Afbeelding: In 2018 liet Netanyahu de wereld weten, dat Israël alles wist van Iran en dat de Joodse Staat alleen zou handelen als dat nodig was. (Foto: Miriam Alster/Flash90).
Later bleek dat Iran bezig was met de ontwikkeling van ballistische langeafstandsraketten of zelfs intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) in Khojir, en dat deze faciliteit het doelwit was van wat een nieuwe cyberaanval leek te zijn.
Een Amerikaanse wapenexpert zei, op basis van de door haar beoordeelde beelden die een enorme oranje vuurbal lieten zien, dat de explosie plaatsvond in een fabriek die ballistische raketten met vloeibare brandstof produceert.
Jonathan Schanzer, een voormalig Amerikaans specialist inzake financiering van terreurgroepen, wees op een artikel in de Intelligence Times, dat bevestigde dat de enorme ontploffing plaatsvond in het Khojir-complex in gebouwen van de Hemmat Missile Industries Factory (raketfabriek).
Schanzer dacht dat Israël achter de explosie kon zitten, waarvan sommigen zeggen dat het een nieuwe cyberaanval was die door de 8200 cybereenheid van de IDF gelanceerd had kunnen zijn, schreef ik vorige week.
De Hemmat Raketfabriek. (Foto: Twitter screenshot).
Geheime cyberoperatie?
Hemmat Missile Industries Factory is ook verantwoordelijk voor de bouw van raketfabrieken in Syrië, waar Iran onnauwkeurige raketten omzet in precisie geleide raketten (PGM). Dat gebeurt in SSM Precision Missile Factories, en Schanzer dacht dat Israël misschien had besloten om op te treden tegen de raketdreiging ‘bij de bron’.
Het is nu duidelijk geworden dat Israël, na overleg met de regering van de Amerikaanse president Donald J. Trump, inderdaad kan hebben besloten om binnen Iran op te treden met behulp van een netwerk van lokale spionnen naast Unit 8200 en zijn subdivisie, Urim SIGINT Base, die in staat is om al het internet-gerelateerde verkeer te onderscheppen.
Belangrijker dan COVID-19
De gezant van Trump voor Iraanse zaken Brian Hook was vorige week in Israël voor overleg over zaken die ‘nog belangrijker waren dan de Corona-crisis’, zei de Israëlische premier Benyamin Netanyahu voor de ontmoeting met de Amerikaanse afgezant.
Aangezien Hook zich uitsluitend bezighoudt met de Iraanse dreiging, is het redelijk om aan te nemen dat de twee hebben gesproken over verdere actie tegen de nucleaire activiteiten van Iran en zijn agressieve acties in het Midden-Oosten, waar Iran zijn handlangers en de Quds Force (‘Jeruzalem strijdkrachten’) van de Islamitische Revolutionaire Garde gebruikt om zijn invloed op bepaalde Arabische landen uit te breiden.
Netanyahu en de Amerikaanse gezant Brian Hook vergeten dat ze elkaar geen hand mogen geven. Maar hun reden om elkaar te ontmoeten was belangrijker dan COVID-19. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
Meer mysterieuze explosies
Minder dan twee dagen nadat Netanyahu en Hook elkaar ontmoetten, vond er weer een mysterieuze explosie plaats in de nucleaire faciliteit van Natanz in Iran.
In Natanz werkt Iran aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie centrifuges, die vijftig keer sneller uranium kunnen verrijken dan de oudere generatie P-1 centrifuges, Deze P-1 centrifuges zijn gebaseerd op technologie die is gestolen door een ingenieur uit Pakistan die vroeger werkte in de nucleaire onderzoeksfaciliteit van URENCO in Nederland.
‘Dat waren centrifuges die ondergronds zouden worden geïnstalleerd in de Natanz-fabriek; ze waren bedoeld om de oude centrifuges te vervangen en veel sneller verrijkt uranium te produceren’, onthulde militair analist Alon Ben-David, die werkt voor TV Channel 13 in Israël, vrijdagavond.
