Medisch: Bot laten groeien in het laboratorium

Toen Danny Ya’akobson, een sportfanaat, twee jaar geleden een ernstig beenletsel opliep na een auto-ongeluk, had hij niet gedacht dat hij ‘s werelds eerste patiënt zou worden die een in zijn laboratorium gekweekt botimplantaat zou krijgen, en na een jaar aan een triatlon meedoen.

Door Redactie Israeltoday.nl, i24news |

Tijdens een buitenland reis in 2017 kreeg Ya’akobson een verkeersongeluk en verloor bijna zijn hele been. De verwonding was ernstig en pijnlijk, zegt hij, maar zijn arts vertelde hem over een klinische proef die de loop van zijn leven zou veranderen. Hij stemde in met de proef van een revolutionaire technologie genaamd BonoFill, een nieuw uit weefsel vervaardigd bottransplantaat, samengesteld uit de eigen vetcellen van de patiënt, ontwikkeld door het Israëlische biotechnologiebedrijf Bonus BioGroup, schrijft NoCamels.

‘De arts zei dat er [bij deelname aan de klinische proef] toch niet veel te verliezen was, dat de situatie niet zo goed was’, legt Ya’akobson uit in een video-interview verzorgd door Bonus BioGroup.

Tijdens het proces wordt menselijk vetweefsel uit de patiënt gehaald. Bonus BioGroup scheidt vervolgens de verschillende soorten cellen en isoleert de stamcellen. De stamcellen worden verwijderd en gestimuleerd in een bioreactor, een speciaal apparaat dat de omgeving van het lichaam simuleert en geschikte omstandigheden voor het laten groeien van bot biedt. De vetcellen worden vervolgens in een laboratorium gekweekt totdat het weefsel vast wordt, waarna het verharde botweefsel in het lichaam van de patiënt wordt teruggeplaatst.

Dr. Shai Meretzki, CEO van de Bonus BioGroup, vertelde, dat momenteel een autologe transplantatie [met cellen of weefsels verkregen van dezelfde persoon] de standaard is voor de behandeling van patiënten die om allerlei redenen botten verliezen. Om het proces uit te voeren, moet je het bot voor één locatie elders in het lichaam wegnemen. Meestal snijd je van het dijbeen en verplaats je het naar de snijlocatie, wat een heel hard, duur, pijnlijk en moeilijk proces is.

‘In plaats daarvan bieden we een volledig nieuwe benadering voor patiënten die om de meest uiteenlopende redenen hun botten hebben verloren, waarbij het oude bot binnen een relatief korte tijd buiten het menselijk lichaam groeit,’ zegt Meretzki.

De operatie ter vervanging van de ontbrekende 5 centimeter van het scheenbeen van Ya’akobson werd vorig jaar uitgevoerd in Afula’s Emek Medical Center onder leiding van Dr. Nimrod Rozen, hoofd orthopedie. In slechts drie maanden na de ingreep kon Ya’akobson goed lopen en zelfs springen.

In deze video van Bonus BioGroup, dat al enkele jaren actief is op dit gebied, meer uitleg over het kweken en bij de patiënt inplaatsen van bot.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.