Kunsthoornvlies ontwikkeld bij CorNeat Vision

Prof. dr. Irit Bahar van het Rabin Medical Center heeft onlangs een oogoperatie uitgevoerd bij Jamal Furani. De patiënt uit Haifa kon al jaren niet meer zien. De 78-jarige man had bovendien nog last van oedeem en andere ziekten. Na de operatie kon hij weer lezen en zijn familie herkennen.

Door Redactie Israel Today |

Dr. Gilad Litvin, medeoprichter van het Israëlische bedrijf CorNeat Vision en uitvinder van het geïmplanteerde kunsthoornvlies, zegt: ‘Het kunsthoornvlies is voor het eerst als implantaat in het oog van een patiënt aangebracht. Het was ongelooflijk om hier getuige van te mogen zijn. Na jaren hard werken,
mochten we nu meemaken hoe een collega het CorNeat KPro hoornvlies zonder complicaties heeft geïmplanteerd. We mochten beleven hoe een medemens de dag erna weer kon zien. Dat was heel ontroerend en een mijlpaal voor CorNeat Vision.

Het CorNeat KPro hoornvlies is gemaakt van honderd procent synthetisch, niet afbreekbaar, poreus materiaal. Het vervangt een hoorn-
vlies dat littekenweefsel bevat of gedeformeerd is. Transplantatie van menselijk weefsel is niet meer nodig. Er komt cel- en nanotechnologie aan te pas om het natuurlijke celweefsel na te bootsen.

Het materiaal wordt één met het natuurlijke weefsel en stimuleert celdeling, wat een nog sterkere verbinding met het natuurlijke weefsel bewerkt. Volgens het bedrijf zorgt het implantaat er ook voor, dat er geen ongewenste reactie van het immuunsysteem ontstaat. De operatie is niet gecompliceerd en duurt slechts een uur.

CorNeat Vision is gevestigd in Ra’anana en heeft in Israël al tien
patiënten op de wachtlijst staan. Het is de bedoeling dat er filialen zullen worden opgezet in Canada, Nederland, Frankrijk en nog een aantal andere landen.

Dit artikel (zonder de video) verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.