Twee meter afstand houden? Mondkapje op? Meen je dat nou? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
‘Onze werkhypothese zou feitelijk moeten zijn, dat we een uitbraak van de ziekte zullen zien, waarvan de omvang momenteel moeilijk te beoordelen is,’ zei hij. ‘Het valt niet te ontkennen dat het aantal besmette mensen toeneemt; het is absoluut duidelijk te traceren. En dit feit vormt een duidelijk gevaar voor de burgers van het land. We kunnen de omvang van dit fenomeen pas na enige tijd evalueren.’
Moshe Bar Siman-Tov. (Foto: Flash90)
Het is niet de eerste keer dat Bar Siman-Tov zich publiekelijk pessimistisch uitlaat. Zijn voorspellingen over het aantal beademde patiënten waren overdreven en zijn voorgestelde beperkingen op de economie draconisch.
De vertrekkende Israëlische directeur-generaal was niet de enige die de proporties van de pandemie opblies. De experts hebben grimmige voorspellingen gedaan over de omvang van het virus. Sommigen zeggen dat als het publiek milde waarschuwingen had gekregen, mensen de regels niet zouden hebben opgevolgd en de uitkomst veel slechter zou zijn geweest. Misschien weten we nooit het antwoord op deze hypothetische veronderstellingen.
Zou er echter een tweede golf kunnen ontstaan die ons terug zou sturen naar de lockdown van maart-april en verdere werkloosheid? Ondanks de waarschuwingen van de regering om voorzichtig te zijn, gingen 90.000 Israëli’s dit weekend genieten van de natuur. Sommigen zouden het een overwinning noemen over het coronavirus en over de overheidsbeperkingen op onze mobiliteit en vrijheden, maar velen vrezen dat de Israëli’s veel te laks zijn.
De coronavoorschriften die aan bedrijven en diensten in het hele land worden gegeven, lijken niets bij te dragen aan het voorkomen van een mogelijke verspreiding van het virus, maar staan slechts als aanvinkvakje op een takenlijst.
Mensen mogen één voor één de winkels binnengaan, hoewel ze op een kluitje staan bij de ingangen.
Bewakers in winkelcentra eisen dat je een mondkapje draagt om binnen te mogen komen, maar je hoeft je neus en mond niet te bedekken. Ook al hangt het onder je kin, je bent vrij om te gaan.
We lijken allemaal heel goed te zijn in het pretenderen dat we ons aan de regels houden, en voorlopig is dat blijkbaar voldoende.
Een winkelier die de temperatuur van een klant opneemt. (Foto: Nati Shofat/Flash90)
Op 7 juni werden 111 nieuwe gevallen van infectie ontdekt. Dit blijkt uit de gegevens die het ministerie van Volksgezondheid zondagavond heeft gepubliceerd. Momenteel hebben 2.474 Israëli’s de actieve vorm van het virus, 298 mensen zijn gestorven sinds de uitbraak van het coronavirus in Israël, 15.091 mensen zijn hersteld.
In veel steden hebben scholen besloten om digitaal onderwijs en lessen in kleine groepen te hervatten, zonder te wachten op instructies van het ministerie van Onderwijs. Op straat ziet het er misschien redelijk normaal uit, maar in totaal zijn momenteel ongeveer 90 onderwijsinstellingen in het hele land gesloten, duizenden schoolkinderen en leraren zijn in quarantaine.
Dr. Tal Brosh, vertegenwoordiger van een groep vooraanstaande experts in de strijd tegen infectieziekten, vertelde aan de nieuwssite Ynet, dat de autoriteiten overdreven reageren op nieuwe gevallen.
‘Ik begrijp niet waarom we tot het uiterste moeten gaan en hele onderwijsinstellingen moeten sluiten wanneer we één drager van het virus ontdekken. Ja, het is noodzakelijk om snel een epidemiologisch onderzoek uit te voeren, maar dit is geen reden voor de grootschalige sluiting van scholen.’
Hij voegt eraan toe: ‘We kunnen niet altijd iets sluiten, we moeten leren leven met nieuwe omstandigheden. Het is belangrijk dat iedereen begrijpt dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is voor henzelf en hun kinderen.’
Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid desinfecteren een middelbare school in Jeruzalem, waar vorige week een grote uitbraak van het coronavirus heeft plaatsgevonden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Het is belangrijk op te merken, dat niet alle experts dezelfde opvattingen delen, en sommige hebben meer invloed dan andere als het gaat om besluitvorming ten behoeve van de hele bevolking. We moeten de realiteit onder ogen zien, de totale lockdown van maart-april is een gevaarlijke stunt geweest die, indien tweemaal herhaald, de economie meer in gevaar zal brengen dan al is gebeurd. Er moet met wijsheid worden opgetreden, geen ondoordachte reactionaire maatregelen. Israël is uniek en moet sterk staan in het Midden-Oosten. We kunnen alleen vooruitgang boeken, en dat moeten we zowel in de gezondheidssector als in de financiële sector doen.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.