Van de mannen is slechts 47 procent, en van de vrouwen 33 procent, bereid om als eerste groep te worden gevaccineerd. Bij ouderen is die bereidheid groter dan bij jongeren. Volgens Tamar Hermann, directeur van het Guttman Center for Public Opinion Research and Policy, dat de enquête midden november uitvoerde, heeft men zodanig geleerd met het Coronavirus te leven, dat men zich niet haast om tot de eersten te behoren die worden gevaccineerd.
Verwacht wordt, dat begin volgend jaar vaccins beschikbaar zijn. Israël heeft met enkele bedrijven overeenkomsten gesloten voor de levering van vaccins, de Amerikaanse bedrijven Pfizer en Moderna, en is geïnteresseerd in het Russische vaccin Spoetnik V.
Momenteel is de Israëlische regering ook in gesprek met de Britse medicijnfabrikant AstraZeneca, die in het afgelopen jaar een Coronavirus vaccin heeft ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Oxford. Dit virus, dat een andere technologie gebruikt dan Pfizer, ondergaat momenteel fase 3 testen in enkele landen (video). In de VS nemen 30.000 mensen deel aan deze testen.
Israëls zelf ontwikkelde vaccin Brilife is twee weken geleden begonnen met de fase 3 testen, en de resultaten worden pas over enkele maanden verwacht.
De restricties in verband met het Coronavirus worden maar langzaam versoepeld, omdat het aantal nieuwe besmettingen in Israël maar niet wil dalen. Grote bruiloften zijn een belangrijke bron voor besmettingen, al zijn ze verboden en treedt de politie er tegen op. Dierentuinen mogen weer open, grote winkels mogen meer dan vier klanten tegelijk ontvangen, groep 5 en 6 mogen weer naar school, en hotels die de deuren mogen openen mogen de eetzaal en het zwembad op halve capaciteit gebruiken.
Er komt geen verplichte vaccinatie, maakte Yoav Kisch, onderminister van Volksgezondheid bekend. Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein had verplichte vaccinatie overwogen, en enkele juristen hierover geconsulteerd. Die verplichting was overwogen in verband met de vrees de bevolking, dat de snelle ontwikkeling van de vaccins ten koste was gegaan van de veiligheid en er bijwerkingen en schade konden ontstaan. In dat geval zou de Staat Israël bereid moeten zijn de consequenties van de vaccinatie te dragen en burgers die schade hebben ondervonden, te compenseren.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.