De voormalige Iraanse president Machmoud Ahmadinejad inspecteert de oude centrifuges in de uraniumverrijkingsinstallatie van Natanz in 2008. (Foto: www.president.ir)
Waren wij het?
Er is veel gespeculeerd over de oorzaak van de explosie in de uraniumverrijkingsinstallatie van Natanz en wie verantwoordelijk kan zijn geweest voor de sabotage.
Drie Iraanse functionarissen vertelden Reuters later dat ze denken dat de explosie werd veroorzaakt door een nieuwe cyberaanval, en twee van hen wezen Israël aan als de belangrijkste boosdoener, maar gaven geen concreet bewijs.
De Iraniërs waren ongewoon open over de explosie in Natanz, omdat ze wisten dat inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie de nucleaire fabriek zondag zouden bezoeken en dat de omvang van de schade in ieder geval zichtbaar zou zijn. (Volgens The Jerusalem Post is de assemblagehal voor driekwart vernietigd).
Het Koeweitse dagblad Al-Jareeda publiceerde bovendien een artikel, waarin het een anonieme ambtenaar citeerde die bevestigde dat de explosie in Natanz werd veroorzaakt door een cyberaanval, maar ook meldde dat de Israëlische F-35 ADIR stealth gevechtsvliegtuigen de nucleaire faciliteit hadden gebombardeerd.
Al-Jareeda heeft echter een dubieuze reputatie, nadat het een reeks rapporten over vermeende Israëlische militaire acties tegen Iran had gepubliceerd die niet onafhankelijk konden worden geverifieerd.
Toen premier Netanyahu werd gevraagd naar mogelijke Israëlische betrokkenheid bij de aanval op Natanz, antwoordde hij: ‘Ik ga niet in op deze kwesties’.
Zijn nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi was iets informeler toen hij zei: ‘Iran mag geen nucleaire capaciteiten hebben’. Daartoe voegde Ashkenazi toe: ‘We ondernemen acties die beter onbesproken blijven’.
Dan was er nog The New York Times, die een rapport publiceerde waarin twee deskundigen werden geciteerd die beweerden dat Israël erin geslaagd was een bom te plaatsen in de fabriek die het nieuwe type centrifuges produceerde.
‘Een inlichtingenofficier uit het Midden-Oosten met kennis van de aflevering zei dat ‘Israël verantwoordelijk was voor de aanval op het nucleaire complex van Natanz op donderdag, met behulp van een krachtige bom’. Een lid van de Islamitische Revolutionaire Garde die over de kwestie werd geïnformeerd over het incident in Natanz zei ook ‘dat een explosief werd gebruikt’, aldus de New York Times.
Arabische media zijn zo ver gegaan dat ze suggereren dat de Israëlische F-35’s over het hele Midden-Oosten hebben gevlogen en Iraanse faciliteiten hebben gebombardeerd. (Foto: Aharon Krohn/Flash90)
Onzekerheid en angst zaaien
Tijdens een vergadering met de pers via het online videokanaal Zoom zei een voormalig Mossad hoofd ‘dat het belangrijkste doel van de recente acties tegen het nucleaire wapenprogramma van Iran is; om Iran te beletten meer voortgang te boeken in zijn streven naar het verkrijgen van kernwapens’.
De Iraniërs geven nu toe dat de explosie in de centrifuge-eenheid in Natanz een ‘vertraging in de ontwikkeling en uitbreiding van geavanceerde centrifuges’ heeft veroorzaakt, volgens Behrouz Kamalvandi, een woordvoerder van de Atomic Energy Organization of Iran. ‘Er was geavanceerde apparatuur en precisieapparaten op deze plaats die ofwel werden vernietigd of beschadigd,’ zei Kamalvandi.
Israël lijkt een gevoel van onveiligheid binnen de Iraanse natie effectief te hebben veroorzaakt, door effectief Netanyahu’s boodschap te onderstrepen, dat de Israëlische veiligheidstroepen precies weten wat Iran doet en waar Iran het doet. Netanyahu zei dit al in 2016, toen hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toesprak over de groeiende dreiging van Iran via Hezbollah in Libanon.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.