Een epidemioloog verklaarde, geen ander virus te weten waarbij het vaccin beter beschermt dan de besmetting met de ziekte zelf.
Uit een studie is gebleken, dat personen die besmet zijn geweest met het coronavirus, een behoorlijk grote immuniteit ontwikkelen, zelfs al zijn er bij bloedtesten weinig of geen antilichamen te meten. Die zijn dus niet echt effectief voor onderzoek naar immuniteit. Uit die testen bleek ook dat de hoeveelheid antilichamen na vier tot acht maanden significant afneemt.
Bij een beperkt onderzoek bij ruim 500 ziekenhuismedewerkers bleek dat degenen onder hen die kort of lange tijd daarvoor besmet waren geweest met het Coronavirus, zo sterk op de eerste vaccinatie reageerden, dat ter discussie staat of zij die vaccinatie wel nodig hebben, danwel of zij met een vaccinatie kunnen volstaan.
Pfizer-BioNTech stelt, bij klinische testen een bescherming van 95% na twee injecties te hebben gevonden. Eind januari maakte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid vergelijkbare cijfers bekend: bij een groep van 715.425 personen die langer dan een week hun tweede injectie kregen, liepen er 317 Corona op; bij een controlegroep was dit 6437.
Opmerkelijk is, dat bij de gevaccineerde personen de besmettingen vooral in de eerste paar weken na de tweede inenting plaatsvonden.
Latere onderzoeken van de Israëlische ziekenfondsen bevestigen dit beeld, en geven ook aan, dat de Corona-besmettingen verschuiven van de ouderen naar jongere, nog niet gevaccineerde, personen.
Omdat er wereldwijd een schaarste aan vaccins bestaat, wordt regelmatig gesuggereerd om de tweede prik uit te stellen, zodat meer mensen snel de eerste prik kunnen krijgen. Een argument hiervoor is een studie bij het Sheba Medisch Centrum, dat in december begon met het vaccineren van bijna 10.000 medewerkers. Degenen die een vaccinatie hadden gekregen, bleken voor 80-85% beschermd tegen het virus.
Varianten
De verspreiding van het Coronavirus ondanks lockdowns en vaccinatie wordt toegeschreven aan de mutaties van het virus, met name de Britse variant. Volgens een studie van de Ben Goerion Universiteit werkt het vaccin tegen het originele Coronavirus en de Britse variant, maar het geeft aanzienlijk minder bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant en tegen varianten die de Britse en Zuid-Afrikaanse mutaties combineren.
Het ministerie van Volksgezondheid is bezorgd, dat de heropening van het luchtverkeer de binnenkomst van nieuwe varianten via uit het buitenland terugkerende reizigers mogelijk maakt.
Bronnen: UwI, INN, INN, WIN, UwI, Jerusalem Post, UwI, INN.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.