Nieuwe Iraanse president Raisi gevaarlijk voor Israël

Ibrahim Raisi is, zoals al werd verwacht, de winnaar van de presidentsverkiezingen in Iran. Raisi werd uitgekozen door de Iraanse hoogste leider ayatollah Ali Khamenei en heeft de bijnaam ‘de slager van Teheran.’

Door Yochanan Visser |

De nieuwe Iraanse president is verantwoordelijk voor de dood van duizenden Iraniërs. In 2019 werd hij door Khamenei benoemd tot hoofd van de rechterlijke macht van Iran. Raisi was lid van de zogenoemde ‘doodscommissie’, een orgaan dat toezicht hield op de verdwijningen en geheime executies van duizenden politieke gevangenen in Iran.

In 2019 legden de Verenigde Staten sancties op aan Raisi, voor zijn rol in de massa-executies en voor zijn rol in het hardhandig optreden tegen Iraanse demonstranten, die het islamitische regime herhaaldelijk plaagde. Raisi was de hoofdaanklager van Teheran voordat hij het hoofd van de Iraanse rechterlijke macht werd. Amnesty International heeft, net als andere mensenrechtenorganisaties, opgeroepen om Raisi aan te klagen wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Slecht nieuws voor Israël

Raisi won 17,9 miljoen van de 28,9 miljoen getelde stembiljetten volgens het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn overwinning in de Iraanse presidentsverkiezingen is slecht nieuws voor Israël, dat reageerde met scherp geformuleerde verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en premier Naftali Bennett.

‘De nieuwe president van Iran, bekend als de Slager van Teheran, is een extremist die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden Iraniërs,’ schreef Lapid op zijn Twitter-account. Hij voegde eraan toe dat de verkiezing van Raisi ‘zou moeten leiden tot hernieuwde vastberadenheid om het nucleaire programma van Iran onmiddellijk te stoppen en een einde te maken aan zijn verwoestende regionale ambities.’

Israëls nieuwe premier Naftali Bennett legde een even scherpe verklaring af, tijdens de eerste kabinetsvergadering van zijn regering. ‘Een regime van beulen kan geen massavernietigingswapens hebben,’ zei Bennett. Hij voegde eraan toe dat ‘de verkiezing van Raisi tot president van Iran een signaal is aan de wereldmachten dat ze wakker moeten worden. Dit kan een last-minute waarschuwing zijn vóór de terugkeer naar de nucleaire overeenkomst met Iran. Ze moeten begrijpen met wie ze zaken doen en wat voor soort regime ze kiezen te versterken.’

Door dit te zeggen, maakte Bennett duidelijk dat hij het beleid van oud-premier Benjamin Netanyahu zal voortzetten om druk uit te oefenen op de zes wereldmachten die in 2015 het nucleaire akkoord met Iran sloten. Uit de bewoordingen van zijn verklaring bleek bovendien dat hij, zonder de VS bij naam te noemen, de regering-Biden waarschuwde tegen het opnieuw sluiten van het nucleaire akkoord met Iran.

Biden onaangedaan

De Verenigde Staten (onder de huidige president Joe Biden) onderhandelen momenteel met Iran over een terugkeer naar deze deal, die bekend staat als het Gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA). Biden lijkt echter onaangedaan te zijn door de verkiezingsoverwinning van Raisi en blijft onderhandelen over een terugkeer naar het JCPOA door zowel de VS als Iran.

Iran meldde in het weekend dat er vooruitgang was geboekt in deze onderhandelingen achter gesloten deuren, en verwacht dat er binnen enkele weken een akkoord met de regering-Biden zal worden bereikt. De VS willen naar verluidt dat Iran zijn nieuwe generatie centrifuges voor uraniumverrijking vernietigt, in ruil voor sanctieverlichting in het kader van een nieuwe overeenkomst met de Islamitische Republiek. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het nucleaire programma van Iran met een paar jaar wordt teruggezet.

Gevaarlijk dicht bij een kernwapen

Iran verrijkt momenteel uranium-hexafluoride tot 60 procent, een niveau dat Iran volgens deskundigen en het Internationaal Atoomenergieagentschap in staat zal stellen om in minder dan twee jaar zijn eerste kernwapen te ontwikkelen. Het bereiken van een verrijkingsniveau van 90 procent zal de eerste stap zijn om een kernwapen te bouwen en volgens Israëlische militaire deskundigen zou Iran dit niveau van verrijking binnen drie maanden kunnen bereiken. Daarna zullen de Iraniërs moeten werken aan de productie van een kernkop die past op hun ballistische langeafstandsraketten.

Het draait niet alleen om kernwapens

De Israëlische leiders willen dat de VS in de lopende onderhandelingen met de Islamitische Republiek het Iraanse expansionistische beleid in het Midden-Oosten en de gezworen intentie van Iran om de Joodse Staat te vernietigen, aan de orde stelt.

Iran probeert momenteel de ongekende crisis in Libanon te gebruiken om het land over te nemen en heeft er al voor gezorgd dat Irak in zijn baan ligt. Hetzelfde geldt voor Syrië, waar de Iraniërs zeer sterk aanwezig zijn en buitenlandse sjiitische milities hebben binnengehaald om de zogenaamde ‘Golan Bevrijdingsbrigade’ op te bouwen. Dit is een grote strijdmacht die een derde front tegen Israël moet openen in geval van een oorlog met meerdere fronten tegen de Joodse Staat.

In Jemen levert Iran aanvalsdrones en langeafstandsraketten aan de Ansar Allah, of Houthi-militie. De langeafstandsraketten zullen niet alleen tegen Saoedi-Arabië worden gebruikt, zoals de terreurorganisatie in het verleden heeft verklaard, maar in de toekomst ook tegen Israël. Ansar Allah valt regelmatig Saoedi-Arabië aan en stuurde onlangs zes met explosieven geladen drones naar het Koninkrijk. Volgens Saoedische media werden alle drones neergeschoten.

Onzekere toekomst

Verwacht wordt dat de nieuwe president van Iran het expansionistische beleid van zijn voorgangers zal voortzetten en de sanctiemaatregelen zal gebruiken om de financiering van terreurorganisaties zoals Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad, Hezbollah en Ansar Allah, te verhogen. Sommige commentatoren zeggen dat Raisi niets meer is dan een ‘rookgordijn’ en dat Khamenei nog steeds de lakens uitdeelt over alle belangrijke zaken in Iran. Dat mag waar zijn, maar Raisi is meer dan een rookgordijn. Hij vertegenwoordigt de extremisten in het Iraanse regime en is naar verluidt Khameneis favoriete keuze om de volgende hoogste leider van de Islamitische Republiek te worden.

De 81-jarige Iraanse hoogste leider verkeert naar verluidt niet in goede gezondheid, en heeft Raisi uitgekozen omdat hij er zeker van wilde zijn dat zijn opvolger de Islamitische Revolutie in leven zal houden en Irans streven om het Midden-Oosten over te nemen, zal voortzetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.