Onterechte beschuldiging door Amnesty International

Amnesty International heet de Israëlische aanval met een raket op het kantoor van de Palestijnse onafhankelijke Mensen­rechten­commissie (foto) krachtig veroordeeld. Een verslaggever van Fox News weerlegde deze beschuldiging: de raket kwam van Islamitische Jihad.

Door Redactie Israel Today, Ryan Jones |

De snelle veroordeling door Amnesty International is een duidelijk voorbeeld van de automatische voor­ingenomen­heid waarmee Israël in de internationale arena wordt geconfronteerd. Zonder al te veel onderzoek kreeg Israël de schuld van de raketinslag.

Volgens verslaggever Trey Yingst van Fox News beschuldigde Amnesty International valselijk Israël van schending van het internationale recht door te schieten op het gebouw van de Palestijnse Mensen­rechten­commissie in Gaza.

Yingst, die momenteel verslag uitbrengt vanuit Gaza, legt uit dat het gebouw werd getroffen door een raket uit Gaza die terugslag had. Hij legt uit: Een raket uit Gaza was verkeerd afgeschoten. Ik was aan de overkant van de straat toen het gebeurde. Israël heeft niet op het gebouw geschoten.

Hij reageerde op een bericht van Amnesty International: ‘Wij veroordelen ten zeerste de aanval op de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor de Mensenrechten, waarvan het kantoor in Gaza, vanmorgen werd getroffen door een Israëlische raket. Aanvallen op civiele gebouwen zijn in strijd met het internationale recht. We sturen onze solidariteit @ICHR_Pal.’

Amnesty International is er vaak van beschuldigd een anti-Israëlisch standpunt te verdedigen en de misdaden van de Arabieren in de Gazastrook te verdoezelen.

Matan Peleg, CEO van de pro-Israëlische organisatie ‘Im Tirtzu’, beschuldigt Amnesty International van het opzettelijk verspreiden van laster over Israël. ‘In plaats van terroristen te veroordelen die zich voortdurend inzetten om Joden te vermoorden, veroordeelt Amnesty International Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten,’ zei Peleg.
‘Deze zogenaamde mensenrechtenorganisatie zou zich moeten schamen om zo’n vuile aanklacht tegen Israël te verspreiden en zich aan de zijde van de terroristen te stellen’.

Was het wel een afzwaaiende raket?
De organisatie in kwestie is de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor de Mensenrechten (ICHR), een Palestijnse organisatie die toezicht houdt op mensenrechtenschendingen in de door de Palestijnse Autoriteit en Hamas bestuurde Gazastrook.

Dat alleen al zou de vraag kunnen doen rijzen of deze raketaanval een ongeluk was, of een niet al te subtiele boodschap van de mensenrechtenschenders in Hamas en de Islamitische Jihad.

In beide gevallen deed de ICHR haar vaderlands­lievende plicht, door Israël er onmiddellijk van te beschuldigen, dat het zijn kantoren had beschoten, een bewering die al snel werd opgepikt door andere wereldwijde mensen­rechten­organisaties, zoals Amnesty International, zonder de moeite te nemen de feiten te onderzoeken.

Maar, zoals Ha’aretz meldde, blijkt dat de raket inderdaad vanuit Gaza is afgevuurd, vrijwel zeker door militanten van de Islamitische Jihad.

Een videoclip van een Reuters livestream die duidelijk laat zien dat de terroristische raket afzwaait en de stad Gaza raakt, heeft sindsdien online de ronde gedaan. Nogmaals, we zijn er niet zo zeker van dat dit een misverstand was.

Een ander bewijs dat Palestijnse terroristen verantwoordelijk waren voor het incident is, zoals The Times of Israel aangaf, dat de Palestijnse media hebben nagelaten er verslag van te doen.

Zoals elke waarnemer zal weten, indien er zelfs het kleinste stukje bewijs zou zijn (en soms is zelfs dat niet nodig) dat Israël betrokken was bij het bombarderen van de kantoren van een mensenrechtenorganisatie, dan zouden de Palestijnse media het absoluut van de daken schreeuwen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.