Journalist en arts gijzelden Israëliërs in Gaza

Abdullah al-Jama werd naar verluidt gedood samen met andere familieleden tijdens de Israëlische reddingsoperatie in Nuseirat.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gaza
De geredde Israëlische gijzelaar Noa Argamani, links, werd gevangen gehouden door “burgers”. Ook een journalist werd gegijzeld. Foto: GPO

Een journalist en een arts maakten deel uit van de familie die Israëlische gegijzelden vasthielden in hun huis in Nuseirat in de centrale Gazastrook, zo bevestigden de Israëlische Strijdkrachten zondagavond.

“Na controles door de IDF en de Shin Bet, kan worden bevestigd dat [journalist] Abdullah al-Jamal een medewerker was van de terroristische organisatie Hamas die Almog Meir, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv gegijzeld hielden in zijn huis in Nuseirat,” zei het leger in een verklaring op X. “In het huis van Abdullah’s familie werden gijzelaars vastgehouden in gezelschap van familieleden. Dit bewijst eens te meer dat de terreurorganisatie Hamas de burgerbevolking als menselijk schild gebruikt,” vervolgde de verklaring.

Meir, Kozlov en Ziv en de gegijzelde Noa Argamani werden zaterdag door Israëlische troepen bevrijd tijdens een gedurfde reddingsoperatie bij daglicht.

Volgens EuroMed, een in Genève gevestigde niet-gouvernementele organisatie geleid door de in Gaza geboren Palestijnse financieel expert Ramy Abdu en Richard Falk, een felle criticus van de Joodse staat en voormalig speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden, werd Al-Jamal gedood tijdens de operatie.

“In een eerste getuigenverklaring die de moorden door het Israëlische leger in kamp Nuseirat documenteert, meldde de EuroMedHR vandaag dat het Israëlische leger een ladder gebruikte om het huis van Dr. Ahmed Al-Jamal binnen te gaan.”

“Het leger executeerde onmiddellijk de 36-jarige Fatima Al-Jamal toen ze haar op de trap vonden. De strijdkrachten bestormden vervolgens het huis en schoten haar man, journalist Abdullah Al-Jamal, 36, en zijn vader, Dr. Ahmed, 74, neer voor de ogen van zijn kleinkinderen. Het leger schoot ook op hun dochter Zainab (27), die ernstig gewond raakte.

Al-Jamal schrijft voor The Palestine Chronicle, waar zijn laatste artikel op 7 juni werd gepubliceerd. Hij heeft ook een profielpagina op de website van Al Jazeera, waar hij wordt beschreven als iemand die vaak verslag uitbrengt over de onrust aan de grens met Gaza in 2018-2019, door Palestijnen de “Grote Mars van de Terugkeer” genoemd. (Het enige Al Jazeera-artikel dat aan hem wordt gecrediteerd als co-auteur is een opiniestuk met de titel “Verhalen over marteling uit Israëlische gevangenissen”, gepubliceerd in 2019).

The Palestine Chronicle en Al Jazeera schrijven zijn naam als “Abdallah Aljamal”.

Hij was ook woordvoerder van het door Hamas geleide ministerie van Arbeid in Gaza.

Imran Khan, een senior correspondent bij Al Jazeera English, probeerde de Qatarese omroep te distantiëren van al-Jamal.

“Het nieuws dat een journalist van Al Jazeera onderdak biedt aan een van de gevangenen is ook volledig onjuist. De persoon in kwestie, die samen met zijn familie werd gedood tijdens de operatie, was een freelance journalist. Hij heeft nooit voor Al Jazeera Arabisch of Engels gewerkt. Hij is absoluut geen journalist van Al Jazeera,” schreef Khan volgens i24NEWS.

Hamas betaalt Palestijnse burgers in de Gazastrook tot 70 shekels (15 euro) per dag om Israëlische gegijzelden te bewaken die op 7 oktober werden ontvoerd, zei een bevrijde gijzelaar vorige week.

Ada Sagi, 75, werd ontvoerd uit haar huis in Kibboets Nir Oz tijdens de invasie onder leiding van Hamas en vastgehouden in een familiehuis in Gaza totdat ze op 28 november werd vrijgelaten als onderdeel van een deal. Op de vraag van het Israëlische Channel 12 News op 2 juni wat een gezin met kinderen in Gaza zou motiveren om Joden gevangen te houden, antwoordde Sagi: “Geld.”

Israël verlengt tijdelijk verbod op Al Jazeera

De Israëlische minister van Communicatie, Shlomo Karhi, ondertekende zondag een verlenging van 45 dagen van het tijdelijke verbod op de lokale activiteiten van Al Jazeera, na een unanieme beslissing van de regering.

