Israëlisch wonderkind Mike Sharif zingt Hebreeuwse liederen voor Palestijnen

Tienduizend Palestijnen hebben kortgeleden, tijdens een concert in Hebron, de Hebreeuwse liederen van de Israëlische zanger Sharif meegezongen. En dat niet in Tel Aviv, Haifa of Jeruzalem, maar midden in Palestijns gebied.

Door Aviel Schneider |

De 42-jarige zanger Mike Sharif is een Druz en woont in Tel Aviv. Als 7-jarig wonderkind maakte Mike al furore met zijn stem. Ook bij de Palestijnen staat hij bekend als megatalent. Vooral zijn Hebreeuwse liederen zijn razend populair. Op die bewuste donderdagavond was het ‘partytime’ in Hebron. Sharifs optreden was onderdeel van een belangrijke bruiloft in de Palestijnse
gemeenschap. Geen mens die dacht aan het conflict met Israël, of aan relschoppen, stenengooien of andere vormen van agressie.

Het concert in Hebron was het gesprek van de dag in Israël. Sharifs populariteit is letterlijk geëxplodeerd. Sharif, de Israëlische Druzenjongen, had niet durven dromen dat zijn optreden in Hebron zo’n groot succes zou worden, niet alleen in Israël, maar nog meer in de Arabische wereld.

De bruiloft in Hebron was voor de 42-jarige zanger uit Tel Aviv niet anders dan een van zijn vele concerten. De welgestelde beroemde Palestijnse aannemer Abu Marer uit Hebron had heel wat geld gespaard voor het huwelijk van zijn jongste zoon en wilde per se dat het Israëlische wonderkind Sharif zou optreden. De video van het optreden van de zanger werd daarna op het internet gezet en ontroerde veel mensen, zowel Israëli’s als Arabieren.

Je ziet duizenden Palestijnen meezingen met de Hebreeuwse liederen van Sharif. Alle gebruikelijke spanningen bleven achterwege.

Enthousiast publiek in Hebron zingt mee en danst op Hebreeuwse liederen van Mike Sharif. (Foto: Nibal Sharif)

Toen ik Nibal, de vrouw van Sharif, twee dagen later opbelde, zei ze tegen mij: ‘Hoe gaat het met je, vriend? Ik geef je dadelijk aan Sharif, hij zit even te eten.’ Intussen vertelde ze me wat er allemaal in Hebron was gebeurd. Later mengde ze zich af en toe in het gesprek om Sharif aan te vullen over het onvergetelijke optreden in Hebron.

Aviel Schneider: Sjalom Sharif, je klinkt een beetje hees. Ben je een beetje bijgekomen van je concert in Hebron?

Mike Sharif: Je hebt geen idee wat er sindsdien allemaal is gebeurd. Ik zou het nooit hebben geloofd als iemand me had voorspeld hoeveel kranten er over de hele wereld over dat concert hebben geschreven. Iedereen wil met me praten. Het is een gekkenhuis. Met jou wil ik wel praten, omdat je een goede vriend van mijn vriend bent.

Aviel: We waren verbaasd dat al die Palestijnen je liederen uit het hoofd kenden, zelfs je Hebreeuwse hits.

Sharif: Ik zing al vijfendertig jaar en ben zowel in Israël als in de Palestijnse gebieden geliefd. Natuurlijk kennen mijn fans m’n liederen, zowel de Arabische als de Hebreeuwse. De Palestijnse familie in Hebron heeft zelfs expliciet gevraagd om Hebreeuwse liederen te zingen. Zodra ik het toneel afliep, dromden de mensen om me heen. Ze wilden me niet laten gaan. Iedereen wilde een selfie met mij. Ik heb enorm veel liefde ervaren van de mensen in Hebron.

Aviel: De video’s gingen viraal op alle sociale netwerken. Heb je behalve de negatieve kritiek uit Gaza en Ramallah ook goede reacties gekregen?

Sharif: Zeker! Ik krijg dagelijks honderden berichtjes van fans uit Egypte, Syrië, Jordanië, Libanon, Hebron, Gaza en de hele Arabische wereld. Ze sturen me de hartelijke groeten en zingen me Hebreeuwse liederen toe.
Nee, ik word niet verguisd, alleen door wat mensen hier. De lof die ik uit de Arabische wereld mocht ontvangen voor het concert in Hebron, is duizendmaal groter dan de kritiek uit Gaza of Ramallah.
Dit was overigens niet de eerste keer dat ik in de Palestijnse gebieden optrad. Ik heb al in Jericho, Betlehem, Ramallah en andere plaatsen gezongen. De mensen beschouwen mij als een vredesbode.

Aviel: Zou je ingaan op een uitnodiging om een concert in Gaza te geven?

Sharif: Natuurlijk. Dat is mijn wens en mijn droom.

Aviel: Je bent een Israëli en een Druz. Hoe ervaar je je leven in Israël?

Sharif: Ik behoor tot een beroemde grote Druzenfamilie uit Issafiya in het noorden. Ik woon in de buurt van Tel Aviv, maar mijn mentaliteit is en blijft Druzisch.

Aviel: Je bent in Israël een van de meest geliefde zangers, en je hoort hoe Arabische regeringen en media Israël in een negatief daglicht stellen. Wat vind jij daarvan?

Sharif: Ik weet dat. Ze hebben het bij het verkeerde eind. Het gaat bij mij het ene oor in en het andere uit. Ik heb geen tijd en geen energie voor politiek, alleen voor muziek. Ik heb geen interesse in al die andere dingen. (Op de achtergrond hoor ik Nibal, Mikes vrouw, zeggen: ‘Muziek verbindt mensen, ook Israëli’s en Palestijnen.’ A.S.). Overal waar ik optreed komen Israëli’s en Arabieren naar mijn concerten luisteren, of dat nu in Israël, of in het buitenland is. Ik wil zingen, liefhebben en mensen blij maken.

Een opname van de zanger Mike Sharif van vorig jaar.

Dit artikel (zonder de video) verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.