
Ondanks de verhoogde spanningen na vijf maanden oorlog tussen Israël en Hamas, blijft Jeruzalem zich inzetten voor de vrijheid van godsdienst. Dit vertelden Israëlische functionarissen dinsdag aan de buitenlandse pers tijdens een speciale Ramadan briefing in Jeruzalem.
“We zijn er trots op dat we een natie zijn die alle religies verwelkomt en de vrijheid van godsdienst en eredienst beschermt,” zei Tal Heinrich, woordvoerster van het kabinet van de premier.
Terwijl Israël geen beperkingen heeft opgelegd aan Arabisch-Israëlische moslims die de Tempelberg willen bezoeken tijdens de vakantie die een maand duurt, zijn er wel leeftijdsbeperkingen opgelegd aan Palestijnse Arabieren uit Judea en Samaria, waarbij alleen mannen ouder dan 35 en vrouwen ouder dan 30 de Tempelberg mogen betreden.
“We kunnen niet doen alsof alles in orde is, dat alles kalm is, dat er geen oorlog is in Gaza. We hebben de plicht om onze mensen te beschermen,” vertelde Ofir Gendelman, de woordvoerder van de premier die verantwoordelijk is voor Arabische media.
Sinds het begin van 2024 heeft Israël 250 terroristische aanvallen vanuit Judea en Samaria verijdeld. Ter vergelijking: in het hele jaar 2023 werden in totaal 500 aanslagen verijdeld, vertelde Gendelman aan JNS.
De terreurgroepen werden aangemoedigd en zeer gemotiveerd om Israël aan te vallen door de Hamas invasie op 7 oktober, zei hij. Het gaat niet alleen om Hamas, maar ook om cellen die gelieerd zijn aan de Islamitische Jihad en Fatah. “Er waren zelfs cellen die sympathiseren met Islamitische Staat die werden neergehaald in Jeruzalem,” zei hij.
“Misschien lijkt de situatie rustig, maar de spanningen koken onder de oppervlakte,” zei Gendelman.
Volgens Mirit Ben-Maor, directeur communicatie van de Israëlische politie, hebben honderden agenten zich verspreid in en rond de Oude Stad van Jeruzalem om ervoor te zorgen dat de eerste twee dagen van de Ramadan soepel verlopen. De politie schat dat 20.000 tot 25.000 gelovigen woensdagavond de Tempelberg hebben bezocht en er worden er nog meer verwacht in het weekend.
Volgens Ben-Maor heeft de politie dit jaar meer aandacht besteed aan het bestrijden van opruiing, vooral op het internet. Hiervoor is een speciaal team opgericht en Israël heeft al ongeveer 170 mensen aangeklaagd wegens opruiing. In 2022 werden slechts ongeveer 25 mensen aangeklaagd voor opruiing, zei ze.
De belangrijkste reden voor de toename was het bloedbad van Hamas op 7 oktober, zei Ben-Maor.
“We hebben gemerkt dat sinds 7 oktober, zelfs ervoor, maar vooral erna… veel opruiing online te vinden is,” zei ze. Hamas werkt “onvermoeibaar” om Arabische Israëli’s te overtuigen om gewelddaden te plegen, zei ze.
De online opruiing is gemakkelijk te herkennen omdat het altijd om dezelfde drie ideeën gaat, zei Gendelman: 1) Israël wil de Al-Aqsa moskee aan de Joden geven, 2) Israël graaft een tunnel onder de Al-Aqsa moskee en 3) Israël wil de religieuze status quo op de Tempelberg veranderen.
Alle andere geruchten zijn in feite uitlopers van deze drie hoofdverhalen,” zei hij, waarbij hij opmerkte dat Arabische Israëli’s deze verhalen negeren “omdat ze weten dat ze verzonnen zijn”.
“Helaas verschijnt dit nepnieuws niet alleen op sociale media, maar zijn er ook verschillende Arabische media die dit soort leugens voortdurend verspreiden. Het is dus een uitdaging voor ons om de leugens en het nepnieuws te bestrijden, maar we doen het,” zei hij.
Om de situatie te helpen kalmeren, heeft Israël contact met Arabische landen waarmee het overeenkomsten heeft gesloten, zei Lior Ben-Dor, hoofdcoördinator voor publieke diplomatie en Arabische media bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.
“We vinden het erg belangrijk om de dialoog te onderhouden met onze partners die deze overeenkomsten met ons hebben ondertekend en gemeenschappelijke belangen hebben,” zei hij. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevordert een open kanaal voor diplomatieke en politieke dialoog, ondanks de meningsverschillen en de complexiteit en gevoeligheid van de situatie.”