Israëlische schepen mijden Suezkanaal uit angst voor Houthi’s

Producten kunnen nog duurder worden in Israël, maar Egypte zal waarschijnlijk het meest verliezen omdat het Suezkanaal minder gebruikt zal worden.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: oorlog in Israël, Jemen
De haven van Ashdod. Foto: Archieffoto: Moshe Shai/FLASH90

Terroristische aanvallen van door Iran gesteunde Jemenitische Houthi-rebellen op Israëlische schepen in de Rode Zee gaan nu al drie weken grotendeels onverminderd door. De aanvallen escaleerden vorige week toen drie schepen op dezelfde dag werden aangevallen: het containerschip Unity Explorer, eigendom van Danny Ungar’s in het VK gevestigde bedrijf Dao Shipping; de Sophie 2, eigendom van een Japans bedrijf en zonder connectie met Israël; en de Number 9, eigendom van een Duits bedrijf en geleased door een Chinees bedrijf, ook zonder connectie met Israël.

Vermoed wordt dat de Houthi’s de Nummer 9 voor een Israëlisch schip hielden omdat het Israëlische bedrijf ZIM het tot drie jaar geleden had geleased.

Israël heeft opgeroepen tot een internationale taskforce voor de Rode Zee, die ook werd gesteund door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar tot nu toe is er niets gedaan in deze richting. In plaats daarvan gingen er zelfs geruchten dat de VS hadden opgeroepen tot terughoudendheid in de omgang met de Houthi’s om “een escalatie van het conflict te voorkomen”.

Zie ook: Jemenitische Houthi’s waarshuwen elk schip op weg naar Israël aan te vallen

De rederijen kunnen het zich niet veroorloven om te wachten op een internationale taskforce en sturen nu veel van hun schepen om het zuidelijke puntje van Afrika heen. Dit schema voegt niet alleen 13.000 kilometer en ongeveer 10-14 dagen toe aan de reis, maar drijft ook de kosten van de lading aan boord op.

Het Israëlische zakenblad Globes meldt dat ZIM het containerschip Europe, dat tot 5.600 containers kan vervoeren, heeft omgeleid van Boston aan de oostkust van de VS naar Maleisië. In plaats van via de Middellandse Zee en het Suezkanaal te varen, keerde het schip om voor de Algerijnse kust en zal het in plaats daarvan rond Afrika varen.

Een andere ZIM-route, ZMP, die havens in China verbindt met Turkije, heeft al aangekondigd dat zijn 12 schepen niet door de Rode Zee zullen varen. Dit zal vertragingen veroorzaken in de bevoorradingsketen omdat de schepen waarschijnlijk ook om Afrika heen zullen varen. Andere Israëlische vrachtbedrijven hebben ook aangekondigd dat ze de langere route via Afrika zullen gebruiken.

Tegelijkertijd zullen de rederijen niet te zwaar worden belast door de Afrikaanse bypass. Ze besparen de doorvoerkosten voor het Suezkanaal, die tussen de 400.000 en 700.000 dollar bedragen. Dit geld glipt nu door de vingers van Egypte. Het buurland van Israël zit in een voortdurende financiële noodsituatie en kan nauwelijks zonder de inkomsten uit het Suezkanaal. Zeker als niet alleen Israëlische schepen worden aangevallen, zoals de Houthi’s al hebben gedreigd.

De prijzen voor het verzekeren van goederen naar Israël zijn ook gestegen. ZIM heeft de verzekering voor elke container met 20 tot 100 dollar verhoogd en de Duitse rederij Hapag-Lloyd heeft de verzekeringskosten voor elke container vanuit Middellandse Zeehavens naar Israël met 80 dollar verhoogd.

Deze economische problemen zijn duidelijk onderdeel van het Iraanse plan om Israël van alle kanten onder druk te zetten. Terwijl Israël zijn handen vol heeft aan de oorlog in Gaza, kan het duidelijk niet rekenen op zijn bondgenoten in de VS en Europa, die aarzelen om in te grijpen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox