Kritiek op etikettering-besluit van Europese Unie

Dinsdag heeft het Europees Hof van Justitie bepaald dat goederen, die afkomstig zijn uit nederzettingen in Judea, Samaria en de Golanhoogten, als zodanig moeten worden geëtiketteerd wanneer ze in de EU worden verkocht. In en buiten Israël klinkt veel kritiek op deze uitspraak.

Door Redactie Israel Today, CvI |

Afbeelding: Bord op de Golanhoogten met de tekst ‘Wijnhuizen Golanhoogten, * Wijnland * Wijngaard ‘De wind’ Merom Golan. (Foto: Hillel Maeir/TPS).

Volgens de uitspraak is de vermelding ‘uit Israël’ alleen niet voldoende, en zou deze verwarrend en misleidend zijn, omdat de consument niet kan weten ‘of dit voedsel afkomstig is van een plaats of een groep van plaatsen die een nederzetting vormen, die in strijd met de regels van het internationale humanitaire recht is ontwikkeld’.

Israël veroordeelde dit besluit en beschreef het als ‘politiek gemotiveerd en discriminerend’, zo berichtte het Israëlische nieuwsportaal The Times of Israel.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het besluit een ‘middel in de politieke campagne tegen Israël’. ‘Het enige doel van deze beslissing is om te discrimineren en met twee maten te meten tegen Israël.

Het ministerie wees erop dat er meer dan 200 territoriale geschillen in de wereld zijn, maar het Europees Hof behandelt alleen Israël, kijkt alleen kritisch naar Israël en heeft nooit een ander territoriaal geschil behandeld. ‘De beslissing van vandaag is politiek en discriminerend tegen Israël’.

Viceminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely zei ook dat ze het betreurt dat deze beslissing komt ‘in de uren dat de Israëli’s worden bedreigd door raket­beschietingen’ en de haters van Israël een steuntje in de rug geeft. Volgens haar mening maakt het niet uit of de producten uit Tel Aviv komen of uit een nederzetting in Judea en Samaria.

Minister van Vervoer Bezalel Smotrich verwijst ook naar de recente conflicten tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook en suggereert dat Europa deze terreur tegen Israël met zijn besluit steunt. ‘Op dezelfde dag dat de vijanden ons herinneren aan hun aspiraties om ons te vernietigen (…), stelt het Europees Hof zich aan hun kant op.

Velen maken een vergelijking tussen deze beslissing en de Jodenster – een merkteken dat al snel leidt tot de legalisatie van verdere antisemitische daden.
‘Het Europese Hof van Justitie heeft de introductie van een nieuw soort ‘Jodenster’ op Joodse producten goedgekeurd,’ zei Eugene Kontorovich, hoogleraar internationaal recht en directeur internationaal recht op het Kohelet Beleidsforum in Jeruzalem.

Gerald Steinberg, professor in de politieke weten­schappen, beschreef de beslissing als een soort ‘starters­drug’ die leidt tot meer BDS en haat tegen Israël.

Premier Benjamin Netanyahu maakte al in 2015, toen de EU met haar etiketteringsbeleid begon, een dergelijke vergelijking. Dit zou ‘donkere herinneringen’ terug­brengen. Europa zou zich moeten schamen om zulke immorele maatregelen te nemen, zei hij destijds.

Pro-Palestijnse reacties
Zoals te verwachten was, wordt de beslissing van het Europees Hof verwelkomd door een breed spectrum van pro-Palestijnse en anti-Israëlische groepen en organisaties.

De Europese landen zouden moeten doen ‘wat legaal en een politieke plicht is’, beweerde Saeb Erekat, een functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. ‘Wij eisen niet alleen een correcte etikettering die de oorsprong van illegale koloniale nederzettingen aantoont, maar ook een verbod op deze producten op de internationale markt’.

De ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de Palestijnse Autoriteit, Riad al-Maliki, beschreef het besluit als een ‘belangrijke eerste stap van de Europese Unie, aangezien dit belangrijke besluit een bevestiging is van de verplichting van de EU om het internationaal recht te eerbiedigen en te waarborgen’.

‘De EU heeft een jarenlang bestaand en bekend standpunt, dat zij geen enkele wijziging erkent van de Israëlische grenzen van vóór 1967, waarin niet door beide partijen in het Israëlisch-Palestijnse conflict werd toegestemd’, verdedigde een woordvoerster van de Europese ambassade in Ramat Gan het besluit.

Maar veel vrienden van Israël zien ook iets positiefs in het besluit, omdat de etikettering het voor hen gemakkelijker maakt om Israëlische producten te herkennen. Zij deden ook aanbevelingen voor de aankoop van deze producten. Door de aankopen worden Israël en de nederzettingen ondersteund.

Gevolgen voor Nederland
De uitspraak houdt in dat het niet toegestaan is om op het etiket ‘Made in Israel’ te zetten, concludeert Christenen voor Israël.
Het Israëlcentrum is verbijsterd over de uitspraak van het Europese Hof. Daar waar de etikettering van producten bedoeld is om de voedselveiligheid voor de consument te garanderen, heeft het Europese Hof met deze uitspraak een omstreden politiek besluit genomen, dat zich eenzijdig richt tegen de Joodse staat Israël.

Het Israël Producten Centrum en Christenen voor Israël beraden zich nu op verdere stappen. Het is niet nieuw dat Israël eenzijdig benadeeld wordt door organisaties en overheden. Maar het is wel nieuw dat het Europese Hof een uitspraak doet die zulke verregaande consequenties heeft. De Joodse staat Israël zou volgens deze uitspraak van het Hof immers aan andere maatstaven moeten voldoen dan bijvoorbeeld China, Marokko, Rusland of Turkije (landen die gebieden bezetten). Deze uitspraak wakkert antizionisme alleen maar verder aan.

Europa vervreemdt zich met deze uitspraak steeds meer van de Joodse staat. We hopen dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt en de Europese richtlijn niet toepast omdat BDS (boycot, desinvestering en sancties tegen Israël) antisemitisch is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.