Israëlisch bedrijf beveiligt in stilte gevoelige smartphones

Assac Networks trekt – In tegenstelling tot zijn spyware rivalen – geen wereldwijde media-aandacht, omdat het in stilte smartphones van bedrijven, over­heden en veilig­heids­diensten in veel landen beschermt tegen hacken en afluisteren.

Door Redactie Israeltoday.nl, UwI |

In de afgelopen weken stonden het Israëlische spyware­programma Pegasus en zijn maker, NSO, in het middelpunt van een storm van media­berichten over vermoed misbruik van dit krachtige hulp­middel door klanten. Een ander Israëlisch cyberbedrijf dat wereldwijd geavanceerde cyber­verdediging levert, is echter veel stiller in de media aanwezig.

Assac Networks beschermt smartphones tegen zowel hacken als afluisteren, en het feit dat het beide tegelijk doet (een zeldzaamheid op de markt) heeft het tot een belangrijke leverancier van cyber­verdediging gemaakt voor veilig­heids­diensten, overheids- en defensie­organi­saties en bedrijven in veel landen, bericht United with Israel in een uitgebreid artikel.

De oprichter en CEO van het in Tel Aviv gevestigde bedrijf is Shimon Zigdon, een encryptie-expert met 25 jaar ervaring op het gebied van tele­commu­nicatie­beveiliging. Hij werkte als commu­nicatie­beveiligings­manager was bij Elbit Ground Systems, en verliet dit bedrijf in 2012 om Assac op te richten, een naam die is afgeleid van het Hebreeuwse woord Chazak, dat ‘sterk’ betekent.

Zigdon meende dat het tijd was om een niveau van cyber­verdediging voor telefoons te creëren, dat het hoofd kon bieden aan de toenemende geavan­ceerde bedrei­gingen van cyberhacking en afluisteren. Zigdon: ‘ik begreep ik dat als we de verdediging niet opvoeren, er geen plaats meer zal zijn voor encryptie in de ruimte van cyberdreigingen.’

Conventionele verdedigings­mechanismen voor smart­phones, door het versleutelen van berichten, zijn volgens hem grotendeels irrelevant, omdat aanvallers ‘lokaal’ inbreken op telefoons. Dat betekent dat ze de telefoon het ontcijferwerk laten doen, en vervolgens gewoon inbreken in het apparaat en de informatie stelen. Dit kan van alles omvatten, geluid, beeld en tekst­commu­nicatie tot het gebruik van de telefoon als platform om in te breken in bedrijfs­net­werken.

‘Zodra de hack lokaal wordt uitgevoerd, is er geen versleutelingsprobleem meer. Het maakt niet uit hoe goed versleuteld de gegevens onderweg naar de telefoon zijn als iemand lokaal de controle over de telefoon heeft genomen,’ waarschuwde Zigdon.

Assac richt zich daarom op de verdediging van wat het noemt het ‘eindpunt’ – de smartphone zelf – of die nu op Android of iOS draait. ‘Wij verdedigen de telefoon zoals hij is gekocht, van de plank. We vertellen onze klanten om gewoon hun eigen apparaat mee te nemen,’ aldus Zigdon.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.