Het vaccin kreeg de naam Brilife en is de afgelopen maanden ontwikkeld door het Israel Institute for Biological Research. Proeven met het vaccin op mensen moesten worden goedgekeurd door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en het Helsinki Comité voor Humane Medische Experimenten.
De drie fasen van de menselijke proeven zijn als volgt:
- 80 gezonde vrijwilligers krijgen injecties (te beginnen met twee injecties op zondag, de tweede afhankelijk van hun reacties op de eerste injectie). In de loop van de volgende maand zullen deze 80 vrijwilligers nauwlettend worden gevolgd om te bepalen of er bijwerkingen zijn opgetreden en of er antilichamen tegen het virus zijn ontdekt.
- In december zal de tweede fase van de proeven beginnen, waarbij het aantal vrijwilligers wordt uitgebreid tot 960. Deze fase zal enkele maanden duren en zal ook gericht zijn op het monitoren van de veiligheid van het vaccin en het bepalen van de juiste doses.
- Als de tweede fase volgens plan verloopt, begint in april of mei volgend jaar de derde fase. Deze fase zal een grootschalige test zijn van de effectiviteit van Brilife op een groep van 30.000 vrijwilligers.
Als deze proeven succesvol zijn, heeft het Israel Institute for Biological Research aangekondigd dat het bereid is om onmiddellijk 15 miljoen doses van het vaccin te produceren.
De eerste Israëli die vandaag gevaccineerd is met het nieuwe vaccin in het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Meer nieuws over het Coronavirus
In de afgelopen weken heeft de Mossad een hoeveelheid Chinees coronavirus vaccin naar Israël gebracht, waar het zal worden onderzocht en getest. In de komende periode zal Israël ook zijn eigen vaccin op mensen gaan testen.
Volgens onderzoekers van het Imperial College London neemt bij met het Coronavirus besmette personen de hoeveelheid antilichamen tegen dit virus in enkele maanden sterk af. Dat hoeft niet te betekenen dat de persoon niet meer immuun is, bij immuniteit spelen ook de geheugen B- en T-cellen (lymphocyten, witte bloedlichaampjes) een belangrijke rol
De huidige ‘Coronatsaar‘, Ronni Gamzu, treedt eind oktober af. Hij had te kampen met veel tegenwerking uit de politiek en de orthodoxe wereld. Hij wordt als hoofd van de nationale coronavirus task force afgelost door prof. Nachman Ash, 59, werkzaam bij de Universiteit van Ariel. Hij is 25 jaar militair arts geweest in de IDF en vervulde daarna medische bestuursfuncties.
De toestand van de Palestijnse politicus Saeb Erekat, die op 18 oktober werd opgenomen in het Israëlische Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem wegens besmetting met het Coronavirus en een slecht functionerend immuunsysteem, verslechtert snel wegens extra complicaties in andere organen.
Een groep topwetenschappers uit Israël en India werken aan enkele snelle testmethodes voor het Coronavirus. Hiermee zou al na een minuut de uitslag bekend zijn, wat een goed hulpmiddel zou zijn voor hervatting van het luchtverkeer en de economie.
De Israëlische biofarmaceutische onderneming Nasus Pharma heeft een test uitgevoerd met zijn antivirale neusspray. Op Rosh Hashanah kreeg een groep Israëli’s, die zeven uur in een synagoge in de orthodoxe stad Bnei Brak gingen doorbrengen, de neusspray; van hen liep 2,4 procent het coronavirus op, bij een controlegroep was dat 10 procent.
Wetenschappers van de Ben Goerion Universiteit van de Negev waarschuwen, dat onbehandeld afvalwater kan bijdragen aan de verspreiding van het Coronavirus. Het vormt niet alleen een gevaar voor personeel van de zuiveringsinstallaties, maar ook voor mensen en dieren die in contact komen met het water, of met oogst die met het afvalwater is begoten. RNA van het virus is in april en juli in monsters afvalwater aangetroffen, en biologische zuivering was onvoldoende om het virus te verwijderen.
Het gaat sinds de lockdown de goede kant op bij het bestrijden van het coronavirus in Israël. Het aantal nieuwe besmettingen op een dag dag daalde tot beneden 800, het aantal met corona in ziekenhuizen opgenomen patiënten halveerde bijna van 1668 (op 4 oktober) tot 864 (op 27 oktober). Bij recente testen was slechts 2,1% positief, en zelfs in de ultraorthodoxe stad Bne Brak werden maar weinig nieuwe besmettingen geconstateerd.
Toch hebben maar weinig Israëli’s, 24 procent, vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis door de Israëlische regering. Slechts 21 procent begreep de diverse regelingen en richtlijnen, bleek uit een onderzoek van het Home Front Command. Eind juli waren deze cijfers nog lager. Tijdens de eerste golf van de corona-pandemie was er meer vertrouwen (60%) in de regering en meer begrip (70%) voor de maatregelen.
Een groot risico voor verdere verspreiding van het virus vormen de massale bruiloften in Arabische steden, in strijd met de huidige regels. Van de twaalf gemeenten die kant lopen tot ‘rood gebied’ te worden verklaard, zijn er elf Arabische gemeenten. Ook in de Druzische stad Majdal Shams in noordelijk Israël is de toestand alarmerend.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.