Joden in Soedan: We hebben gebeden voor deze dag

‘Er is geen echte liefde voor het zionisme hier, en het gaat hier om lokale belangen.’ Daarom zijn Israëli’s nu welkom om hun kennis, technologie en geld naar een berooid Soedan te brengen. ‘Norma­lisatie met Israël zal ons veel voordelen opleveren.’

Door Redactie Israel Today |

Zo meldde een onafhankelijke Israëlische journalist die met een buitenlands paspoort naar Soedan reisde, slechts een week nadat Khartoem officieel vrede had gesloten met de Joodse Staat.

Hoewel Soedan geen bijzonder prominente of gevreesde vijand van de Joodse Staat was, stond het toch centraal in het Israëlisch-Arabische conflict nadat het land gastheer was van de beruchte top van de Arabische Liga in 1967, die werd afgesloten met een resolutie waarin werd verklaard: ‘Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen met Israël’.

Maar na 30 jaar op de zwarte lijst te hebben gestaan en sancties te hebben ondervonden als staats­sponsor van terrorisme (waaronder terrorisme tegen Israël), doet Soedan eindelijk een stap terug en bekijkt het de normalisering met Israël in een ander licht.

Een van de meest verrassende voorbeelden van dit fenomeen, waarover de Israëlische journalist Ziv Genesove verslag deed, is de restauratie van de Joodse begraafplaats van Khartoem.

Er is nooit een erg grote Joodse gemeenschap in Khartoem geweest, maar die was er wel, zoals blijkt uit de begraafplaats vol met grafstenen met Hebreeuws teksten. Maar in de nasleep van de Israëlisch-Arabische oorlogen nam de vijandigheid exponentieel toe, niet alleen tegen de Joodse Staat, maar de Joden als geheel, zoals dat in het gehele Midden-Oosten het geval was. De meesten van de duizend Joden uit Khartoem zijn het land ontvlucht en hun begraafplaats werd een soort vuilnisbelt.

Maar tot zijn verbazing, en die van zijn Israëlische publiek, was Genesove getuige van plaatselijke Soedanezen die de Joodse begraafplaats opruimden en herstelden, als een duidelijk gebaar naar de Joodse Staat na de historische toenadering van vorige maand.

De Hebreeuwse grafstenen zijn weer zichtbaar in Khartoem. (Screenshot KAN)

Ook het kleine aantal overgebleven Soedanezen van Joodse afkomst bemerken dat ze hun ware identiteit niet meer hoeven te verbergen en zelfs Israël openlijk kunnen prijzen.

Twee jonge Soedanezen, Mustafa Muhammad David Israel Rahamim en Mansour Ischak Israel, vertelden Genesove dat toen ze kinderen waren, ‘overal waar we keken Israël als de vijand werd afgeschilderd. Onze kindertijd was erg moeilijk, want als iemand zelfs maar de naam Israël zou horen (die beide mannen dragen) zouden ze erg boos worden’. Beide mannen zeiden dat ze werden gediscrimineerd en zelfs gemarteld vanwege hun Joodse achtergrond. ‘Er was geen godsdienstvrijheid in Soedan,’ benadrukte Ischak. Maar dat is nu allemaal plotseling veranderd, en beide jonge mannen zijn opgewonden over wat de toekomst zou kunnen brengen.

Genesove vroeg de lokale Soedanezen wat ze dachten van de nieuwe vrede met Israël, en velen antwoordden dat ze er geen probleem mee hadden. ‘De Palestijnen hebben betrekkingen met Israël. De Saoedi’s en de Emiraten hebben betrekkingen met Israël. Waarom zouden wij dan geen betrekkingen met Israël hebben?’ merkte Mohammed Abd a-Rahim op. ‘Ik begrijp het probleem niet. Deze vijandigheid is het probleem van de vorige generaties. Het heeft niets met ons te maken. Normalisatie met Israël zal ons veel voordelen opleveren.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.