De voorzitter van het comité, David Bitan, zei tijdens de Knessetzitting van maandag dat ‘de betrekkingen met de Joden van de diaspora belangrijk en vitaal zijn, zowel voor de aliyah (immigratie) als voor het zich identificeren van de Joodse leiders van de diaspora met de Staat Israël.’ Hij benadrukte de noodzaak om kleine gemeenschappen te ondersteunen, vooral op het gebied van onderwijs, gemeenschapsactiviteiten en veiligheid.
Hij wees erop, dat de grote gemeenten door de talrijke sterfgevallen in verband met het coronavirus aanzienlijke schade hebben opgelopen aan de gemeente zelf en de onderwijsactiviteiten, en dat zij ook zwaar zijn getroffen door een golf van antisemitisme, waardoor in de komende anderhalf jaar een aanzienlijke immigratiegolf wordt verwacht.
Volgens Herzog zijn in meer dan 70 jaar ongeveer vier miljoen joden uit 45 landen via het Joods Agentschap naar Israël geëmigreerd. Israël kan nu een bijzonder grote immigratiegolf verwachten in de komende 3 tot 5 jaar, met ongeveer 250.000 immigranten, waarvan de meesten jong zijn en werkzaam in een vrij beroep.
‘Dit is een historische uitdaging die moet worden benut, en de regering moet de betekenis van het moment begrijpen en een nationaal plan ontwikkelen om deze golf op te vangen,’ zei hij tegen het comité.
De telefooncentrale van het Joods Agentschap wordt overspoeld met vragen, met een toename van 50% uit Engelstalige landen en 70% uit Franstalige landen, zei hij.
Amira Aharonovich, de directeur-generaal van het agentschap, gaf de laatste immigratiecijfers. In 2019 zijn in totaal 35.000 immigranten naar Israël gekomen, waaronder 24.651 uit het voormalige Sovjetblok, 3.963 uit Europese landen, 3.539 uit Noord-Amerika, 1.746 uit Latijns-Amerika, 663 uit Ethiopië, 422 uit Zuid-Afrika, 318 uit andere landen in het Midden-Oosten en 189 uit Australië en Nieuw-Zeeland.
De afgelopen tien jaar is de immigratie toegenomen. In 2009 waren er slechts 16.000 immigranten.
Aharonovich meldde ook een sterke toename van het aantal aanvragen voor immigratie dat in de afgelopen drie maanden is geopend, met 573% meer geregistreerde aanvragen uit Noord-Amerika, 269% uit Frankrijk en 99% uit Latijns-Amerika.
Nefesh B’Nefesh, een organisatie die de aliyah uit Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk ondersteunt en organiseert, meldde een 100% toename van de belangstelling voor de aliyah in Noord-Amerika in mei ten opzichte van mei 2019. Mei 2020 is de maand met de meeste aliyah-aanvragen tot nu toe, die Nefesh B’Nefesh heeft gezien in de 18 jaar sinds zijn oprichting.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.