Blauw-groene algenbloei is een giftige bacterie die wetenschappelijk bekend staat als cyanobacteriële bloei. Deze komen voor wanneer een waterecosysteem door interne of externe vervuiling ontregeld raakt. De fotosynthetiserende algen vermenigvuldigen zich en nemen al het voedsle in de meren of reservoirs over en vernielen hun ecosysteem, tot er soms zelfs een dood stuk water resteert, schrijft Israel21c.
Dit is niet alleen slecht nieuws voor het water en zijn planten en dieren, maar ook voor de mensen die er omheen wonen en er afhankelijk van zijn voor hun drinkwater, levensonderhoud en recreatie. Drinken van het water is uit den boze, net als het eten van de vis die er leeft. Het eten van groenten die met het water zijn verbouwd is ook niet aan te raden, en baden in het water ook niet – het stinkt er letterlijk.
De Israëlische startup BlueGreen Water Technologies werd opgericht in 2014, als een proefschrift over cyanobacteriën van van een de medeoprichters. Het verandert bestaande vormen van behandelingen van algenbloei in een meer efficiënte, milieuvriendelijke en eenvoudig te gebruiken oplossing.
‘Jarenlang was het gebruikelijk met algiciden te werken, vooral met koper, uitstekend materiaal, het werkt prima’, legt Eyal Harel uit, een van de oprichters. ‘Maar het is een zwaar metaal dat zich ophoopt, en het is tenslotte een chemische stof. In de afgelopen 25 jaar werd een nieuwe algicide geïntroduceerd, gebaseerd op waterstofperoxide. Daar heb je heel veel van nodig.’
Het gebruik van deze stoffen is niet zo goed voor het milieu en niet altijd efficiënt voor de behandeling van algenbloei, omdat die aan het wateroppervlak plaatsvindt en door de stroming verplaatst wordt, terwijl de toegepaste chemicaliën zwaar zijn en naar de bodem zinken en in feite afval worden
Harel legt uit, dat zijn bedrijf dezelfde chemische stoffen toepast, maar voorziet van een nanocoating met door het bedrijf ontwikkeld materiaal. Dit verandert de fysische eigenschappen. Het materiaal Lake Guard heeft de vorm van pallets die over het water worden uitgestrooid en snel zinken. Daar valt het uiteen en verandert in lichte materie, die op het water drijft en langzaam de actieve stof vrijgeeft
BlueGreen begon in 2018 met het vermarkten van Lake Guard, en werkt nu in de meeste waterreservoirs van Israël, rond de 600. ‘Werken in Israël is erg handig’, legt Hael uit, ‘De afstanden zijn klein en er is veel variatie’.
In februari behandelde BlueGreen het 4,4 vierkante kilometer Roodeplaat Dam Reservoir bij Pretoria, Zuid-Afrika (hoofdfoto). Daar was de algenbloei zo erg, dat ze per satelliet konden worden bekeken en het water ongeschikt maakte voor gebruik. Binnen enkele dagen was de situatie omgekeerd.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.