Israëli’s die het Kerstfeest vieren

Terwijl families wereldwijd kerstliederen zingen en cadeaus rond de kerstboom uitwisselen, willen steeds meer Israëli’s deelnemen aan de festiviteiten. Dit jaar vieren meer Israëli’s Kerstfeest dan ooit tevoren. Ze hebben het vanuit de diaspora mee terug gebracht naar Israël.

Door Redactie Israel Today |

En hoewel we in de herfst volgens de Hebreeuwse kalender Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar, vieren, is de nieuwjaarsviering (volgens de ‘gewone jaartelling’, zoals we die hier noemen) al enige tijd populair in Israël. Hier noemen we het Sylvester, naar de heilige die volgens de legende de keizer Constantijn tot het christendom bekeerde. Nu lijken Kerstfeest en Sinterklaas ook aan te slaan.

Kerstinkopen doen in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De Arabische Christenen in het hele land hebben al wekenlang hun kerststallen opgetrokken en in veel steden in het land schijnen de kleurrijke ornamenten en klatergoud over de straten en in de gezichten van hun Joodse buren. Voeg daarbij de vele Russische en Oekraïense immigranten die nog steeds de Snovym godomNieuwjaars verlichting in de ramen van hun appartementen laten schijnen zoals in hun oude land, en iets van de kerstviering lijkt ons te zijn gevolgd naar het Heilige Land.

Het is gemakkelijk te begrijpen dat mensen, die al zo lang thuis opgesloten zitten vanwege het coronavirus, jeuk hebben om iets te doen, wat het dan ook is, en veel Joden zien Kerstavond als een kans om ‘iets’ te vieren en gewoon te gaan winkelen en afhaal­maal­tijden te bestellen.

Momenteel ook te koop in Israël: chocolade Kerstmannen. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Adjunct-directeur Yossi Shlev van supermarktketen Tiv Ta’am vertelde aan Radio 103FM, dat er dit jaar een toename van de kerstinkopen is geweest. ‘Mensen eten niet in restaurants en reizen niet naar het buitenland, dus ze maken van de gelegenheid gebruik om thuis goed te eten,’ zei hij.

Ik winkel ook wel eens bij Tiv Taam en merkte dat ze dit jaar kerst­artikelen te koop aanbieden, zoals plastic kerst­bomen, klatergoud en maretak.

‘Kijk, ze zijn mooi, het zijn siervoorwerpen en het maakt deel uit van de gadgets die verbonden zijn met het nieuwe jaar,’ zei Shlev. ‘Wie ze kopen? Mensen die gelukkig willen zijn en gewoon confetti of poppen van de kerstman willen kopen,’ zei hij.

Ik denk dat het zo is: iedereen wil van de Corona-beperkingen af, en als er geen restaurants open zijn en geen feesten gaande zijn, zullen de mensen vrijwel alles doen om plezier te hebben. Waarom niet een paar versierde rendieren, sokken bestrooid met snoepjes, fonkelende lichtjes, of een kerstmanpop?

Kerstsfeer in Jaffa (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik op een andere planeet ben als ik Joden met kerstmutsen en baarden door de straten van Tel Aviv zie lopen.

Ook de verkoop van wijn en alcohol stijgt dit jaar. ‘We zien een stijging van 60 procent ten opzichte van vorig jaar,’ zei Shlev. Dat is veel drank. Ik weet niet wat het drinken met Kerst te maken heeft, maar misschien is het zo erg geworden dat mensen niet kunnen wachten op Poerim, dat is in februari. De rabbijnen staan dan toe om je in allerlei kostuums te verkleden, te feesten en te drinken tot je op het punt van krankzinnigheid bent. Het zou een tijd zijn voor Joden om zich te onttrekken aan de normen, hun problemen even te vergeten en zich te vermaken.

Het is ook ‘Kerstfeest’ op het strand van Tel Aviv, dit jaar met een mondkapje boven de baard. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Hoe dan ook, ik zie nog steeds niet het verband tussen alcohol en het Kerstfeest, behalve misschien om te proosten op een lang leven.

Kerstboom voor het YMCA-gebouw in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hoe dan ook, we wensen onze vrienden over de hele wereld, onze lieve Christelijke Arabische buren, Russische immigranten en Joodse Israëli’s die een excuus nodig hebben om iets te vieren, een vrolijk kerstfeest en een gelukkig, gezond nieuwjaar!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.