
Het is niet zo dat Frankrijk tegen het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) is. Het was immers een van de ondertekenaars, samen met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie.
Maar net als Israël ziet de Franse president Emmanuel Macron (foto) de overeenkomst nu als gebrekkig. Hij is met name van mening dat het een ‘fout’ was om bondgenoten in het Midden-Oosten buiten spel te zetten tijdens de onderhandelingen over de oorspronkelijke overeenkomst.
‘De onderhandelingen met Iran zullen zeer strikt zijn en het zal nodig zijn om onze partners in de regio te betrekken bij de nucleaire overeenkomst, waaronder Saoedi-Arabië,’ zei Macron dit weekeinde in een interview met Saoedi-Arabië’s Al Arabiya TV.
Israël maakte er in 2015 sterk bezwaar tegen dat het land buiten de JCPOA werd gelaten, toen Barack Obama, de voormalige baas van de huidige Amerikaanse president Joe Biden, de overeenkomst erdoor drukte. Nu Israël meer op één lijn zit met de Golfstaten, en gelet op de algemene instemming van Frankrijk dat deze landen worden opgenomen in de procedure, zal het moeilijker zijn voor het huidige Witte Huis om een deal te sluiten waarmee deze het niet eens zijn.
Natuurlijk zal het niet zo eenvoudig zijn om alleen Israël, Saoedi-Arabië, de VAE en anderen aan tafel uit te nodigen. Iran houdt vol dat het JCPOA op geen enkele manier kan worden gewijzigd, en dat de VS en de andere westerse mogendheden moeten terugkeren naar het akkoord in zijn oorspronkelijke vorm, en daarnaast onmiddellijk alle sancties tegen de Islamitische Republiek moeten opheffen.
‘Het nucleaire akkoord is een multilaterale internationale overeenkomst die is geratificeerd door resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad, waarover niet kan worden onderhandeld, en de partijen bij het akkoord zijn duidelijk en onveranderlijk,’ antwoordde de Iraanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Saeed Khatibzadeh.
Verder waarschuwde hij Macron en alle anderen die het met zijn beoordeling eens zijn, om ’terughoudendheid te betrachten en zich te onthouden van overhaaste en ondoordachte standpunten’.
Macron van zijn kant benadrukte dat wat er ook gaat gebeuren, het snel moet gebeuren omdat ‘de resterende tijd, om te voorkomen dat Iran een kernwapen verwerft, zeer kort is’.
Lees ook:
Nucleair Iran vooral gevaar voor Arabische landen,
Terug naar de Iran-deal: bedreiging voor stabiliteit in Midden-Oosten.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.