Israëlische artsen: ‘Stop met kinder-quarantaine’

Honderden artsen bepleiten In een brief aan de minister van Volksgezondheid te stoppen met het in quarantaine plaatsen van kinderen, omdat dit de verspreiding van het Omikron-virus niet vertraagt, maar de sociale gevolgen voor de kinderen en de ouders zijn onevenredig groot.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: corona, gezondheid
Een Israëlisch kind wordt getest op Covid-19 bij een drive-in teststation voor snelle antigeen testen in Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Israëlische kinderen zijn de gijzelaars geworden van het huidige Covid-19-beleid van de regering, zo beschul­digen honderden Israëlische artsen in een brief de minister van Volksgezondheid, Nitzan Horowitz.

Terwijl de regering er alles aan doet om een landelijke lockdown te voorkomen, voelen ouders de druk als hun kinderen herhaaldelijk van school worden gestuurd na contact met klasgenoten die besmet zijn met het coronavirus. Klassen met veel besmette leerlingen worden geïnstrueerd over te schakelen op onderwijs op afstand.

Maar dit beleid is volledig ‘zinloos’ tegen de zeer besmettelijke Omikron-variant, en het feit dat de rest van het land open wordt gehouden, schreven 236 artsen uit het hele land.

Bovendien heeft het een nadelig effect op de kinderen zelf:
‘Het is heel pijnlijk om kinderen gevangen te zien zitten in hun huizen, terwijl de rest van de bevolking vrij is om te doen wat ze willen’, schreven de artsen aan Horowitz. ‘Kinderen zouden als eersten naar hun normale leven moeten terugkeren, niet alleen omdat zij geen risico lopen, maar ook (en vooral) omdat zij onze prioriteit moeten krijgen’.

In plaats daarvan worden onze schoolkinderen nu in dienst gesteld van het beleid, dat gericht is op het voorkomen van de ineenstorting van Israëls economie, ‘en zijn zij gijzelaars geworden van een concept dat niet langer relevant is’, zo vervolgden de artsen, die afsloten met een pleidooi om ‘onmiddellijk te stoppen met het in quarantaine plaatsen van kinderen dat zal leiden tot mentale en emotionele schade’.

De onzekerheid om herhaaldelijk naar huis te worden gestuurd en in quarantaine te worden geplaatst, heeft een negatieve mentale en emotionele impact op veel Israëlische kinderen. (Foto: Yossi Aloni / Flash90)

Publieke druk werpt vruchten af

Enkele uren nadat de brief van de artsen werd gepubliceerd door de reguliere media, kondigden ambtenaren van het ministerie van Volks­gezond­heid aan, dat tegen het einde van de maand een nieuw beleid in werking zal treden waarbij kinderen, die geen Covid-symp­tomen vertonen, niet langer in quarantaine zullen worden geplaatst na contact met besmette klasgenoten.

 

Wat de regering wel voorschrijft, zijn meer en regel­matige thuistests met behulp van snelle antigeen test-kits, die door het ministerie van Onderwijs aan de ouders zullen worden verstrekt. Kinderen die negatief testen voor Covid-19, kunnen volgens de nieuwe richtlijnen gewoon naar school blijven gaan, ongeacht de blootstelling aan het virus.

Onder druk van de publieke opinie heeft de regering deze week ook de quarantaine-periode verkort tot slechts vijf dagen, ook voor diegenen die positief testen op Covid-19, zolang zij geen symptomen hebben.

De directeur-generaal van het ministerie van Volks­gezond­heid, Nachman Ash, waarschuwde dat Israël met dit nieuwe beleid een risico neemt, maar was van mening dat de regering de druk van de publieke opinie niet langer kan negeren.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heeft voorgesteld de quarantaine voor besmette personen te beperken tot slechts drie dagen, maar dat voorstel werd door de gezond­heid­sambtenaren afgewezen. Nachman Ash zei dat als de quarantaine tot slechts drie dagen wordt verkort, deze net zo goed helemaal kan worden afgeschaft.

Geen groen paspoort meer

Minister van Financiën, Avigdor Liberman, maakte dinsdag bekend dat, omdat nu andere beperkingen worden versoepeld, het ook tijd is om het ‘Groene Paspoort’, dat gevac­cineerde Israëli’s nog steeds moeten tonen om openbare gelegen­heden te betreden, af te schaffen.

 

‘Er is geen medische of epidemiologische logica meer aanwezig voor het Groene Paspoort, daar zijn veel deskundigen het over eens’, verklaarde Liberman aan verslaggevers. ‘Het groene paspoort veroorzaakt echter wel directe schade aan onze economie, aan de dagelijkse activiteiten en, niet onbelangrijk, het draagt bij aan de dagelijkse paniek onder het publiek’.

Terwijl het besmettingspercentage de pan uit rijst, blijft het aantal Israëli’s dat voor Covid-19 in het ziekenhuis moet worden opgenomen, relatief laag. (Foto: Yossi Aloni / Flash90)

Aantal infecties rijst de pan uit, het aantal ernstige gevallen nadert de 500

Interessant is dat Israël uit de Corona-crisis lijkt te komen, althans voor wat betreft de impact ervan op de samenleving als gevolg van beperkingen van de overheid, terwijl op dit moment het dagelijkse aantal besmettingen hoger is dan het ooit is geweest.

 

Israël registreert nu al ongeveer een week dagelijks meer dan 50.000 nieuwe besmettingen, en het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen, bedraagt bijna 500.

Deze cijfers bevestigen echter wat functionarissen in de gezond­heids­zorg al maanden zeggen, namelijk dat de Omikron-variant tot minder ernstige ziekte­beelden leidt. Tijdens eerdere golven van Corona moesten in Israël meer dan 1.000 mensen in het zieken­huis worden opge­nomen, ondanks veel lagere dagelijkse aantallen besmettingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox