­hof) vanwege haar steun aan anti-Israël en anti-Westers Islamitisch terrorisme.

Kunnen Mansour Abbas en zijn Ra’am partij nu vertrouwd worden? Zijn ze van kleur veranderd? Of is dit alles een list? En zelfs dan, hebben de rabbijnen het bij het rechte eind en zijn zij die openlijk anti-Israël Islamisten zijn, toch minder gevaarlijk dan linkse Israëli’s?

Lees ook:
Zijn we getuige van de doodstrijd van Israëls links?,
Het roemloze einde van de roemrijke Arbeidspartij,
U vertrouwt Arabische artsen, waarom geen Arabische politici?,
‘Arabische MK’s moeten samenwerken met Netanyanu’,
Arabische partij beslist wie coalitie vormt in Israël,
Hoe stemden Israëlische Arabieren deze verkiezingen?.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.