Israëlische innovatie kan plastic verpakkingen vervangen

In 2018 werd wereldwijd 360 miljoen ton plastic geproduceerd. En sindsdien is de vraag naar plastic alleen maar toegenomen. Negentig procent van de kunststof belandt in de vuilnisbak. Daarna duurt het nog zo’n duizend jaar voordat het materiaal is verteerd.

Door Judith Jeries |

Tegenwoordig wordt overal plastic in teruggevonden. Israëlische wetenschappers hebben nu zelfs minuscule plastic deeltjes in onze melk gevonden. Dr. Noam van der Hal, hoogleraar aan de Universiteit van Haifa, onderzocht zestien proefmonsters van drie soorten koemelk, die zowel in plastic flessen als in kartonnen drinkpakken worden verkocht. Alle drie de melksoorten bevatten microplastic. Hij nam op de melkboerderijen ook nog eens proefmonsters af van de melk in de grote containers. Ook in die monsters werd plastic aangetroffen, maar wel beduidend minder.

Twee Israëlische ondernemers, Joseph Siani en Lior Itai, willen het milieu verlossen van de plastic afvalberg. Hun start-up heet W-Cycle. Ze ontwikkelen afbreekbaar verpakkingsmateriaal als alternatief voor kunststof of aluminium. De twee mannen hebben patent gekregen op hun verpakkingsproduct ‘SupraPulp’. Het materiaal is o.a. gemaakt van ampas (uitgeperst suikerriet).

Itai legt uit: ‘We zoeken voornamelijk naar oplossingen die op cellulose gebaseerd zijn. We willen afval­produc­ten van industrieën hergebruiken. In de suikerindustrie ontstaan vele tonnen aan afval, ampas genaamd, wat voor ons weer geweldig materiaal is om mee te werken.’

Na een vier jaar durend onderzoek kan W-Cycle nu materialen aanbieden die temperaturen tussen de min-40 en 250 graden Celsius kunnen verdragen. Het oppervlak is waterafstotend. Na gebruik kan het verpakkingsmateriaal worden weggegooid bij organisch afval of bij oud-papier.

Itai gaat enthousiast verder: ‘SupraPulp bestaat voor honderd procent uit natuurlijke materialen en bevat geen gifstoffen of zware metalen. Het is net zo natuurlijk als een bananenschil en honderd procent afbreekbaar. Pulp is ook nog eens steviger en goedkoper dan plastic.’

Vliegmaatschappijen hebben al belangstelling getoond voor het nieuwe verpakkingsmateriaal. Een aantal van hen wil zo snel mogelijk zonder plastic kunnen vliegen. Overal waar verpakte maaltijden worden geserveerd, kan deze Israëlische innovatie een oplossing bieden. En wie weet ook voor onze melk.

Dit artikel (zonder de video) werd gepubliceerd in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.