
Het idee is dat de Israëli’s dit geld snel bij lokale ondernemingen besteden om miljarden aan inkomsten in de economie te injecteren.
Maar Netanyahu kreeg harde kritiek op de regeling; sommigen beweerden dat het een populistische beweging was voor mogelijke vroege verkiezingen, en een regeling die de schatkist zich nauwelijks kon veroorloven. Velen, waaronder de Calcalist-verslaggever Etty Aflalo, bekritiseerden de premier ook omdat hij dezelfde hoeveelheid geld aan iedereen toekende, ook aan de Israëli’s die al te rijk zijn om zich zorgen te maken.
‘Geld voor iedereen…’ twitterde Aflalo spottend, met daarbij een link naar haar verslag over het plan.
Maar het idee kwam eigenlijk niet van Netanyahu. Een week eerder besloot de Britse premier Boris Johnson op dezelfde manier om 500 pond uit te delen aan elke Britse burger, om snel uit te geve aan impulsaankopen om zo hun economie te stimuleren.
En toen het nieuws van Johnson’s actie de sociale media bereikte, leek Aflalo er voor te zijn, door te twitteren: ‘Hoe herstart je de wielen van de economie? Zo gaat dat in het Verenigd Koninkrijk.’
In Netanyahu’s eigen bericht vergeleek hij Aflalo’s twee berichten, die binnen een week werden gepubloceerd, met de bijschriften ‘Als Brittannië het doet’ tegenover ‘Als Netanyahu het doet.’ De premier zei sarcastisch tegen zijn volgelingen dat ze ‘verrast moesten kijken.’
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.