
Deze kan ’tot een ‘revolutie op het slagveld leiden’, omdat het frontlinie-soldaten in staat stelt om in de buurt van vijandelijke troepen te opereren en toch uit het zicht te blijven,
Het gaat om een lichtgewicht camouflagelaken, dat ook dienst kan doen als brancard, en gebruik maakt van speciaal Thermal Visual Concealment (TVC) materiaal, waardoor de warmte die een menselijk lichaam uitstraalt niet gedetecteerd kan worden, bericht JNS.
Het product heeft met succes een proefprogramma doorstaan waarbij speciale strijdkrachten van de Israel Defense Forces betrokken waren. Een infanteriebrigade van het leger werd er vervolgens mee uitgerust. De IDF moet nu beslissen hoeveel extra producten het zal aanschaffen.
Gal Harari, hoofd van de afdeling Detectors and Imaging van het Israëlische ministerie van Defensie, legde uit dat terwijl Israëls tegenstanders hun vermogen om IDF-soldaten te spotten hebben verbeterd met behulp van geavanceerde camera’s, waaronder thermische camera’s en nachtzichtapparatuur, Israël tot nu toe geen echt grote investering in camouflage in heeft gedaan.
In de Tweede Libanonoorlog van 2006 ervoeren IDF-veldeenheden dit probleem persoonlijk, merkte Harari op. Gevechtssoldaten in het veld ondervonden, dat hiervoor een oplossing moet komen, en dat is de motivatie van Polaris Solutions om het nieuwe product te ontwikkelen. Het bedrijf bestaat uit IDF-personeel dat aan dergelijke gevechten heeft deelgenomen.
Het nominale gewicht van het camouflage-materiaal betekent ook dat eenheden ‘ermee kunnen lopen zonder al te veel te zweten,’ vertelde hij eraan toe. ‘Het stelt soldaten in staat hinderlagen in het veld uit te voeren en verborgen te blijven.’
Polaris Solutions begon zijn activiteiten in 2009 vanuit een landbouw opslagplaats. Vandaag is het uitgegroeid tot een bedrijf met eigen productie- en leveringsmogelijkheden. ‘Er is een zeer unieke en productieve samenwerking,’ zei Harari.
De traditionele brancards, die nog steeds veel gebruikt worden door infanteriesoldaten, dateren van tientallen jaren geleden en zijn niet veel veranderd, zei Harari, die ze beschreef als ingewikkeld te bedienen en zwaar. ‘Het bedrijf zei: ‘we kunnen camouflagemateriaal maken dat sterk is en dat ook als brancard kan worden gebruikt,” verteld hij.
De technologische uitdaging lag in het vinden van het juiste materiaal dat soldaten laat opgaan in de natuur en dat hun warmte-productie blokkeert. Het bedrijf ontwikkelde ultrasterke microvezels vermengd met metalen en polymeren, waardoor echte mechanische sterkte ontstond.
Elke soldaat die met het doek is uitgerust, heeft ook een lichtgewicht brancard, zodat gewonden snel uit het veld kunnen worden geëvacueerd. Het regenbestendige materiaal betekent ook dat eenheden een hinderlaag kunnen uitvoeren of een observatiepunt kunnen opzetten door de doeken aan elkaar te koppelen, zodat ze lijken op rotsen die opgaan in de omgeving. Elke zijde van het materiaal krijgt een ander kleurenschema om aan te sluiten bij de omstandigheden in Israëls zuidelijke en noordelijke gebieden.
‘Iemand die er met een verrekijker van veraf naar staart, zal geen soldaten zien,’ zei Harari. ‘Je hoeft geen expert in camouflage te zijn om ze te gebruiken. Soldaten volgen een workshop van minder dan een dag om te leren hoe ze dit geavanceerde camouflageproduct moeten gebruiken.’
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.