Sinds er een volledige uitgangsverbod is ingesteld voor heel Israël, zijn er ook overal wegversperringen. Volgens de officiële voorschriften hebben slechts enkelen toestemming om naar het werk te rijden of om onderweg te zijn om medische, logische of andere geldige redenen. Bij de wegversperringen vraagt de politie aan de chauffeurs waarom ze onderweg zijn en wie geen gegronde reden heeft, moet omkeren of krijgt een boete. In de regel mag je niet meer dan 1000 meter van je voordeur afgaan en zonder vergunning of logische reden is elke reis naar een andere stad ten strengste verboden. De Israëli kan echter in principe niet zonder zijn familie en vrienden. En als ze in andere steden wonen, kiest hij vooraf een geschikt excuus om het in geval van nood aan de politie voor te leggen.
Iedereen wordt gecontroleerd – wegversperring op weg naar Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
Hier presenteren we enkele klassiekers uit de Israëlische media, maar ook uit hechte kringen van onze vrienden die al verklaringen, alibi’s, verhalen en verontschuldigingen voor de politie hebben verzonnen. Veel chauffeurs hebben honden op hun achterbank. Als ze bij de versperring worden aangehouden, vertellen ze de politie dat ze dringend naar de dierenarts moeten gaan. Hun hond is niet in orde. ‘De kleine hond sprong daarbij levendig op de achterbank en wilde alleen maar geaaid worden,’ zei een politieagent. Een andere politieagent merkte dat veel chauffeurs plotseling naar een begrafenis rijden of terugkomen. Als je de naam van de overledene vraagt, stotteren velen tegelijk of spreken ze zichzelf tegen. Andere burgers maken de politieagenten wijs dat ze dringend naar de apotheek moeten gaan om medicijnen op te halen. Wanneer ze gevraagd worden om een doktersafschrift voor de medicijnen, zijn de meesten van hen dat vergeten.
Politiecontrole in Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
Aangezien de demonstraties in een democratie als Israël niet worden afgelast, zelfs niet midden in een gevaarlijke pandemie, zijn de wekelijkse demonstraties in de Balfourstraat tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nog steeds toegestaan. Zo ziet men na het einde van de shabbat enorme rijen auto’s naar Jeruzalem rijden. Bij de wegversperringen vertellen de meesten van hen dat ze hun democratische plicht willen vervullen om te demonstreren tegen Bibi. Ook orthodoxe Joden, ouderen, gezinnen met kinderen en baby’s en nog velen meer die niet het gebruikelijke profiel van de Bibi-tegenstanders vormen. Maar de politie is hier hulpeloos tegen. Orthodoxe Joden hebben het idee al verder ontwikkeld en hebben hun eigen demonstraties bij de politie aangemeld. Deze zijn altijd op shabbat en aan het einde van feesten, als iedereen weer naar huis wil. Ik demonstreer – is een geldig excuus voor iedereen, niet alleen voor de Bibi-tegenstanders,’ vertelde een orthodoxe collega uit Betar Elit.
Demonstraties ondanks de lockdown – de demonstraties tegen Netanyahu gingen zaterdagavond door. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Veel gescheiden ouders met gedeelde voogdij moeten hun kinderen naar hun ex-partners rijden. Iemand die dit excuus gebruikte, vertelde de politieagent dat zijn ex-vrouw in Rechovot woont. Maar op zijn ID-kaart staat dat hij getrouwd is. Toen hij hierop moest reageren, corrigeerde de chauffeur zichzelf en zei dat ze apart wonen. ‘We brengen onze oude ouders eten op shabbat,’ wilde een stel de politieman wijs maken. ‘Zie op de achterbank de drie pannen.’ Maar de pannen waren allemaal leeg. Een vader met veel kinderen in de auto probeerde de politieagenten te overtuigen waarom hij alle vijf de kinderen meegenomen had om een loofhut en decoratie 40 kilometer van huis uit te zoeken. ‘Hoe is er dan ruimte voor een opgevouwen loofhut in je kleine auto, die vol zit met kinderen,’ vroeg de politieman. Iemand anders: ’Ik ga mijn koeien melken. Maar de goede man woont in Be’er Sheva, en werd gestopt bij de ingang van Tel Aviv. Of: ‘Ik heb onze honden meegenomen voor een wandeling. We gaan naar Tiberias.’ Een auto met drie koffers op het dak staat bij de wegversperring. Ouders en vier kinderen op de achterbank. Ter verdediging zei de vader dat hij op weg was naar zijn werk. En dat tien uur ‘s avonds na het einde van de shabbat, richting Jeruzalem.
Afbeelding: Opeens is iedereen aan het sporten. (Foto: Miriam Alster/Flash90)
En tot slot een merkwaardige ontwikkeling. Corona lijkt de Israëli’s aan te moedigen om meer te sporten. Individueel sporten is ook toegestaan op meer dan 1000 meter afstand van huis. Dit omvat joggen, fietsen en hardlopen. Maar niet in groepen. Nu zie je in Jeruzalem ineens meer Israëli’s dan normaal in kleurrijke sportkleding en sportschoenen rondlopen, slechts een paar zijn aan het hardlopen. Ik heb er zelfs twee gezien met sigaretten. De politieagenten weten heel goed dat het vooral bluffen is en knijpen vaak een oogje dicht, behalve wanneer iemand overdrijft.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.