Israël vocht niet in Afghanistan, Israëlische wapens wel

Hoewel Israëlische troepen nooit ter plaatse zijn geweest in het door oorlog verscheurde Centraal-Aziatische land, hebben talrijke coalitie­landen gebruik gemaakt van Israëlische systemen tijdens de 20 jaar durende strijd tegen de radicale jihadistische terreur­groep Taliban.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een Spike raket van Rafael Advanced Defense Systems, afgevuurd vanaf een Amerikaans Oshkosh voertuig tijdens een demonstratie in Estland.

Veel Israëlische defensiebedrijven zwijgen liever over het gebruik van hun producten in Afghanistan, maar volgens meerdere rapporten hebben landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en Australië hun producten jarenlang gebruikt.

Talrijke landen gebruikten op afstand bestuurde vliegtuigen (drones) om inlich­tingen te verzamelen, en in de strijd werden ‘Spike’ raketten van Israëlische makelij gebruikt. De ‘Spike’ raket, geproduceerd door het Israëlische bedrijf Rafael Advanced Defense Systems, was een van de wapens die Britse en Canadese troepen in Afghanistan tegen de Taliban gebruikten.
De ‘Spike’ kan een pantser van 120 mm. doorboren en kan worden gebruikt voor directe aanval of voor navigatie op middenhoogte op basis van alleen doelcoördinaten. De raket bleek erg effectief tegen de jihadistische groepen in Afghanistan.

Troepen waren ook in staat om veilig rond te rijden in gebieden met een hoog risicogehalte, in door Israël gemaakte MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) militaire lichte tactische voertuigen.

Een van de belangrijkste Israëlische wapensystemen die door buitenlandse militairen in Afghanistan werden gebruikt, waren drones. In tegen­stelling tot de VS hebben de Europeanen een zeer beperkte drone-industrie. NAVO-landen die deze systemen nodig hebben, kopen die liever bij de Israëlische industrie vanwege de lagere prijzen en de grotere beschik­baar­heid.

Volgens buitenlandse rapporten wordt Israël beschouwd als een van de belangrijkste exporteurs van drones en heeft het dergelijke systemen verkocht aan talrijke landen, waaronder Australië, Canada, Chili, Colombia, Frankrijk, Duitsland, India, Mexico, Singapore en Zuid-Korea.

De Duitse luchtmacht is in 2010 in Afghanistan begonnen met het gebruik van de ‘Heron TP’, vervaardigd door Israel Aerospace Industries (IAI). Ze waren betrokken bij duizenden missies en hebben duizenden vlieguren gemaakt.
De Heron TP’s zijn IAI’s meest geavanceerde drones met een vliegduur van 40 uur, een maximaal opstijggewicht van 5700 kilogram en een laadvermogen van 1100 kilogram. Ze kunnen worden gebruikt voor verkennings-, gevechts- en onder­steunings­doel­einden, en kunnen lucht-grond­raketten dragen om vijandige doelen uit te schakelen.

De Canadezen en de Australiërs gebruikten eveneens de ‘Heron TP’ van IAI tijdens het conflict. Australië gebruikte de ‘Skylark 1’ drones van het Israëlische bedrijf Elbit Systems vanaf 2005, en Singapore zou in 2009 de ‘Searcher 2’ drone van IAI hebben ingezet in Afghanistan.

Terwijl de westerse troepen Afghanistan verlaten en de Taliban zijn macht over het land verstevigt, heeft de jihadistische groepering ook geavanceerd Amerikaans wapentuig in handen gekregen, waaronder enkele drones. Maar omdat de Canadezen, Britten en Duitsers hun strijd enkele jaren geleden hebben beëindigd, is het onwaarschijnlijk dat de Taliban de hand hebben weten te leggen op de door Israël gemaakte systemen die hen zo lang hebben opgejaagd.

Volgens schattingen hebben de VS en hun bondgenoten voor meer dan een miljard dollar aan wapens gekocht van Israël voor de voortdurende strijd tegen de Taliban.
De relaties die werden gesmeed tussen de Israëlische defensie-industrie en de Westerse bondgenoten zijn waarschijnlijk een opening voor bijkomende transacties en huidige en toekomstige contracten.

Bronnen: o.a. WIN, Jeruslem Post, UwI.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.