Israël in crisis: Corona, werkloosheid, armoede

Terwijl tienduizenden demonstranten in het hele land protesteren, voor de woning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem, bij zijn huis in Caesarea en op zo’n 250 kruispunten in de hele natie, bevindt Israël zich op een kritiek kruispunt van wegen.

Door David Lazarus |

Bescherming zoeken tegen de stralen van het waterkanon. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De natie is boos en naarmate de protesten toenemen en de situatie in een spiraal terechtkomt, wordt de natie naar de rand van de afgrond gedreven. Er zijn nu 2.000 nieuwe gevallen van het coronavirus per dag. Wat er nog aan weinig vertrouwen in de regering was, is verzuurd en overgegaan in woede. (Zie: Israëls revolutionaire gen van verdeeldheid).

De anti-regerings­demonstraties zijn in toenemende mate rellen geworden, die tot tientallen arrestaties hebben geleid. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Waarover zijn de mensen zo boos?

Dit zijn enkele van de belangrijkste kwesties waarvoor het volk Israël de straat op gaat:

♦ Omdat er geen eenduidig plan is om de natie te beschermen tegen het coronavirus en om de financiële gevolgen daarvan op te vangen, heeft de regering de regels bijna wekelijks gewijzigd, waardoor de mensen in verwarring zijn geraakt en zich hopeloos voelen.
Veel kleine bedrijven hebben al maanden geen werk, en de regering weigert nog steeds om zelfs maar één shekel werk­loos­heids­uitkering voor zelf­standigen te verstrekken. Bedrijven die wel proberen open te blijven, raken gefrustreerd als ze weer moeten sluiten omdat de overheid de regels verandert. Velen hebben het opgegeven, sluiten hun bedrijf en gaan de straat op. 25% van alle Israëli’s is nu werkloos..

♦ Veel demonstranten geven Netanyahu de schuld, die een aantal van zijn politieke ‘vrienden’ heeft aangesteld, die geen verstand van volks­gezondheids­kwesties hebben, in plaats van professionele medische deskundigen in posities te zetten waar ze effectief met het virus kunnen omgaan.

♦ De regering heeft de burgers nog steeds geen financiële steun verleend, hoewel er een principe­besluit is genomen om elke burger 750 shekel (bijna € 190) te geven. Steeds meer mensen staan in de rij voor voedsel. Wanhoop leidt deze mensen tot boze protesten als hun enige redmiddel. (Zie: Protesten in Jeruzalem: ‘Deze keer is het anders)

♦ Letterlijk zout in de ‘wonde’ strooiend, gingen deze week de verpleeg­kundigen in staking, nadat ze niet meer in staat waren om de overvolle ziekenhuizen en het gebrek aan personeel het hoofd te bieden. Sommige ziekenhuizen zijn nu in een kritieke fase beland met betrekking tot uitval van diensten.

Verpleegkundigen en artsen bevinden zich sinds het begin in de frontlinie van de coronacrisis, maar hebben geleden onder het wanbeleid van het ziekenhuis en een gebrek aan steun van de overheid. Teksten: Kan shevitah, Hier Staking. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het proces tegen premier Netanyahu begint in januari 2021, wanneer hij zal proberen zich te verdedigen tegen beschuldigingen van fraude en schending van het publieke vertrouwen. Er wordt geprotesteerd tegen het feit dat Netanyahu zich bezighoudt met het proces, en zich niet volledig richt op het leiden van het land. Of Netanyahu nu onschuldig of schuldig is, het vooruitzicht om in de gevangenis te belanden eist zeker zijn tol. De premier moet hard werken aan een pr-campagne om zijn politieke kapitaal te beschermen. (Zie: ‘Proces tegen Netanyahu onmogelijk met mondkapjes’)

Temidden van dit alles zijn de Israëlische Knesset-leden in een totale oorlog met elkaar verwikkeld. Is er sprake van een nieuwe verkiezing!? De bal is in handen van Netanyahu, die de staatsbegroting voor 25 augustus moet goedkeuren. Zonder begroting zal de Knesset automatisch ontbonden worden en zal Israël in iets meer dan een jaar tijd voor de vierde keer naar de stembus moeten. Dit zou ook voorkomen dat Benny Gantz van de partij Blauw-Wit als premier zou dienen, zoals was afgesproken in zijn coalitiedeal met Netanyahu. (Zie: Netanyahu zou volgende verkiezingen niet winnen).

Hezbollah voelt misschien deze interne opschudding in Israël aan en dreigt met een grote vergeldingsactie tegen Israël, omdat deze een groep door Iran gesteunde militanten in Syrië heeft uitge­schakeld. De IDF is nu zeer alert in de Golanhoogte en langs de noordelijke grenzen met Libanon en Syrië. (Zie: Israël valt leger Syrië aan en versterkt grens Libanon)

In de tussentijd is in synagogen en Messiaanse gemeenten in Israël slechts een minyan van 10 mensen toegestaan, wat waarschijnlijk betekent dat er in deze kritieke tijd minder mensen bidden. Het is nu de tijd voor onze lezers van Israel Today om de Joodse natie in uw gebeden te gedenken. Misschien kan onze gemeenschap van lezers helpen om de Joodse natie te ondersteunen met uw gebeden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.