Afbeelding: Boeren in India maken in een tentoonstelling kennis met Israëlische technologie. (Foto: Dr. Ram Fishman)
Nu dit soort situaties steeds vaker voorkomt, komt de hulp van het Nitsan Sustainable Development Lab van de Universiteit van Tel Aviv onder leiding van Ram Fishman, een expert op het gebied van kleine boeren en klimaatverandering. Zijn team beoordeelt landbouw-, water- en energieproblemen op het platteland van Azië en Afrika en zoekt Israëlische technologieën om deze op te lossen.
Dat geldt zowel voor de ontwikkelde als voor de zich ontwikkelende economieën. Zo werken het Zuckerberg Institute for Water Research van de Ben-Goerion University in Be’er Sheva en Jacob Blaustein Institutes for Desert Research samen met partners in verschillende Amerikaanse staten aan projecten die verband houden met de veranderende omstandigheden.
‘Veel boeren over de hele wereld kijken naar Israël als een model voor het beheer en de bloei in omstandigheden van waterschaarste en een warmer, droger klimaat,’ vertelt Fishman aan Israel21c.
Medewerkers van het Nitsan Sustainable Development Lab van de Universiteit van Tel Aviv laten Indiase boeren zien, hoe ze de Israëlische Tal-Ya trays kunnen gebruiken om het waterverbruik drastisch te verminderen. (Foto: Dr. Ram Fishman)
Fishman ziet echter de potentie om het grootste verschil te maken in ontwikkelingslanden. Miljoenen kleine boeren in Afrika en Azië bedienen enorme markten, maar hebben niet de middelen om net zo gemakkelijk als Amerikaanse en Europese boeren Israëlische oplossingen te kopen en toe te passen.
‘In Afrika en Azië zien ze Israël als de bron van oplossingen. Soms hebben ze overdreven ideeën over wat Israël kan doen en hoe het zich kan redden zonder voldoende water. Maar zelfs als die verwachtingen te groot zijn, zit er veel waarheid in die notie’, zegt Fishman. ‘We hebben een verbazingwekkende hoeveelheid kennis en ervaring van landbouwkundigen, boeren, bedrijven en R&D-centra. Het doel van ons lab is om een brug te zijn tussen deze kleine boeren en de Israëlische expertise en technologie.
De zomers worden heter
Plantenwetenschapper Tamir Klein, hoofdonderzoeker bij het Weizmann Institute of Science’s Tree Lab, is gespecialiseerd in droge bosbouw. Hij hoort veel bezorgdheid over de manier waarop fruitboomgaarden omgaan met warmere, drogere omstandigheden over de hele wereld.
‘Als de wereld heter en droger wordt, en we al succes hebben in hete en droge omstandigheden in de landbouw, dan kan de wereld naar onze successen en fouten kijken en beslissen hoe verder te gaan.’ De Israëlische Negev-woestijn en het Yatir-bos zorgen voor perfecte levende laboratoria voor zijn onderzoek.
‘De Negev maakt deel uit van de Sahara-Arabische woestijngordel en is een van de droogste plekken op aarde. De woestijn in de Verenigde Staten is natter en koeler; het lijkt in vergelijking net een tuin’, zegt Klein.
Een Ramon amandelboom. (Foto: Ori Fragman-Spair)
Amandelen en citroenen
Zijn team ontdekte wilde inheemse amandelbomen die bloeien in een droge rivierbedding in de buurt van de berg Ramon in de Negev. ‘Dit is verbazingwekkend in zo’n droog landschap,’ zegt Klein.
De wetenschappers van het Weizmann Institute hebben door het opkweken van zaailingen van de Ramon-amandelboom in een kas onder gecontroleerde omstandigheden geleerd, dat deze bomen door hun vermogen om weerstand te bieden aan embolieën (kleine luchtbelletjes die de watervaten van de bomen blokkeren) veel beter bestand zijn tegen droogte dan amandelbomen in commerciële boomgaarden.
‘Wat we hebben ontdekt over de weerstand tegen embolieën kan amandelkwekers over de hele wereld helpen’, zegt Klein. ‘We kunnen de Ramon-amandel gebruiken als een toekomstige onderstam in de drogere, warmere toekomst die ons te wachten staat.’
Samen met collega’s van het Volcani Center-Agricultural Research Organization’s Gilat Research Center in de Negev, vond zijn lab dat citroenbomen daar hun huidmondjes sluiten (net als de poriën van onze huid) nadat ze genoeg koolstof hebben geabsorbeerd, waardoor het opnemen van te veel CO2 en waterverlies worden voorkomen.
‘Ja, het klimaat zal opwarmen en droger worden. Maar soorten die hun huidmondjes kunnen sluiten, kunnen droogte overleven omdat ze dit ingebouwde reguleringssysteem hebben’, zegt Klein. ‘Het betekent niet dat bomen probleemloos het verhoogde CO2 gehalte kunnen hebben; ze hebben de juiste voedingsstoffen en licht nodig,’ vervolgde hij. ‘Wat we nu weten kan van invloed zijn op de manier waarop we voorspellingen doen over CO2-effecten op bomen in de toekomst.’
Water ontzilten
Naast de bekende druppelirrigatie is ook het gebruik van gezuiverd afvalwater voor de landbouw een veel bekeken mogelijkheid. Een groot aantal landen wil dit invoeren, omdat het in Israël een succes is. Maar het is gebleken, dat het zout dat hierdoor in landbouwgebieden terecht komt, het milieu schaadt en de oogst doet afnemen. Dat is in de Negev ook gebleken bij het gebruik van in de natuur aanwezig brak water.
Volgens dr. Alon Ben-Gal van het Volcani Center is de beste en goedkoopste oplossing voor de landbouw ontzilt zeewater, afvalwater en/of grondwater. In Israël bestaat het grootste deel van het drinkwater al uit ontzilt zeewater.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.