Karhi zei dat de beslissing gebaseerd was op bijgewerkte adviezen van veiligheidsbronnen “die duidelijk stellen dat de programma’s van de omroep een reële bedreiging vormen voor de veiligheid van de staat,” en voegde eraan toe dat verdere verlengingen waarschijnlijk waren gezien de veiligheidsbedreiging die uitgaat van de in Qatar gevestigde omroep, die Jeruzalem ervan beschuldigt zijn vijanden te steunen.

“Gezien de ernst van de schade die de terreurzender Al Jazeera toebrengt aan de veiligheid van de staat, ben ik ervan overtuigd dat de sluitingsbevelen in de toekomst verder zullen worden verlengd, net als de verlenging van de termijn die is vastgelegd in de wet die de minister van Communicatie machtigt om actie te ondernemen tegen buitenlandse omroepen die de veiligheid van de staat schaden,” twitterde Karhi.

“Ik bedank premier Benjamin Netanyahu en de leden van de regering voor het toestaan van de verlenging van de orders en voor de toewijding om op alle mogelijke manieren te handelen voor de veiligheid van onze soldaten en burgers,” voegde hij eraan toe.

De goedkeuring van de regering voor de verlenging van het verbod kwam een paar dagen nadat de districtsrechtbank van Tel Aviv op 5 juni het oorspronkelijke sluitingsbevel van een maand geleden wettelijk bekrachtigde.

In zijn vonnis stelde rechter Shai Yaniv het verbod vast voor 35 dagen vanaf de dag dat Karhi de bevelen uitvaardigde tot 8 juni. De rechter verklaarde in zijn beslissing dat hij “overtuigend, duidelijk en ondubbelzinnig bewijs” had gekregen van “de nauwe, langdurige band tussen de terroristische organisatie Hamas en het Al Jazeera medianetwerk” en voegde eraan toe dat Hamas “zijn doelen bevordert via het kanaal”.

De rechtbank oordeelde dat de uitzendingen van Al Jazeera “duidelijk opruiing” bevatten en dat de zender “in ‘real time’ de positionering van IDF-troepen beschrijft”.

Op 5 mei stemde het Israëlische kabinet unaniem voor een wetsvoorstel van de Knesset van de maand ervoor om het kantoor van Al Jazeera in het land te sluiten.

“De regering die ik leid heeft unaniem voor gestemd: De lasterkanaal Al Jazeera zal worden gesloten in Israël,” tweette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op dat moment en bedankte Karhi.

In april stemde de Knesset met 71 tegen 10 voor het wetsvoorstel, dat de premier de macht geeft om de lokale activiteiten van de anti-Israël zender te sluiten.

De wet bepaalt dat de minister van Communicatie, met de goedkeuring van de premier en de toestemming van het kabinet of de regering, actie kan ondernemen tegen een buitenlandse omroep die de veiligheid van de staat schaadt. De premier en het kabinet kunnen de maatregel goedkeuren nadat de veiligheidsautoriteiten hebben aangetoond dat de omroep een daadwerkelijk veiligheidsrisico vormt.

Deze maatregelen stellen de autoriteiten in staat om televisiestations te bevelen de zender niet meer uit te zenden, zijn kantoren in Israël te sluiten, zijn apparatuur in beslag te nemen, zijn website te sluiten en de perskaarten van zijn werknemers in te trekken.

Inspecteurs van het Ministerie van Communicatie namen de apparatuur van Al Jazeera in beslag tijdens een inval in de studio van de zender in Nazareth op 9 mei.

Al Jazeera werd opgericht met financiële steun van de koninklijke familie van Qatar en dient al tientallen jaren als spreekbuis voor het regime, dat asiel verleent aan de leiders van Hamas, een groep die door de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie, Israël en andere landen als terroristische organisatie wordt geclassificeerd.

De Arabischtalige zender is berucht om zijn anti-Israël berichtgeving, antisemitische retoriek en ontkenning van de Holocaust, ook al probeert de Engelstalige aftakking Westerse kijkers de schijn van objectiviteit te geven door middel van enkele internationale presentatoren met een hoog profiel.

In februari ontmaskerde de IDF een Palestijnse verslaggever die voor Al Jazeera in de Gazastrook werkte, Ismail Abu Omar, als een terrorist van Hamas. Deze onthulling kwam slechts enkele dagen nadat de IDF Mohamed Washah, een medewerker van Al Jazeera, had geïdentificeerd als een officier van Hamas, op basis van documenten die in de Gazastrook in beslag waren genomen.

In januari presenteerde de IDF bewijs dat twee journalisten van Al Jazeera die gedood waren in de Gazastrook, werkten als terroristen en drones bedienden die soldaten in gevaar brachten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox