Israëlische terreurslachtoffers klagen CNN aan voor 1,2 miljard euro

“We waren urenlang in tranen”, zegt rabbijn Leo Dee nadat CNN’s Christiane Amanpour de dood van zijn vrouw en dochters op grove wijze verkeerd weergaf.

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: media
Rabbijn Leo Dee spreekt op de begrafenis van zijn dochters die werden gedood bij een schietpartij door Palestijnse terroristen die door CNN verkeerd werd voorgesteld als een "schietpartij". Foto: Meir Elipur / TPS

Rabbijn Leo Dee, wiens vrouw en twee dochters werden gedood bij een Palestijnse terroristische aanslag, heeft maandag een verontschuldiging van CNN-chef Christiane Amanpour afgewezen en zei dinsdag dat hij van plan is een rechtszaak van 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro) aan te spannen tegen de televisiereus.

De twee dochters, Maya en Rina, respectievelijk 20 en 16 jaar oud, werden op 7 april gedood bij een Palestijnse schietpartij vanuit een passerende auto in het noorden van Israël. Hun moeder, Leah (Lucy) Dee, bezweek op 10 april aan haar verwondingen. Dezelfde dag beschreef Amanpour in een interview met de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, de aanval als een “schietaanval”. Amanpour zei: “We hebben een 15-jarige Palestijnse jongen die is doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen. We hebben ook de moeder van twee zussen, Israëlisch-Britse zussen. Zij werden gedood bij een schietpartij en nu is de moeder aan haar verwondingen overleden.”

Rabbijn Dee zei tegen Tazpit Press Service: “We waren urenlang in tranen omdat we ervan beschuldigd werden dat mijn dochters van 15 en 20 jaar oud en mijn vrouw ooit een pistool hebben aangeraakt.”

Per mail heeft rabbijn Dee excuses ontvangen van Amanpour, maar die wees hij af: “Als je mensen belastert voor 100 miljoen mensen en dan je excuses aanbiedt aan één persoon, heeft dat 0,000001 procent waarde als verontschuldiging.”

Rabbi Dee vertelde ook dat hij een telefoontje kreeg van CNN’s Jeruzalem bureau chef, Richard Allen Greene, die zich apart verontschuldigde voor Amanpour’s fout.

Maandag zei Amanpour in haar show: “Op 10 april verwees ik naar de moord op een Israëlische familie: Lucy, Maya en Rina Dee, de vrouw en dochters van rabbijn Leo Dee. Ik heb me vergist en gezegd dat ze zijn gedood bij een ‘schietpartij’ en niet bij een schietaanval. Ik heb rabbijn Leo Dee geschreven om mijn excuses aan te bieden en om ervoor te zorgen dat hij weet dat wij ons verontschuldigen voor de verdere pijn die wij hem mogelijk hebben berokkend.”

Dee verwierp de verontschuldiging echter. “CNN heeft consequent beweerd dat Israël een belangrijke oorzaak is van het conflict in het Midden-Oosten,” zei hij. “Volgens Freedom House, de internationale standaard voor het meten van de mensenrechten in de wereld, is Israël het enige vrije land in het Midden-Oosten. Hoe kan het dat Israël verantwoordelijk is voor het conflict?” zei rabbijn Dee.

“Ik heb geleerd dat ze verschrikkelijke dingen kunnen zeggen en het publiek kunnen misleiden. Ze denken dat ze het goed kunnen maken door zich te verontschuldigen. Maar de verontschuldiging is niet zo effectief als de oorspronkelijke verklaring van [Amanpour]. Als ze er deze keer en de volgende keer mee wegkomen, zullen ze er steeds weer mee wegkomen.”

Dee bevestigde dat hij juridische stappen wil ondernemen en vertelde dat hij “overspoeld wordt door advocaten die mij gratis willen vertegenwoordigen”. “Ik neem advies aan. Ik heb donateurs die het willen financieren. De meeste Joden geloven dat CNN een antizionistische campagne heeft gevoerd om Israël te belasteren,” voegde hij eraan toe.

Op de vraag wat hij met de 1,3 miljard dollar zou doen, zei rabbijn Dee: “Ik zou het in het Shalom Fonds stoppen, dat ik hoop op te bouwen. Voor projecten in Israël en het Midden-Oosten om vrede en eenheid en vriendschap met onze buren te bevorderen, onder andere.”

CNN reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Systematische vooringenomenheid?

Professor Eytan Gilboa, die internationale communicatie doceert aan de Bar Ilan Universiteit in Tel Aviv, vertelde TPS dat rabbijn Dee een uitstekende kans maakt om in de rechtbank overeind te blijven. Hij legde uit dat voor de rechtbank moet worden bewezen dat de informatie van Amanpour “nep” was, dat het de reputatie van het slachtoffer beschadigde en dat de verklaring kwaadaardig was.

Gilboa benadrukte dat vanuit juridisch oogpunt de beschrijving van een schietincident als “kwaadwillig” kan worden beschouwd, zelfs als het een verspreking was. “Amanpour had moeten weten wat er gaande was op de Westelijke Jordaanoever. Ze kan zich niet verdedigen door te zeggen dat het niet duidelijk was of dat ze het niet zeker wist,” zei Gilboa.

Ook beschreef hij Amanpour’s verontschuldiging als “ontwijkend”. “Een verontschuldiging betekent eerst en vooral een fout toegeven. Daarna moet je uitleggen wat de fout is en hoe het gebeurde. Maar dat heeft Amanpour niet gedaan,” zei hij. “Waarom impliceerde ze dat er een vuurgevecht was?”

“Wat er gebeurd is, is dat de media zo terughoudend zijn om fouten toe te geven, om een fout toe te geven. [De nieuwsdiensten denken dat het hun reputatie kan schaden en daardoor hun inkomsten of kijkcijfers,” zei Gilboa. “Ze geven alleen fouten toe als ze geen andere keuze hebben. En meestal geven ze fouten toe als degenen die door de fout zijn geschaad dreigen naar de rechter te stappen.”

Op de vraagd of Gilboa denkt dat CNN systematisch bevooroordeeld was tegen Israël, maakte hij een onderscheid tussen CNN International en CNN USA.

“Als je ze vergelijkt, vind je niet dezelfde vooroordelen over Israël op CNN USA. Op CNN International vind je meer vertekeningen. En de reden daarvoor is dat CNN in de Verenigde Staten bang is om dit soort vertekeningen over het Israëlisch-Palestijnse conflict uit te zenden.”

Gilboa merkte op dat de verontschuldiging van CNN eerder werd beïnvloed door een recente schikking tussen Dominion Voting Systems en Fox News. In april stemde het netwerk ermee in om 787,5 miljoen dollar aan Dominion te betalen en een eerdere rechterlijke uitspraak te erkennen dat Fox Dominion had belasterd in verband met beschuldigingen van fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.

Gilboa benadrukte echter dat de rechtszaak van Dee zich niet hoefde te richten op systemische vooringenomenheid bij CNN of 20 jaar berichtgeving doorzeven – alleen de opmerkingen van Amanpour en de feiten van de terreuraanslag van 7 april. “Het is duidelijk dat het een verschrikkelijke vooringenomenheid was,” zei Gilboa.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox